Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak renovovat plechovou střechu

Od: flicek® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,
mám v plánu natírat plechovou střechu. Mám k tomu koupený antikorozní nátěr 2V1 na železo a plech.
Nátěr obsahuje základní + vrchni nátěr. 2v1.
Akorát nevím, co s tou střechou. Trocu jsem to už brousil, ale s výsledkem furt nejsem spokojený. Nejsem si jistý zda to mám ještě zbrousit a nebo už pomalinku začít natírat,-
Stříška má nějakých 5m x 3.5 m = 17m2 a je to plechová střecha nad Kulnou/KolárkouúŠopou. Tudíž si na ni mohu dovolit nějaké začátečnické přehmaty. Protože mně to nebude tak mrzet, když na ni něco spackám. Ovšem nerad bych něco dělal 2x, když nemusím, proto bych se chtěl vyhnout chybám, kterých bych se při broušení či nátěru mohl dopustit.
Proto budu rád, když mi tady, co nejvíce lidí poradí, jak dál postupovat v práci. Co mám teď dělat. Brousit, umývat, odmašťovat, lakovat.
Děkuji všem a přeji krásný sluneční den jako je u nás ve Zlínském kraji.
S pozdravem
Lukáš

Jak renovovat plechovou střechu
Jak renovovat plechovou střechu #2
Jak renovovat plechovou střechu #3

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

5x

Víc brousit znamená už se probrousit skrz *smich* Chce to buď kvalitní barvu přímo na rez (Alkyton, Hammerite) nebo nejdřív nejlíp asi blokátor koroze (polyuretan - např. Hostagrund, je to řídký stačí na velkou plochu - nacucá se do rzi a uzavře jí) a pak tu tvojí barvu, pozor nutno natírat hned po zavadnutí jinak se barva oloupe.

Takhle to prodlouží životnost ca o 10 let.

Další možnost je plech pryč nebo aspoň falc zbouchat do roviny, lišty okolo nové a hodit přes to modifikovanou lepenku s posypem...

pepyk

A není to moderní Corten plech? *frajer*

hodnocení

asd1

Díky za radu a postup. Mám nějakou kvalitná barvu na kov 2V1 je na ni napsáno, že je prot korozi a rzi, ale zajdu ještě do prodejny, kde jsem ji kupoval a zeptám se zda mi doporučí ještě před samotný nátěrem nějaký blokátor rzi/korozi. Jak píšeš.
Když střecha vydrží dalších 5-10 let. Bude mi to bohatě stačit. Pak by šla nová stejně.

hodnocení

3x

Dám vám jednoduchý a levný návod: kupte za cca 150,- PU tmel v kartuši a půllitrovku perchloretylenu nebo nitroředidla. Rozpouštědlo nalejte do litrové zavařovací sklenice zajištěné proti převrácení, na hladinu vytlačte cca 2 cm tmelu a rozmíchejte, pak roztok vemte a důkladně jím natřete střechu. Nechte cca 1 hodinu odvětrat a na to pak můžete natřít tu vaši barvu. Tipuju, že minimálně 5 let byste měl mít střechu bez koroze.

hodnocení

Děkuji moc za radu. Vyzkouším, to. Zní to dobře. :)

Ten polyuretan rozpuštěný v rozpouštědlu vám nahradí drahý komerční zastavovač koroze (Hostagrund, Festprimer...), takže plech lze očistit jen drátěným kartáčem od nesoudržných částí koroze. Koroze, která na plechu zůstane, se namíchaným přípravkem napenetruje, čímž se zpevní a jelikož PU odebere z koroze vodu, korozivní procesy se zastaví, pod barvou se nedělají boule.

hodnocení

2x

Vybrúsiť je to potrebné do živého kovu a potom použiť ešte odhrdzovač a až potom natierať s tým čo mate vy. Na hrzdavé plech by ste museli použiť inú farbu určenú na hrdzu,napr. Hammerite.

doplněno 05.05.23 21:54:

Hammerite je už farba, tú nepotrebujete ešte raz premaľovať. Na odstranenie hrdze sa používa odhrdzovač.

efarby.sk/...

hodnocení

Zkusím to ještě trošku zbrousit, a pak použiji něco proti korozi určené na rez. (Např. Hammerite) a potom až tu moji barvu 2V1 proti korozi na kov.
Děkuji za radu.

makk
hodnocení

2x

Předpokládám, že je to pozink a na cca 50% plochy ten zinek už chybí. To už nikdo nezachrání. Jediné kvalitní řešení je výměna krytiny. Ale Když to prostě něčím natřete, tak to nějaký čas ještě vydrží. Ale moc bych se s tím nepáral, když to natřete tak jak to je, vydrží to 5 let, když budete týden brousit, odmašťovat... tak to vydrží 5,5 roku.

hodnocení

2x
Já bych to vůbec nehrotil je to kůlna, máte to pěkně obroušené, teď odmastit a dát 2-3 nátěry a hotovo.
hodnocení

Čím se to odmašťuje? Stačí JAR, PUR a nebo nějaký saponát na odmaštění...?
Děkujia za odpověď.

tecnický benzín (nebo N95 bez bio) aceton...Pozdě*hi*

hodnocení

0x

Za mě bych se na nějaké další broušení vyprdla, natřela to základovkou a nějakou vrchní barvou. Stejně za pár let bude po tom.

hodnocení

A je to hotové. Zde dávám výsledek.
Děkuji všem za rady a komentáře a tímto otázku uzavírám a jelikož se tu sešlo více dobrých odpovědí, tak jsem ohodnotil více úživatelů. Ještě jednou děkuji.

Jak renovovat plechovou střechu #4
Jak renovovat plechovou střechu #5
Jak renovovat plechovou střechu #6

12.05.23 20:29

šikula...

krtek6

chtělo by to ještě 1 vrstvu...furt to prosvítá...

re4zon
Presne tak, tohle je mala vrstva, minimalne jeste jednou. Idealne dvakrat.

tm
hodnocení

0x

Natíral jsem předloni možná ještě o malinko v horším stavu na baráku. Od několika prodejců mi byl nejdřív doporučen blokátor koroze - fest primer. Pak jsem dával barvu od Detecha pro střechy v extrémních povětrnostních podmínkách (na horách).

detecha.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]