Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
právě mi volala nějaká ženská z ČSOB, že od roku 2014 nemám aktualizované pojištění, tvrdila mi, že tím porušuji zákon, odmítla jsem to s ní řešit po telefonu, řekla, že mi dává max. měsíc a pak že zavolá znovu... Já myslím, že limity co mám nastavené pořád zhruba odpovídají, žádny majetek jsme do domácnosti nenahromadili. Je opravdu nutné smlouvu měnit, nebo mě jen zastrašuje, abych platila víc?
Byt není náš, jsme v nájmu, platím 889 za rok, za pojištění domácnosti, limit je 200000, což asi odpovídá, žijeme skromě, starý nábytek, základní vybavení, televize za 10 nic drahého.d
Zákon rozhodně neporušujete, to vás chtěla postrašit. Ale v případě nehody musíte počítat s osekaným plněním, jak píše libor007.
My jsme taky nechali loni přepracovat smlouvy a platíme o něco víc, ale máme klid.
Neznám vaší smlouvu, ale ceny nemovitostí jsou někde jinde, než byly v roce 2014, vše šlo nahoru.
Obecně se doporučuje aktualizovat pojistnou smlouvu každé tři roky. Výjimkou jsou smlouvy, které pracují s takzvanou automatickou indexací ve smlouvě idnes.cz/...
@hanakr máte to strašně nízké, poddpojištěné, asi Vám ani nedochází, co se vše může stát, co byste potom třeba musela zaplatit z vlastní kapsy...
Klikněte si do odkazu, je to v něm celkem dobře vysvětlené direct.cz/...
Je nutno rozlišovat pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Paní píše, že je v nájmu a tudíž má pojištěnou pouze domácnost. tj. vybavení domácnosti - zařízení. Pokud by stačilo na pořízení věcí 200 000, tak je to ok. Každopádně bych to neřešila s nějakou paní po telefonu, ale zastavila bych se raději na pobočce pojišťovny.
Zakon neporusujete, ale ked nastane poistna udalost, budete sa velmi cudovat. Na 100% ste tzv. podpoisteny, teda poistna suma v zmluve nereflektuje narast cien vsetkeho, zvany inflacia. V tom pripade poistovna vyplati pri skode sumu v takom pomere, do akej miery ste podpoisteny.
Priklad : v roku 2013 uzatvorite poistku na 200 000 CZK, jedna vec max 10 000 CZK.
Teraz aj ked vam poziar alebo vytopenie znicia nabytok a televizor, dostanete namiesto 150 000 vypocitanych z hodny veci len 75 000, lebo ste podpoisteny.
Pokud je to čistě domácnost (tedy nikoliv byt! ) tak ten rozdíl mezi starými cenami a novými není nijak dramatický a nic se neděje. Pokud tam máte i pojištění bytu, tak by to ohl být problém.
Ale hlavní problém vidím v pojištění odpovědnosti, dříve sjednávané pojistné částky - například půl milionu - jsou dnes naprosto nedostatečné a doporučují se řádově vyšší částky. Pojistné pak neroste lineárně a není moc velký rozdíl mezi pojistným za odpovědnost 5 milionů a 50 milionů.
Obraťte se na nějakého pojišťováka, ze zkušenosti vím že každý má někoho mezi známýma a zkonzultujte to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.