Nejste přihlášen/a.
Kondenzační jímka keramického komína
Zdravím,
mám dotaz ohledně kondenzační jímky. Po cca 6ti letech používání nově vystavěného keramického komínu (stavebnice) jsem zjistil "odštípnutí" části kondenzační jímky na základně komínu. Nevím, čím k tomu mohlo dojít. Komín je pravidelně čištěn. Jediné, co jsem asi zanedbal bylo čištění výměníku připojených krbových kamen. Zda nemohlo dojít k zahoření spalin na dně komínu a následnému "přehřátí" keramiky? ...
Pozn.: sopouch vústění do komínu od kamen je umístěn cca 1m nad jímkou.
Prosím o radu, zda toto poškození může mít vliv na další používání komínu.
Předem děkuji za rady !
Za mě jde hlavně o statiku komínu, tzn. aby ten spodní kus byl schopen unést váhu komínových vložek nad ním.
Pokud není dál popraskaný, neměl by být problém.
Co mě ale zaráží, vypadá to jakoby spodní kus nepatřil ke kusu nad ním.
Osazení na konci horní vložky není není zasunuté v osazení kondenzační jímky, protože tam žádné osazení není.
Taky to vypadá, že je to spojené nasucho bez lepidla, proto to možná i prasklo, váha není roznešená díky lepidlu na plochu, ale dotýká se díky nerovnostem bodově.
K zahoření. Troufám si tvrdit, že pokud by to zahořelo, na 100 procent o tom víte, je to děsný hukot.
Díky za názor!
Co se týká: "Osazení na konci horní vložky není není zasunuté v osazení kondenzační jímky" - jedná se o jímku společnou pro průměry 160/180/200 (viz přiložený obrázek - jen dříve používaly pro vnitřní misku lesklou keramiku).
Ohledně spoje "nasucho" - nemyslím si, že by k tomu došlo. Sice už je to pár let zpět, ale stavěl jsem tenkrát bod po bou dle návodu - viz příloha.
Děkuji.
LD
Pokud jste stavěl sám a víte, že jste keramickou vložku lepil ke kondenzační jímce, bude to nejspíš v pořádku.
Mě jen zarazilo, že na fotce není nikde lepidlo vidět, jen snad na tom odštíplém kousku a ani tam není všude.
Jinak pokud chcete mít klid, volejte kominíka ať to prohlédne, stejně jsou potřeba pro pojišťovnu revize.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.