Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v mém bytě se nachází sádrokartonová zeď, která odděluje koupelnu (konkrétně sprchový kout) a ložnici. Na straně koupelny je částečně obložená kachličkami, na straně ložnice je celá pokrytá tapetou. Za posledních pár měsíců registruji, že se ze stěny line velice silný a nepříjemný zápach podobný zatuchlině. Zápach lze cítit jen v ložnici, v koupelně nic necítím.
Zatím jsem vyzkoušel následující:
- vyčistit všechny odpadní roury krtkem - žádný výsledek
- opakovaně a intenzivně stříkat stěnu octem, dezinfekcí, protiplísňovým savem, sprejem proti zatuchlině atd. - žádný výsledek
- dát vedle stěny přímotop, v celém bytě dobře topit a větrat - žádný výsledek
Nakonec jsem zavolal instalatéra. Ten rozkopnul servisní okénko pod sprchovým koutem a zjistil, že do něj z koutu zatéká. Pořádně tedy kout zasilikonoval. Nyní už tam nezatéká, vše je suché a servisní okénko pravidelně vyfoukávám horkým vzduchem z fénu kvůli případné vlhkosti, plísni apod. Zápach však i po několika týdnech vůbec nemizí.
Momentálně zvažuji strhnutí tapety, abych se podíval, co pod ní je (plíseň?). Napřed bych se ale chtěl zeptat na tomto fóru, jestli náhodou někoho nenapadá cokoliv, co bych mohl ještě předtím vyzkoušet. Přikládám k tomuto příspěvku foto stěny z obou stran (na straně koupelny lze vidět rozkopnuté servisní okénko).
Děkuji za jakékoliv rady či komentáře.
A jak dlouho to tam zatékalo? A co sousedi pod Vámi? U nich nic není? Ono by to taky chtělo pořádně vygruntovat..
U těch protékajících odpadů člověk nikdy neví, kam všude a kudy to zateklo? Asi byste tam mohl zkusit dát jako nouzovku nějaký pohlcovač pachů a vlhkosti.
Ale zřejmě je tam plíseň, nevím, jestli vyměnit jednu stěnu ze sádrokartonu bude stačit? Mě by tedy určitě zajímalo, co je pod tím sprcháčem, když tam delší dobu zatékalo?
Díky všem za komentáře. Podle toho, co jsem viděl v tom rozkopnutém prostoru pod sprcháčem, se spíš jednalo o drobné dlouhodobé zatékání než krátkodobé intenzivní. Sousedi pode mnou nic nepozorují, takže níž se to zřejmě nedostalo. Dát tam nějaký pohlcovač vlhosti zní jako dobrý nápad, i když to samozřejmě problém neřeší.
Vidím, že mi hodně doporučujete vybourat celou zeď. Toho bych se popravdě pokud možno rád vyvaroval, jednak kvůli množství práce a jednak kvůli tomu, že schválit jakékoliv hlučné práce je u našeho SVJ témař nemožné - minule mi bylo řečeno "u vás se vrtalo před pěti lety, teď už přece nepotřebujete vrtat". Nejdřív bych se tedy rád pokusil zachránit, co se dá. Strhnu tedy tapetu, pozvu si profesionální desinfekční firmu a zeptám se, co by se s tím dalo dělat. Radikálnější řešení bych rád ponechal jako poslední možnost.
Já bych si tipnul, že sádrokarton do sebe nasál vodu (tento materiál je silně hygroskopický) a pomnožily se v něm nějaké hnilobné bakterie. Plíseň to asi nebude, ta je cítit jinak. Je-li to tak, pak nezbyde nic jiného, než desky odstranit a dát jiné. Čili celé předělat a hlavně udělat kvalitní hydroizolaci, jinak se situace bude za pár let opakovat!
SVJ vám žádné podobné práce nemůže zakázat, zvláště když se jedná o havarijní záležitost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.