Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Časový spínač k alarmu ke kotli

Od: tm odpovědí: 31 změna:
Nedávno mně zde rádcové chytře poradili, jak vytvořit varovný systém proti přetopení kotle na uhlí. Vytvořil jsem systém 12V baterie - pojistka - termostat - vypínač - siréna. Funguje. Jen ta siréna je v malém domě fakt rachot. Napadlo mě, jestli by se do toho systému nedal vložit nějaký časovač, že by siréna řvala např. jen 30 vteřin nebo 1 minutu... prostě nějakou omezenou dobu. Když nebude nikdo doma a blizilo by se pretopeni, stejně tomu nikdo nepomůže... když budu doma, stačí mi krátká doba, abych zasahnul, není nutné, aby to řvalo na pul vesnice hodinu, dokud se voda neochladi. Pretopil jsem zatím jen jednou, ale ochlazovací kohout se kvůli smetí nedovrel a voda tekla a tekla po sklepě... Ještě jeden dotaz - baterii jsem umístil vysoko na polici, ale čím by se daly prikryt kontakty pro případ, že by si na ni chtěl někdo něco omylem odložit... děkuji

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Můžeš použít relé s nastavitelnou prodlevou.V Čechách jsem ho nekupoval ale na Aliexpress stálo asi dolar nebo dva. Najdeš to jako Delay Rellay. V Čechách se to prodává třeba na doběh ventilátoru po zhasnutí na záchodě.
tm

Nenašel bys mi nějaký odkaz nebo radu, jak to zapojit - co kam atd.

aliexpress.com/...

Tady je toho mraky. tenhle odkaz má napáiení 220/230 V ale stačí změnit filtr a dostaneš výsledky pro napájení napětím které má ta siréna. Je jen a tobě, jak si to vymyslíš. Většina odkazů má schéma zapojení přímo u popisu výrobku.

Tyhle jsou 12V

aliexpress.com/...

tm
hodnocení

To je pravda, ze něco jako ventilátor na wc nebo i osvetleni na chodbě v paneláku... akorát teda netuším, jak to zapojit... mam drátek, tak ho střihnout a který konec kam...
Máš to na autobaterii takže na stejnosměrný proud? Tím pádem potřebuješ to relé taky na 12V dc. Podle schéma zapojení máš jeden drát minus a dva stejné plusové to budou dráty k houkačce ten označený out bude od přerušovače k siréně. Ve chvíli kdy sepne hlásič bude mít to relé signál a sepne. Po nastaveném čase ale odpojí ten drát na výstupu. Takže houkačka bude bez šťávy. Jak se ztratí napětí i na přívodním drátu / vyřešíš příčinu alarmu /relé odpadne a bude připravené zase rozeřvat šíření v okamžiku kdy znova dostane 12v na vstupu. Minus napoj na minus pól sireny a plus přerušíš a vložíš relé.
To platí pro relé třemi drátky. Ty dražší mají plus minus pracovního okruhu a na protější straně desky čokoládu kde můžou spínat třeba až 10Ampér. Musíš hledat to schéma zapojení dodávané výrobcem. Univerzální návod neexistuje.
tm
hodnocení

Mám to zapojené takto: cerveny drát vede od plusu na 12V baterce a následuje to v tomto pořadí: trubickova pojistka - termostat - vypinac - červený drát od sirény. Černý drát ze sirény vede přímo na minus baterky. Takový okruh
techfun.sk/...
Tady to máš s postovným asi za stovku i s plánkem zapojení. Jen je tam maximální prodleva 60 sekund. Což není moc. Z aliexpress by to bylo za polovičku a na výběr budou i kusy s delším troubením. Plánek ale třeba použiješ.

hodnocení

0x

Já to mám tak, že alarm hodně křičí, i pro případa, kdy jsem dále od kotle, nebo hlasitá hudba v rádiu. Příchodem ke kotli zruším sirénu, otevřu kohouty k ochlazení kotle, při zavírání těchto kohoutů opět zapnu sirénu.

tm

Tak to mám taky. Ale myslel jsem, jestli neexistuje nějaký časovač, že ta siréna bude třeba řvát minutu a pak se vypne. To je zejména pro případ, když budu mimo domov. Když nebudu doma, může řvát jak chce a stejně to ničemu nepomůže. Představa, že mi doma řve hodinu siréna a nikdo tam není, tak kolemjdoucí zavolají policajty nebo hasiče, že mi někdo vykradl barák... Když budu doma, vypnu to normálně vypínačem.

Tak ubrat hlasitost repráku molitanem...

Ale opustit barák, když hrozí možné přetopení, to bych si nikdy neriskl, páč už jednou jsem měl plnou kotelnu vody a páry...

proto jsem udělal alarm, i když jsem přemýšlel i o elektroventilu, že místo sirény se otevře elektroventil do akumulační nádoby.

hodnocení

0x

Tak jak psal @totak na aliku dolar u nás 160kč

xduino.cz/...

Tenhle s displejem je na Ali taky kolem stovky. To ale u alarmu nepotřebuje.

hodnocení

0x
Dá se před sirénu vložit něco takového levného:
pajenicko.cz/...
Ale moc se mi to nelíbí, zrovna tu minutu, kdy to bude pískat, budete mimo doslech a už to pak neuslyšíte, i kdybyste se vrátil. Minimálně bych to zapojil tak, že bych časovač nastavil třeba na 5 minut (to žádného souseda nezabije) a samotný časovač bych přemostil vhodným rezistorem, aby siréna i po těch 5 minutách pištěla aspoň trochu.
doplněno 10.05.23 20:49:

Pokud byste použil tento obvod, pak takto. To přopojení mínus pólu sirénky je trošku nejednoznačné, nejspíš to bude do výstupu NO. Pokud by to byl špatný výstup, pak by to naopak pískalo až po nastaveném čase. tedy byste to přepojil do NO. Jumper S5 nechte zapojený.

Časový spínač k alarmu ke kotli
tm
hodnocení

To už je asi jedno, jestli to dám na 3 nebo 5 min. Poradíte, jak to zapojit? Mám to na 12V baterii. Takže to umístit mezi termostat a vypinac před sirénou? Prerusim drátek a co kam připojit...
tm
hodnocení

V každém případě minusovy drát musí jít přes relé taky. Ještě dva hloupé dotazy:
1) ty červené čáry v obrázku neznamenají, ze v poloze těchto červených car mám vést další drát?
2) jak se nastavuje ten čas? Děkuji moc.
tm
hodnocení

Ještě hloupé dotazy:
1) v linii té červené čáry se vede nějaký drát? Asi ne tipuji...
2) jak nastavím ten čas, po jak dlouhou dobu má siréna řvát? Až dořve, tak je zařízení zase připravené k opětovnému použití a nebo se musí např něco resetovat nebo zmáčknout? Děkuji moc
Namaloval jsem to blbě, sirénka se mínus pólem spojí s mínus pólem baterky a plus pólem s výstupem NO, nebo NC. Plus je právě přiveden k relè tím jumperem, ten připojovat nemusíte. Nastavení časů je popsáno na stránkách prodejce, nebo zde:
img.gme.cz/...
tm

Takže minusový drát přes to relé vůbec nepůjde? A plusový drát od baterky půjde, jak jste mi ho zakreslil (napájení + 12V) a směrem k siréně se plusový drát napojí buď na NO nebo NC?

Ano, přesně tak.
tm

Dejme tomu, že se s tím nějak poperu a nastavím tam nějaký čas. Kdyby došlo na spuštění sirény, tak po uplynutí tohoto času by se siréna měla vypnout. A pak? musím zase něco nastavovat nebo je to opět připraveno k použití a třeba za 5 min se může siréna spustit znovu?

sasa*

Ano, když to dobře zapojíš. Zavolal bych někoho ,kdo tomu rozumí a pak ti řek- tady to zmačkneš,na tohle nešahej aod..

Až skončí přehřátí kotle, termostat vypne 12 V napájení a časovač bude při dalším alarmu fungovat opět jako poprvé. Osobně bych si paralelně k termostatu zapojil tlačítko TEST, kterým bych občas vyzkoušel funkci.

A přes ten kontakt relé bych dal vhodný rezistor, aby sirénka slabě pištěla i po skončení intervalu. Vhodná hodnota bude někde mezi 100..1000 Ohm, to záleží na použité sirénce a požadované hlasitosti.

Až skončí přehřátí kotle...

u mne to občas trvá i 5 minut, pokud nepustím rychlé ochlazení kotle, proto ručně vypnu rámus...

tm
hodnocení

Děkuji všem za rady. Dal jsem na předchozí rádce a mezi termostat a sirenu jsem dal do bytu vypínač, aby to neřvalo po celou dobu, než se kotel ochladí. Jak to má pan Milan. Jelikož sirenu a vypínač mám nahoře v bytě, napadlo mě dát ještě druhý vypínač do kotelny, abych nemusel ze sklepa (pokud budu zrovna ve sklepě) běžet nahoru do bytu. To není asi nic proti ničemu dva obyčejné vypínače (ne schodistove) za sebou? Samozřejmě musím hlídat, aby byly zapojeny oba dva nebo nebude siréna fungovat... ale to už jsou jen takové zlepsovaky.
sasa*

Jde to musíš dát oba do serie. Jakýkoliv rozepneš zrušíš signalizaci..Pozor však jakýkoliv zůstane ve vypnutém stavu nebude signalizace fungovat!

tm, pokud to dobře zapojíte, nebude problém. Časem i vychytáte neřesti zapojení.

Trošku tomu nerozumím, k přetopení dojde tak jednou za rok (a je otázka, jestli se nezaměřit na to, aby to vůbec nenastávalo) a vaší starostí není, aby alarm spolehlivě fungoval, ale aby šel rychle vypnout. No klidně si těch vypínačů dejte do série za termostat třeba 10, ale tím spíš si paralelně k termostatu dejte testovací tlačítko, kterým snadno zjistíte, že všechny vypínače jsou sepnuté a alarm funguje.

tomk, stává se to častěji..

Jestli si dobře pamatuji, tak tazateli se to stalo jednou a zrovna se mu zasekla dochlazovací smyčka, která protékala.

Omlouvám se, věta měla znít:

tomk, mě se to stává častěji..

tm
hodnocení

Ja pretopil zatím jednou, nutno však dodat, že kotel na tuhý používám par let jen na chalupě, což není celoroční provoz. Přijel jsem do studeného baráku, jdu hned topit, rozhorelo se rychleji než obvykle a neměl jsem otevřený všechny radiátory, bojler, alumulacku, pač se snažím nejdřív vytopit přízemí a pak až patro. Vytopena kotelna by nevadila, ale ventil nedovrel, pač v něm byl bordel a teklo to a teklo. Jelikož máme asi hodně minerální vodu, při čištění ventilu topenar zjistil, že je od bordelu rozmackane těsnění ve ventilu, dal na reklamaci, ale neuznali ji. Těsnění pry vyměnit nejde. Takže jedno přetopení mě vyšlo na 2200... proto ta signalizace. Lepší něco než nic. Nejsem topenar, předávám, jak jsem nakoupil

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]