Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplota v domě

Od: milslok odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

mám dotaz ohledně teploty v domě, pro někoho možná blbost, tak mě neukamenujte.

Mám 2 domy, jeden můj a jeden rodičů. Oba staré z pálených cihel - můj 45 cm + 5 cm polystyren a rodičů 30 cm + 5 cm polystyren. Teď v sobotu venkovní teplota 20°C. V mém domě teplota 22°C - při otevřené ventilaci na jednom okně pocit chladu a snižování teploty v interieru. V domě rodičů teplota 23,5 °C, okno dokořán, teplota neklesá a pocitově mnohem příjemněji. V místnotech měření okna na Jih. V obouch domech se topí tuhými palivy a v tu dobu se netopilo od předchozího večera.

Napadá někoho důvod tohoto jevu?

Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zdi udržují nějaké teplo, jak to máte v létě tak stejně? Případně čím jste to měřil (značka teploměru)?
milslok
hodnocení

V létě je u rodičů vždy tepleji o cca 2 stupně. Měřeno digitálním teploměrem EMOS ale rozdíl je poznat i pocitově. Nejde mi do hlavy hlavně to, pokud je venku 20°C tak by měl mít dům minimální teplotní ztráty ale nám teplota většinou spíš klesá i při zavřených oknech a to to předchozí večer vytopím i na 24°C .

Možná teplota od střechy, měl jsem dům kde byla minimální izolace. V létě to vypadalo jako v sauně.
milslok
hodnocení

U mě je nad obytným prostorem izolace vaty 20 cm. a u našich neizolovaná půda stejně velká jako obytný prostor. Myslíte, že to by mohlo v těchto jarních dnech pomoci ohřívání prostoru? ( myslím ve dnech kdy je sluníčko a nad 15°C) Oni topit nemusí, kdežto já ano.

hodnocení

0x
Ve vašem domě budou v horším stavu hydroizolace.
milslok
hodnocení

Vlhkost je u nás 45-50 % a u rodičů o nějaké ty procenta stejně. Že by to mělo takový vliv na teplotu se mě nezdá.

jendad
Také berte v potaz plochu základu a přenos teplot z podloží. I to podloží má různou vodivost. Dále velikost oken a osluneni.

hodnocení

0x
Solární zisky přes střechu.

hhh
hodnocení

0x

Solarni zisky pres steny?

Nechat si spocitat tepelne ztraty a zisky od odbornika, ten bude chtit gps, parametry stavby :)

hodnocení

0x

Komín v místnosti, kotelna pod místností?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]