Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upadlo čelo šuplíku, nejsou tam zámečky

Od: julie1234* odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
uvolnilo se mi čelo šuplíku. Je to šuplík celkem velký a tak tam toho dávám hodně. Možná proto se to všecko pohlo a čelo se uvolnilo. Tam totiž od začátku nejsou ty pritahovací sroubky, pouze kolíky, v navodu bylo pouze přilepit. Už tehdá jsem vedela, že to bude naprd, když jsem to montovala, ale nečekala jsem, že se to stane to měsíci používání. Jak to opravit? Vyfotila jsem.

Upadlo čelo šuplíku, nejsou tam zámečky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Šuple vyndat, nejlépe by bylo i vytáhnout kolíky, když to polevilo, tak to moc lepený nebude. Nějaké kleště a zkusit to opatrně vytáhnout.

Pak opravdu důkladně namazat díru v šupleti, natlouci kolík, pokud je dobře namazáno, je vidět jak při zatlučení kolíku vyleze kolem malinko lepidla. Takhle dát všechny čtyři kolíky, pak namazat díry v čele šuplete, vůbec neuškodí namazat i kolíky v šupleti a dát dohromady. Nechat zaschnout a je vyřízeno. Mazat hrany nemá význam, neb je šuple lamino a na laminu Herkules a podobný lepidla nedrží.

julie1234*
hodnocení

Ani, lepení jsem odflinkla pouze bodově ke kolíkům. Ale ten šuplík to určitě cítil, že mu nevěřím, že to udrží. A nechce se mně tomu věřit nadále, nicméně ráda zkusím to poctivě polepit, lepidlem oni v montovací sadě nešetřili. Napadlo mě ještě řešení, že koupím nějaké rožky a provrtam a prisroubuju jak čelo, tak boky, ale bojím se provrtání, ať se mi tam nevytlači ten šroubek.

Je to jen špatně slepené. Žádné další vyztužení není potřeba.

Když se to pořádně slepí, netřeba dávat nějaký úhelníky.

Pokud budeš lepit i dno do drážky, potřebuješ po slepení dát samotný šuple přesně do úhle. Tedy otočit šuple dnem nahoru a změřit obě úhlopříčky. Musí být stejně dlouhé. Srovnat a nechat řádně zaschnout.

julie1234*
hodnocení

Dobře, vyzkouším. :)

Když to pořádně slepíš, tak kolík drží více, nežli nějaký malý vrut.

hodnocení

0x

Použijte lepidlo Herkules (a podobné typy) a natřete ním hrany zásuvky včetně kolíků...nechte do druhého dne ...a násílím se utrhne v jiném místě, ne v místě lepení...taková je moje zkušenost

doplněno 10.05.23 16:06:

Pokud jste lepila jen kolíky, nestačí to, vidíte, jak to dopadlo. Je třeba slepit co největší plochu...alespoň takto v domácích podmínkách. Případně si označte i plochu na čele zásuvky, kde bude lepena vlastní druhá část zásuvky a tu také můžete "potřísnit" lepidlem. A pokud vytaženou zásuvku při lepení položíte na zadní stranu a přední čelo následně zatížíte do druhého dne, nebude problém...

doplněno 10.05.23 16:11:

Můžete vlepit i dno v drážce zásuvky po celém obvodu...

julie1234*
hodnocení

Děkuji, ano, asi jsem to pomazala málo, zkusím to znovu pořádně.

hodnocení

0x

Přesně jak píše Jenyk - použít disperzní lepidlo, prolepit důkladně díry pro kolíky, rozhodně ničemu nepomůže matlat lepidlo po hranách dílců, zejména tady, kde je povrch lamino, tudíž nenasákavý, tudíž se disperze nechytá.

Já bych ještě - když už je to šuple takto rozložené - prolepil tou disperzí i drážku a pak do ní zasunul to dno šuplete, zejména v situaci, kdy je šuple zatížené, je dobré, mít dno fixované, jednak zvyšuje únosnost dna ale hlavně stabilizuje korpus toho šuplíku,

hodnocení

0x

Já naopak s disperzními lepidly (Herkules) nemám příliš dobré zkušenosti při lepení dřevotřísky na namáhaných místech (což pouhé dva kolíky nepochybně jsou). Disperzní lepidla totiž mají málo sušiny, voda i část akrylátu se vsákne do dřeva a ta trocha akrylátu co zbyde to neudrží. Buď Herkulesem důkladně natřít vnitřek otvoru, počkat 5 - 10 minut (ne déle!), natřít znovu a pak slepit (když to půjde špatně, tak poklepat paličkou), nebo koupit dvě malé tuby s dvousložkovým epoxidovým lepidlem. Kdyby epoxid byl moc řídký a dřevo ho nasávalo, tak přidat trochu škrobu a lepit vzniklou kašičkou.

ml
hodnocení

0x

To se stává běžně. Je to hloupá konstrukce používaná u současného nábytku. A běžně to lepim Herkulesem. Ono to zase nějaký rok vydrží. Je potřeba namazat celou tu svislou plochu, nejen kolíčky.

Mazat celou svislou plochu je blbost. Víš proč?

aaa
hodnocení

0x

Nechci Ti brát naději. Ale tohle je na 2 věci. Rozpadne se to stejně. Jedině tam dát ještě vinkli.

Nerozpadne. Ale musí se to fakt dobře slepit. Pak se to dá rozebrat pouze rozštípáním.
julie1234*
hodnocení

Já moc nerozumím tomu, pakliže vymýšlím konstrukci té skříně a zařadim jinde na té skříni v desce o rovnaké síle ten pritahovací šroubek, proč to nedám i do toho šuplíku.

Protože správně slepený šuple to opravdu nepotřebuje.

Je tedy fakt, že správně se šuplata dělají úplně jinak, tohle je takový východisko z nouze, který moc nestojí a většina lidí to je schopna jakž takž dát doma dohromady.

petrm
hodnocení

0x

Kdysi se mi rozpadl dřevěný věšák, když jsem ho moc zatížil kabáty a taškami s nářadím. Nevěřil jsem, že bych ho mohl slepit do původního stavu. Ale nemohl jsem nový sehnat, aby se mi vešel na původní místo, ten původní byl vyroben na zakázku. Nakonec jsem koupil lepidlo na dřevo SOUDAL 64A a jednotlivé kousky slepil, některé kousky byly malé, ale podařilo se. Věšák slouží dál už mnoho let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]