Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavírání roháčku po praní

Od: bydlic odpovědí: 23 změna:

Zavíráte přívod vody po vypnutí pračky? Dřív jsem to neřešil - pračka byla umístěna dole v přízemí rodinného domu a v případě nehody by většina vody odtekla kanálkem v místnosti. V domě také pořád někdo byl, takže by si nehody jistě všiml a jednal.

Teď jsme dostavěli půdní dostavbu a v domě jsou 2 bytové jednotky. V patře, kde bydlím s rodinou mne moje paní naučila po každém vyprání u pračky zavřít roháček. Jak o tom přemýšlím je to docela dobrý nápad a může to asi dost omezit možnou nehodu a následné škody. Případně o dát k tomu speciální hadici s aquastopem.

Vzpoměl jsem si, když mi jeden pán před nedávnem vyprávěl o vytopeném bytě v paneláku od sousedů.

Já vím, ta otázka je banalita, ale zajímalo by mne jak je to u vás

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Samozřejmě, že ho zavíráme. Plastové převlečné matice, lisované spony, hadici a pračkový ventil nepovažuju za příliš spolehlivé díly. Jiná situace je u myčky, kde je aquqstop s kovovou maticí.

dio

Souhlas, zavirat. Akorat bacha na kulak! On casto netesni a hadice j3 stale namahana tlakem. V pripade prasknuti by to ale jen kapalo. I tak to je vytopeni sousedu do tydne jiste...

A ty plastove matice - uz 2 x mi zmrzla k mycce, posunulo to asi pres zavit a na jare tekla, nastesti stacilo sikovkama dotahnout...

hodnocení

5x

Rohový ventil je ľahko prístupný, susedia po mnou by v prípade havárie neradi videli vlhké sadrokartónové podhľady. Takže áno, prívod vody do práčky po praní uzavriem. Naviac tiež odpojím práčku od elektriny. Keď na dlhšie odchádzam mimo, tak aj hlavné ventily pre t+s vodu.

hodnocení

4x

Pračka, myčka, wc - všechno nechávám otevřené. Není k tomu ani pořádně přístup, abych to pokaždé zavíral.

Něco jiného je občas roháček zavřít, aby nevytuhl.

dio

Omlouvá tě že asi bydlí v nějakým starým baráku, pod tebou už nikdo nebydlí :)

smode2
hodnocení

4x

Samozřejmě zavírám. Mám na to šroubovací roháček. Ty otáčecí jsou nespolehlivé. Stejně tak nehodlám spoléhat na kvalitu přívodní hadice zrovna u pračky.

petrovic

A cim mas pripojenou drezovou a umyvadlovou baterii? Ja mam pod umyvadlem a drezem rohacky a z nich cca 30cm flexi hadicky do stojankovych baterii. To bys spravne mel zavrit i ty ne?

smode2
Ne. To jsou jiné typy hadic. Ale stát se může samozřejmě cokoliv.
petrovic

Presne tak. Proto jsem k pracce i mycce koupil hadice s nerezovym opletem a nerezovym pripojenim s mosaznou prevlecnou matici. Mam o trosku klidnejsi spani. Rohacky nezaviram.

To ste si veľmi aj tak nepomohli. Dnešná aj akože nerez prehrzaveje a hadička praskne,to sa mi stalo nedávno u umývadla. Hadica je vo vnútry obyčajná rozťahuje sa a voči tlaku ju drží len ten oplet. Ak chcete mať istotu,tak potrebujete vysokotlakú hadicu ako je na Wapkách.

A čo toto? Máte s tým niekto skúsenosť? NEREZOVÝ vlnovec /...

petrovic

Myslim, ze nerezove vlnovce jsou TOP. Premyslim o nich uz dlouho. Zatim jsem se k tomu nedokopal.

dio

S tim vlnovcem nepohnes bez naradi a prirubu kdyz neudelas dobre, tak to netesni, pro laika nedoporucuju.

@vlado tyhle mám na WC a umyvadlech + dřezech. Vlastně doma nemám jedinou opletenou hadičku.
Jediný problém s nima je, že jsou hlučné, takže na rychlejší průtok to není, musel jsem roháčky přiškrtit, aby to "nezpívalo".
@dio tohle jsou hotové vlnovce včetně matek a těsnění. Montáž úplně stejná jako u hadičky.

hodnocení

3x
Nezaviram, nehoda se může stát u čehokoliv.
To bych musel zastavovat vodu po každém otočení kohoutku

111®
hodnocení

3x

Zavíráme, ruce nám to nezničí a máme klid. Prodrbe se více času jinak než je zavření vody.

hodnocení

2x

Pracka nema aquastop, po kazdom prani zatvorim ventil. Umyvacka ma aquastop, ventil trvalo otvoreny. Pri odchode na dovolenku zatvaram teplu aj studenu vodu v stupacke. Videl som viac poistnych zmluv, kde toto pozaduje poistovna pri nepritomnosti nad 72 hodin.

Hadicky k bateriam su vyrobcom navrhnute na trvaly tlak a pouzivanie, na rozdiel od prackovej hadice bezneho typu.

Po otvoreni ventilov po navrate z dovolenky mi raz praskla hadicka na teplu vodu v baterii v kupelni.

Moje má aquastop.

hodnocení

1x

Nezaviram, ale kazdemu doporucuju vymenu obycejne prackove hadice za hadici s aquastopem a funkcni prackovy rohacek.

doplněno 06.05.23 22:22: servis-whirlpool.cz/...

hodnocení

1x

Po vypnutí pračky nikoliv, ale tam co jsem dříve bydle, byl hlavní ventil lehce přístupný, takže při odchodu z domu, zavřít kulákem všechnu vodu.

je to o zvyku ale hlavně přístupu ke kohoutu.

Zde co bydlím, to již nedělám, nemám koho vytopit, nemám snadný přístup ke kohoutu.

hodnocení

0x
To už mi přijde ujetý. Stačí vypínat vodu když jedete na týden pryč nebo vyhazovat jističe. Nic z toho nedělám a žiju spokojeně. Když máte věci udělané pořádně, tak k takové nehodě nedojde.

hodnocení

0x
Zavírám když delší dobu než dva dny nikdo nebude doma. Ale teda máme metr od pračky kanálek, takže by to nemělo nikam dál zatéct.
Větší strach mám z ohřívače pod dřezem, až jednou prorezne :)
Když jedeme na dovolenou, zavírám přívod vody a plynu komplet do domu plus shazuju "zbytečné" okruhy jističů (kromě ledničky, wifi a kamer).
Sice nemám koho jiného vytopit, ale nasáklé stěny a podlahy vodou fakt mít nepotřebuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]