Dobrý den, chci se poradit čím se dá odmašťovat plast na autě před stříkáním nebo železo před stříkáním barvy? Můžu používat technický benzín, isopropil nebo třeba ředidlo? Nebo umýt šampónem stačí? Nerad bych něco třeba naleptat, díky.
Odmašťovat a čistit můžete v podstatě čímkoliv, ale pokud chcete opravovat díly na autě, mělo by to nějak vypadat. Tam bych použil nitroředidlo nebo/...
Většinou postačí horkou vodou se saponátem, ale starou "zažranou" mastnotu je lépe vzít benzínem, a pak případně dočistit saponátem. S ředidly opatrně, některé plasty jsou jimi naleptávány.
doplněno 01.05.23 23:18:
Ještě doplním, že autoservisy používají různé čističe motorů (Arva atd.), nastříkat nebo lépe natřít šťetcem, nechá se to cca 15 minut působit, a pak opláchnout vodou. Jestli je to vhodné odmaštění před nátěrem ale nemám vyzkoušeno.
Používal jsem odmaštovadlo na silikon, před stříkáním jak plastu tak plechových dilu. Na plastové díly je lepší použít základ na plasty, před lakováním samotnou barvou Odstraňovač silikonu mi byl doporučen majitelkou prodejny kde jsem barvu kupoval. Byl jsem spokojen. kdysi se dal použít i čistič na brzdy, ale naposled kupovaný v Kelly má jiné složení než bývalo, ten určitě nedoporučuju.
Bezproblémové je použiť tzv. odmasťovač silikónu, ktorý je práve určený pre čistenie pred lakovaním. Prípadne aj technický benzín (pozor na kvalitu) a mnoho iných rozpúšťadiel. Plasty pred samotným lakovaním ešte streknite základom na plasty (prečítajte si návod, napr. bude postačovať aplikácia tenkej vrstvy). Pokiaľ chcete umývať vodou, použite nejaký odmasťovací prostriedok vhodný pred náterom s účinkom proti korózii, ktorý je možné bezo zbytku opláchnuť. Autošampón môže byť kontraproduktívny. Môže obsahovať vosky a leštiace prísady, ktoré zamedzia správnej adhézii. Následne by som odporučil plochu vrátane záhybov dôkladne (!) vysušiť a otrieť isopropyl alkoholom, ktorý vychytá zbytkovú vlhkosť.
Dobře, zkusím to tím technickým benzínem nebo silikonovým čističem či isopropylem. Jaké hadříky k tomu používat? Dají se běžně koupit třeba v drogérii?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.