Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy vznikl sololit?

Od: zelenac* odpovědí: 7 změna:

Zadávám to do vyhledávače a nic. Možná to má i jiný název. Zajímá mne, kdy vznikl, resp. potřebuji zjistit ,od kdy se malovaly olejomalby na sololit. Nějak se toho nemohu dopídit. dík

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

2x

Sololit byl vynalezen v 50.tých letech minulého století v sirkárně SOLO-Sušice.Z dřevního odpadu se vyráběly tenké desky.

zelenac*
hodnocení

Už jsem tom zjistil také že nejstarší malby byly zaznamenány ve 40tých letech. dík

arakain77*

Kecáš KJANIKU

kibic*

Mýlíte se. snad možná jste na pramenu pojmenování, ale sololit, jako materiál, je téměř jistě podstatně starší než Vy.

jabraka*
hodnocení

1x

Roku 1951 je v SOLO Sušice zahájena výroba dřevovláknitých desek, k využití odpadu ze sirkárny i okolních pil.

Byly vyráběny desky:

SOLOLIT jedna strana vytlačený relief,druhá hlazená

SOLODUR tvrzená deska s melaminovou pryskyřicí později s dezénem dřeva.

SOLOLAK deska s lakovaným povrchem z jedné strany

V 80 letech byly vyráběny zkušebně desky s desénem šindele na střešní aplikace.(Předpokládaná životnost 20 let)

Zkoušel jsem je na chalupě na střeše.

JABRAKA

hodnocení

0x

hledej to pod názvem Dřevovláknité desky. ale i pod sololit, já jsem našel hned: google.sk/...

doplněno 06.05.10 17:36:

nebo na google.sk/...

tam píší o malování na sololit, asi 5000 odkazů...

arakain77*
hodnocení

0x

Ahoj.

První továrna na sololit byla v roce 1920 v americe.V roce 1932 byla světově patentovaná švédská technologie,která funguje s vylepšeními dodnes.

doplněno 06.05.10 19:33:

Bylo to o rok později.V roce 1921.Omlouvám se

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]