Nejste přihlášen/a.
Hledám nějaké rady, ja využít staré pálené cihly. Snížili jsme obvodovou zeď dvora a zůstala nám spousta cihel, které bychom rádi dál využili. Máte nějaký typ? Dvůr chceme mít dvouúrovňový, rozdíl výšek maximálně 50 cm a chtěli bychom cihly použít k vytvoření zídky. Je to možné? A nebo z cihel nadělat chodníčky, vydrží to cihla po pár zimách? Můj poslední dotaz se týká obvodové zdi, šířka 45 cm. Co dát nahoru na zeď, abychom vrchní vodorovnou část chránili před vlhkem a nestála tam voda? Oplechování nechceme, nehledám ani nic finančně náročného. Děkuju, budu se těšit na tipy.
Nevím jaké máte cihly, ale ty moje co jsem vyboural (zvonivé) jsem použil na cestu pro auto i jako chodník. Dokonce jsem ne nechal i podklad pod zámkovou dlažbu. Používám i VZV a cihly drží. Pokud ale máte "rozsypávecí " cihly, jedině skládka...
viz foto:
doplněno 06.05.10 16:35:@stafan ,
ale to je otázka času, řekněme 100let. Koukněte na pevnost Josefov, cihly sice opadávají, ale jen ty, co se narušily neodbornou opravou.
Ale zpět ke kvalitě cihel, znám cihlu, která se na dešti rozsype sama, znám cihlu, která vydrží stovky let.
1
doplněno 06.05.10 16:37:samozřejmě některé cihly se rozsypali, ale ty s číslem , kvalitní, jsou tam dodnes.
doplněno 06.05.10 17:06:Stafane, naprosto souhlasím s Vaším doplněním ohledně kvalit cihel. určitě si naše ponaučení přečte a řádně cihly přebere.
doplněno 06.05.10 18:23:našel foto:
Tak teda Milane co ten přední blatník?Taková krásná sbírka.
Do prčic, proč já vždycky koukám co se na tom autě dá opavovat.
Slyšel jsem, že je dobré cihly namořit. Netuším ale, jake mořidlo použít. Němáte s tím zkušenost? Mám v plánu udělat si zápraží a chodníčky ze zbylých cihel. Mimochodem, do čeho jste je pokládal. Chci dát pod cihly a do spár mezi cihly kamenný prach. To by mělo fungovat, ne? Díky.
Staré, kvalitní cihly (zvonivky) se do ničeho mořit nemusí. Jsou krásné takové, jaké jsou. A jsou opravdu věčné.(Očistit se můžou třeba wapkou, nebo velice opatrně pískovačkou. Podklad - drenáž ze štěrku a pak písek. Ten dát i mezi spáry. Nedoporučuji beton.
Kamenný prach - to myslíte frakci 0-4 mm (respektive 0-8 mm)? Záleží, co je to za kámen? Některý se nikdy "nespojí". Bude stále sypký a budete ho neustále vymetat. Ale třeba takový vápenec se k cihlám hodí barevně a časem "ztvrdne". Ten je dobrý
Díky za rychlou odpověď. Myslíte, že byste mi ještě poradil, jak zvonivky poznat. Zjistil jsem, že mám dva druhy cihel a oba se mi zdají relativně kvalitní. Poklepával jsem na ně kladivem a "zvoní oba druhy" Je ale fakt, že jeden druh se zdá být o něco lépe vypálený (pocit při pohledu na lom, když se mi povedlo cihlu kladivem rozdělit napůl). Razítka či značky cihelny ale nemá ani jeden druh. Je možné udělat nějaký test odolnosti? Ještě jednou díky, zdá se, že jsem blízko realizace pravého zápraží
Pokud budou na cihly působit povětrnostní vlivy, hlavně voda a mráz, tak se dříve nebo pozdějí rozsypou.
Na přikryti zdi - nějakou tašku.
doplněno 06.05.10 17:00:milane
já znám taky cihly, na které mi při vrtání shořel vidiový vrták, ale kvalitu cihel, které má autor otázky k dispozici musí posoudit sám. Já jen ze svých zkušenosti tvrdím, že staré běžné cihly venku (nepřikryté) jsou k ničemu.
Také jsem kdysi ze starého vojenského baráku vytěžil 5000 cihel,které ležely v písku několik let,po očištění jsme na chalupě z nich vloni postavili komín.Cihly byly vyrobeny v roce 1949.!?!
JABRAKA
Děkuju za odpovědi. Cihly jsou kvalitní, zvoní, tuhle zimu jsme je měli venku na dešti a mrazu a pořád v pohodě. Barák je asi 80 let starej, takže to jsou cihly odhadem z roku 1930, hodně jich má na sobě značku výrobce. Líbilo by se mi z nich udělat chodníčky nebo i použít je místo dlažby, ale právě nevím, zda to vydrží nebo jak dlouho.
já bych z cihel (pokud jste na venkově) postavil chlívek pro prase a to prase, až vyroste bych sežral. Nebojte, nedělám si z vás srandu, prostě mě to napadlo. Takovej vtipek (možná nejapnej) :D.
Mně se líbí teráska na kytky:
doplněno 07.05.10 14:37:To se mně zdá moc hezké. PT /stařenka/
doplněno 07.05.10 14:50:A na obvodové zdi, bych dala pálené staré tašky. PT
pokud je Vám lto cihel, pár jich vyberte, očistěte, umyjte, vyfoťte a nabídněte k prodeji na internetu.
Na taras můžete cihly použít, ale musí mít pořádný základ a cihly by měly být izolované od vlhka, jinak rozmrzne malta, nebo i cihly. Nahoru na plot dejte tašky, není to levné, ale jiné vzhledné a funkční řešení neznám.
ATRIX. V těch cihlách máš učiněný poklad. Zahradní architekti by se o ně poprali. Podle toho, jak píšeš, tak to jsou cihly kvalitní. Ty něco vydrží . Dají se použít opravdu na všechno - chodníky, stání pod auto, různé drobné stavby, zíďky v zahradě... Tím, že bude všude použit stejný materiál, zahrada a dům jenom získá body .
Nahoru na plot asi ty tašky. Bezva by bylo sehnat s patinou stáří, aby to k sobě ladilo .
Pokud mate nekdo cihly se znackami mel bych o par kousku zajem. Sbiram palene cihly, ktere maji pecet / znacku/ muj mail je: projekcecz@seznam.cz pripadne i nejake muzu vymenit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.