Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je povinný rezervační poplatek u pronájmu v situaci, kdy rezervaci nechci?

Od: taktak* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
v předmětu otázky už se ptám. Už jsem jednou bydlela sama, ale na nic podobného jsem nenarazila. Je to nutné i v případě, že si pronájem bytu zarezervovat nechci, chci si jen domluvit prohlídku, popř. se přímo nastěhovat.
Zde je přímo text z nabídky na S-reality: vratná kauce 18.000Kč + 10.890Kč rezervační poplatek
Myslím, že nic z toho neuváděli do Souhrnu informací, kde máte věci jako Celková cena a Stav objektu, jen k Poznámce u ceny napsali, že více píšou v textu výše.
Vrátí mi potom tu vratnou kauci? Pokud ano, kdy? Myslím, že to je až potom, co pronájem ukončím bez problému z mojí strany. Např. když se přestěhuji atd.
Vrátí mi ten rezervační poplatek? Proč ano a proč ne? Pokud ano, kdy a za jakých podmínek? Co tedy v případě, když nic rezervovat nechci. Je to povinné?
Ještě otázka mimo toto téma, nevím, jestli radši na to vytvořím další otázku: Je v Ostravě bezpečné bydlet sama. Jako mladá žena okolo 20 let. Vypadám na mladší, mezi 15-ti 17-ti letými se ztratím, říkají mi, že vypadám mnohem mladší na svůj věk. Pokud jste od tamtud, kde je v Ostravě bezpečné bydlet, kde je to naopak nebezpečné?
Pokud není v Ostravě bezpečné bydlet, kde v okolí?
Pokud jste z blízkého okolí, jak jste s bezpečností tam?
doplněno 11.05.23 22:56: Píšou tu 5 odpovědi, ale jsou tu jen tři. Kde zmizely ty předešlé?
To jsou ty odpovědi, co které někdo obě pod sebou odkázal? To se tak vždycky stane, když na ně odkáže - to, že budou schované pod další odpovědí, co na ně odkazovala?
Jak je taky možné, že nevidím s svou nově vloženou odpověď. Koukala jsem se na téma, kde jsem ji vkládala, společně s rumrikou nově vložené a nic. Ale to jsem ji viděla hned potom, co jsem ji vložila, pak jsem jen šla na další stránku a nic. Aktualizovala jsem stránku, a nic. Kde je? Proč mi ji smazali pár sekund po tom?
Tuto stránku moc nepoužívám, nevím.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hou
hodnocení

7x

Rezervacni poplatek je temer vzdy mysleny jako provize realitce. Pokud nezmarite sjednani najemni smlouvy vy, neni duvod, abyste ten zaplaceny poplatek nekdy ziskala zpet.

Pokud mas zajem o byt, chces podepsat smlouvu, bydlet, pak patrne asi i chces zaplatit provizi zprostredkovateli (realitce), coz je vlastne castka odpovidajici tomu "rezervacnimu poplatku". Obvykle jde o 1 najem = provize realitce. Tedy najemne je tech cca 10000/mesicne?

Pokud si chces dohodnout najem bez realitky a bez provize, tak musis hledat inzeraty s textem "bez provize", "rk nevolat", "primo od majitele" apod. Tech je logicky 100x mene. A myslim ze u vas na ostravsku se zrovna vybira i u majitele "administracni poplatek", coz je vlastne totez, byvale byty OKD apod. Chrani to majitele, ze si najemnik za 2 mesice vymysli ze se chce stehovat. Jsou s tim naklady.

doplněno 11.05.23 21:21:

Tazatelkou řešená nemovitost viz odkaz jinde - ale v textu inz. má být : odměna pro RK je 10890,- Kč

a ne cosi zmatečného o rezervaci, co laik nepochopí, ta částka plní funkci rezervace pro všechny strany jen do okamžiku sepisu nájemní smlouvy. Pro nájemce se jedná o nevratnou sumu (vyjma případu, kdy by mu majitel odmítl smlouvu/klíče dát).

hodnocení

3x
Realitka si chce pojistit, že z vaší návštěvy bude něco mít. Jestli je vratný, by mělo být ve smlouvě.
dtest.cz/...

hodnocení

2x

Dříve jsem pronajímal byty a kanceláře, často za pomocí realitky.

Jak psal i ve druhém příspěvku poradce, či poradkyně, rezervační poplatek realitky je za službu prohlídku bytu. Zkrátka nežli jsem uzavřel smlouvu s tímto člověkem, tak si realitka vzala poplatek. Ihned mi dala vědět, že jí zaplatil a já to již nenabízel.

Jen prohlídku, bez dalšího zájmu, to je mnoho lidí, a nic neplatí realitce.

hou

rezervační poplatek realitky je za službu prohlídku bytu. - velmi nešťastná formulace! Jeden by si mohl myslet, že se půjde podívat a zaplatí za kuku

Stejně je i zavádějící text inzerce - sreality.cz/...

Je tam skutečně uvedeno : 10.890Kč rezervační poplatek - to je zavádějící!
Správně má být uvedeno: odměna (provize) pro RK je 10.890 Kč - pak by tento dotaz ani nevznikl

možná je to i záměrný a nelegální matení spotřebitele (makléř by ale měl mít zkoušky a takový inzerát nevypustit ven)

Ano, máte pravdu, text není zcela jasný, věta asi měl znít..

...realitky je za službu prohlídku bytu, která vede k uzavření smlouvy...

Ale v dalších větách je to upřesněno..v poslední větě je to naprosto přesně vysvětleno, stačí to takto?

safra

Pardon není to k tématu, ale zaujala mě ta koupelna v odkazu přesněji odpad z umyvadla. Odpadní trubka tažena nad obklady směrem vzhůru. Jak to asi odtéká? I provedení sifonu a napojení z něj do odpadní trubky.

safra, to je velká lidová tvořivost, to se jen tak nevidí. Podle mě bude pod umyvadlem klasicky trubka ve zdi, na ti odbočka. Do odbočky umyvadlo a ta šílená šikmá trubka. Tipnu si, že by to třeba mohlo být od bojleru, od pojišťováku. Ale je to jen tip.

krtek6
hodnocení

2x

Realtiní žně už zase skončily...takže v klidu odmítněte...nemají tolik zájemců, aby si mohly diktovat podmínky záloh, aukcí a podobně jak tomu bylo poslední 2 roky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]