Je prosím někde na internetu kalkulačka pro výpočet velikosti ležatého kg potrubí? Nejlépe něco jednoduššího kde bych si jen zadal velikost střech, počet koupelen apod. Děkuji
Bože můj... Ještě ten dotaz 15x zopakujte a to bude teprve to pravé.. Už jsem Vám odpovídal, co chcete zkoumat dalšího? Ne, taková kalkulačka neexistuje, počítá se to jinak. doplněno 07.05.23 17:35: Klidně Vám to všechno spočítám a bude stačit DN110 všude. Budete pak klidný?
petrnovak10*
Já se chovám se vší slušnosti. A jak se říká důvěřuj ale prověřuj. Na jiném vebu se někdo ptá na podobný dotaz a je mu odpovězeno následující: Ať Vám kdokoliv bude tvrdit že stačí menší potrubí jakože to někdo tvrdit bude dejte raději větší průměr. To jsou dva názory na stejnou věc a pravdu bude mít asi jen vystudovaný Ing co to opravdu navrhuje. A na kalkulačku jsem se ptal i pro zajímavost, na tzb vebu jsem našel počítačku ale je to na mě složité. No a kdyby se vám to chtělo spočítat tak budu rád. Děkuji
petrnovak10*
Ještě jsem si teď vzpomněl, že jsem celý plánek s potrubím dál k posouzení místnímu prodejci který i projektuje a provádí montáž a ten mi navrhl mezi první a druhou šachtou potrubí DN 160, já tam měl 125. A to je vystudovaný člověk z praxí takže pravděpodobně je nepoctivý a chce prodat větší dražší věci aby víc vydělal.
Není důležité co tvrdí na jiném webu, ale kdo to tvrdí a na základě čeho to tvrdí. Když mi mailem pošlete výkres a u každého připojení napíšete jaká plocha jakého typu je na daný úsek napojena včetně sklonu každé větve, mužů se na to (až budu mít chvilku čas) podívat. Ale nebude to hned.. nevím co dřív.. Ale protože vím co říkám, a vím proč to říkám, tak si na výsledek klidně vsadím.
Prodejce projektuje a provádí montáž? Tak až budu prodávat, navrhnu (a prodám) Vám potrubí DN1600, to tam opravdu nutně musí být Ano, cenový rozdíl mezi DN125 a DN160 není velký, to je pravda. V podstatě tím nic nezkazíte, ale z hydraulického hlediska to být s velkou pravděpodobností nemusí.
petrnovak10*
Tak naposledy myslím že není potřeba abyste mi to počítal. Já to jen v krátkosti popíši: Jedná se o rodinný dvojdum, splašková kanalizace je vedena jinudy. Do první šachty jsou venku přes den 110 svedený dvě koupelny kde v každé umyvadlo, sprcha, pračka. Do stejné šachty je také přes den 110 svedená střecha plochy cca 100metru a balkon asi 15metru. Dále to bude pokračovat přes den 125 do druhé šachty kam přibude přes den 100 kuchyně kde je jedno umyvadlo a také přes dn 100 chodník cca 15m Dále by to pokračovalo přes den 160 do třetí šachty kde přibude okap DN 110 od střechy asi taky 100metru. Dále se to nápoji na kameninu DN 200 která je svedená do kanalizace která je také jen z kameninových nebo betonových trubek. Takhle to myslím bude v pořádku. Ještě se tedy zeptám zda máte zkušenosti s napojením na kameninu? Mě napadlo prostrčit potrubí DN 160 kameninovou DN 200 až do kanalizace, je to cca 5metru. Moc Vám Děkuji všem za rady a pomoc
Ano, i to "prostrčení" PVC KG menší dimenze potrubím starším a větší DN se občas dělá. Jen musíte zajistit, aby nemohlo dojít k rozpojení a uvolnění té menší trubky. Na druhou stranu, pokud je kameninové potrubí kvalitní a nepoškozené, může tam vydržet déle než nové PVC. Betonové potrubí, to je něco jiného, to zdaleka tolik nevydrží.
petrnovak10*
Dobrý den, chci se ještě prosím zeptat na zajištění kg potrubí proti rozpojení při prostření kameninou. Na to jsou nějaké sponky? Měl byste případně odkaz kde se dají koupít? Druhá varianta je uřezat hrdlo z kameniny a koupit na to přechodku. Přechod do hrdla nemůžu použit, protože je hrdlo vymazané betonem. Druhá otázka ohledně spádu, vím že je lepší menší spád, pokud budu mít 3- 4cm na metr, může to být problematické? Moc Vám děkuji za pomoc.
dio
Ty vo.. to se nedava do kameniny ale do pisku! Precti si technicky postup v katalogu vyrobce.
Prosimte ty mas 250 m2 strechy na jeden svod, ze resis nesmysly? Co projekt?
petrnovak10*
Samozřejmě se to dává do písku, tady se jedná jen o jednu část kameninové trubky kterou není možné vykopat a musím se na ní napojit. Co se týče velikosti tak tam dříve někdo dal kameninu o průměru 200, vím že je to zbytečné a právě proto bych mohl část kg potrubí prostrčit skrz až do kanalizace a zmenšit i průměr potrubí, nemusel bych také řešit napojení na kameninu. Děkuji všem.
Cely panelak (100 bytov, 2 vchody) funguje na 160mm lezatom rozvode v pivnici (ve sklepe), pripojene su aj 4 dazdove zvody zo strechy, od miesta ich napojenia je 200mm rozvod, funguje bez zavad aj pri velkom dazdi.
Neexistuje, ale nenapsal jste podstatnou věc. Na co to projektujete? Pokud na RD, tak bude všude DN 50, přechod do společných DN 100 a těmi až k přípojce do městské kanalizace. Jsou tam opravdu veliké rezervy. Pokud pro bytovku, tak opět výchozí DN 50 a do stupaček bych dal DN 125 do horní poloviny budovy s přechodem na DN 160 do spodní poloviny budovy (nebo dejte celé stupačky DN 125, nebo DN 160 pro klid duše, ale zdůrazňuji, že DN 125 jsme měli v 6 patrové bytovce v celých stupačkách a nebyl nikdy problém). Ono totiž nikdy to nefunguje tak, že by všichni najednou v jednu chvíli používali sprchu a v tu samou chvíli neustále splachovali pořád dokola, jakmile se napustí nádržka... Pak by možná DN 125 měla dole na ležato co dělat. Pokud nevěříte, udělejte DN 160, rozdíl v ceně je směšný. Kdybych to dělal já měl bych DN 50, DN 125 stupačky, DN 160 ležatá do městské kanalizace.
Ja mam wc stupacku ve 110, odpadni v 70 zbytek 50 a nektere umyvadla ve 40 podle mista. Z baraku do kanalizace to je ve 125. Ja daval pokud to slo vetsi nez mensi z duvodu ne ze by ty mensi prumery nestihaly ale z duvodu, ze se casem rado potrubi zanasi. Zvlast delsi lezata metraz z kuchyne a od pracky. Bylo to ze zkusenosti od rodicu a potvrdilo se mi to i pri demolici stareho kuchynskeho odpadu, kde dn40 pri pomerne alusnem sklonu byla zhruba z pulky zanesena. Proto bych dimenze volil nejen podle doporuceni, ale taktez podle mistni situace na stavbe.
petrnovak10*
Děkuji za komentář. Nevím čím bylo zanášení potrubí způsobené u vás ale někdy za to může právě velký sklon, spád, voda tím pak rychle proteče a nečistoty se usazují. Při menším spádu voda snadněji unáší nečistoty. Možná se mýlím. Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.