Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám asi trochu netradiční dotaz ohledně jističů. Do bytu mám jako hlavní jistič 3fázový B20/3. do jednoho z pokojů mám udělaný rozvod, který je jištěn jedno fázem B10. V tomto pokoji mám více terárek, a akvárek, kterým svítím. Celkový odběr je cca kolem 1500W. Používám staré wolframové žárovky kvůli vytápění terárek. Když mě nějaká žárovka praskne tak to občas vyhodí tu B10, ale někdy i ten hlavní 3fáz B20. Můj dotaz zní, jak tomu zabránit. Mohl bych těch 1500w rozdělit na dva okruhy, kde by v jednom bylo 800w a v druhém 700w, ale celé by to stejně bylo napojeno na ten jeden jistič B10 – ten co je již v bytě. Napadlo mě, že bych to v tom pokoji rozdělil na ty dva okruhy a každý ještě jistil nějakým jističem 6A. jde jen o to jakým. Někdo mi říká, že nejrychleji reaguje nějaký typ Z. Myslíte, že by to bylo dobré, nebo jak to vyřešit? Moc děkuji za radu.
Posílám přílohou schéma zapojení tak, jak to mám nyní. Ty červené obdélníky jsou právě ty zamýšlené jističe Z 6A (které tam nyní nemám)
Případně jestli byste mi poradili nějaký jistič, jaký by byl vhodný.
Jde mi o to, že když praskne žárovka v nějakém teráriu tak aby to vyhodilo pouze ten 6A jistič a nikoliv hlavní nebo ten 10A.
Moc díky za rady.
Bezna ziarovka s vlaknom casto pri poruche natiahne obluk, co je viac menej skrat a zabranit spadnutiu aj hlavneho istica je skoro nemozne. Skor odporucam vzdy dve ziarovky do serie, sice pojdu na polovicny vykon a viac do cervena, ale zivotnost bude vyssia plus pri poruche len slusne zhasnu.
Predstava, ako 20A istic drzi a vypadne len napr 6A je laicka a nespravna, staci si pozriet grafy vypinacich charakteristik.
Možná s každou žárovkou do série odpor, který v případě zkratu omezí proud na dovolenou hodnotu. Nemusí být dimenzován ani na zkratový proud, protože oblouk hned zhasne a obvod se přeruší.
Jsou-li žárovky 100W, tak proud je cca 0.43 A a na něm by odpor 20 Ohm měl trvalé zatížení cca 4W. Nebo přejít na americké žárovky na 110 V - ale ty se asi neseženou.
Žárovky na 120 voltů se u nás seženou.U nás byly potřeba do náhradního osvětlení(pokud vypadla)elektřina.Jednou jsem ji omylem zapojil na 230,a divil se jak pěkně svítí.A vydržela kupodivu svítit cca 1/2 hodiny. Přitom výkon byl ne 60 ale 240 Watů.
Nebo si je poslat od Číňanů. Pokud teda bude souhlasit barva světla, třeba aliexpress.com/... je snad za normální cenu.
No to je dobrý a kam ty ztráty podle tebe půjdou .Jaké ztráty?- doplň tvrzení. Pokud s nimi svítí, nebo hřeje na stejném místě.
Jinak jak píšou jiní. Vlákno žárovky, - wolfram. V baňce není jen vakuum, ale přidává se trošička nějakého plynu.
Pokud dojde ke spálení vlákna vzniká zkrat a nárůst proudu je velký, takže jistič vyhodí i ta 20A . Charakteristika B
je pro ochranu vedení.
sasa - V případě zkratu (oblouk při přerušení vlákna) u jedné ze dvou žárovek v sérii dostane druhá žárovka jen plné napětí (na které je dělaná) a omezí proud v obvodu. Takže proud v obvodu nebude zkratový, ale pouze takový, jaký dovolí ona žárovka. Jistič to nevyhodí.
Zmíněné ztráty na takto zapojených žárovkách budou ve výkonu (světelném a tepelném) proti jedné žárovce. Dvě 100W žárovky v sérii nebudou mít stejný výkon, jako jedna 200 W žárovka.
Takže pro tazatelovi účely zcela nepoužitelné.
Ziarovky na 99% odidu prudovym razom pri zapnuti, este by tam mohol byt soft - start, ako pre zosilnovac s velkym trafom, casovym spinacom odopnut po sekunde predradny odpor alebo termistor. Druha moznost je triakovy regulator.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.