Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netěsnící vchodové dveře - neuznaná reklamace

Od: zdenekm® odpovědí: 18 změna:

Nechal jsem si vyměnit vchodové dveře - plastové, otevírání ven, trojité těsnění, trojsklo. Bohužel po montáži se ukázalo že netěsní - montážníci z firmy přijeli, pokusili se seřídit, ale závěr byl že seřízením to nelze vyřešit. Reklamace mi byla zamítnutá, zde je vyjádření výrobce:

Norma ČSN EN 1529 (74 7013) průhybu PVC profilů kolmo v rovině okna je běžný v rozmezí ± 1,9 mm
na běžný metr délky profilu pro bílé profily, u barevných je povolený průhyb ± 3,8 mm. Tento průhyb
je pouhým okem prakticky nerozeznatelný a je odvozen od malé tepelné vodivosti PVC profilů.
Váš průhyb je 2mm na celé délce dveří, tudíž zcela v normě, nejedná se tedy o reklamovatelnou
vadu.

Je to tedy opravdu v pořádku, když nové dveře netěsní? Nechce se mi věřit, že by měl být ok průhyb skoro 8mm na 2m délky. Dá se s tím něco dělat? O těsnosti norma nic neříká?

Na straně u pantů dveře na těsnění doléhají. Na opačné straně doléhají pouze u kliky a směrem nahoru i dolů se mezera zvětšuje. Citelně tudy táhne.

Netěsnící vchodové dveře - neuznaná reklamace
Netěsnící vchodové dveře - neuznaná reklamace #2
Netěsnící vchodové dveře - neuznaná reklamace #3

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

4x
Mel jsem stejny problem, jedny seridili a u druhych to neslo, tak vymenili tesneni. Problem vyresen.
dylin
Ano, mám stejnou zkušenost, jediné řešení je přetěsnit, protože z výroby tam dávají sranda těsnění.

krtek6
hodnocení

3x

oni se hájí normou o průhybu PVC, vy se hajte tím, že novými dveřmi táhne...na to nebudou mít žádný argument o normě...když tama táhne, tak táhne...seřídit nebo vyměnit

hodnocení

1x

Musíte si sehnat znalecký posudek, že to co tvrdí firma není pravda, že dveře jsou namontovány špatně. S tím posudkem, pokud bude pro Vás dobrý, musíte po firmě požadovat odstranění vady, klidně i soudně.

Páč i když Vám zde napíše spoustu lidí, že se to musí předělat, tak s firmou nikdo nehne, jedině dokument a soud.

hodnocení

Asi to tak dopadne, protože se mnou dál odmítli komunikovat. Ale řekl bych že problém možná nebude v montáži, ale samotném výrobku. Přítlak křídla se dá seřídit jen ve dvou bodech.

hodnocení

Zkusil jsem se každopádně obrátit ještě přímo na výrobce, jestli mi k tomu něco neřeknou. Potom asi začnu shánět toho znalce.

Ano, dobrá cesta, pozvat technika z výrobního závodu. Podle situace a komunikace, nastínit, že se popřípadě obrátíte na znalce a ...

hodnocení

Z Veky se mi už ozvali, tak uvidíme jak to dopadne. Souběžně jsem podal podnět na ČOI, protože takovýto přístup k zákazníkům podle mě není ok.

hodnocení

0x
Tomu průhybu můžete naprosto věřit, je to přesně tak. Ale tak velké hodnoty nastávají v situaci, kdy je venku velký mráz a uvnitř se topí, pak může být rozdíl na vnitřní a vnější straně plastového profilu klidně 40°C a pak není výjimkou tak velký průhyb. To je prostě fyzika - tepelná dilatace. Vyrobci s tím sice zápasí formou různých kování léto/zima, ale to je spíše marketing, než řešení. Rada je jediná - kupovat kvalitní, dřevěné, dveře, či okna. Už jsem to tady psal snad 100x, vždy to někteří zpochybňují že to přece není možné, jim okna těsní. No jak vidno- ne vždy.

Ovšem přece jen dám jednu radu. Nyní mají být teplé dny. Nechejte tedy dveře otevřené, aby se vyloučil tepelný spád v profilu, po několika hodinách použijte dlouhou , rovnou vodováhu, nebo příměrnou lať (prostě něco dlouhýho, ověřeně rovnýho) a zkuste to přiložit k zárubni, i ke křídlu. Měly by být rovné. Pokud bude ohnutý futro - zárubeň, je to fušersky namotovaný, pokud bude ohnutý křídlo, je vyrobeno z profilů, který mají pnutí - typicky bývají třeba blbě skladovaný, oni výrobci do těch profilů dávají ocelový jekl, který má spasit ty mizerné vlastnosti plastu, jenže se to musí dobře skladovat v těch dlouhých, rovných paletách, co to v nich dodávají výrobci profilů. Pokud to někdo válí na dílně na dvou hranolech a ještě mu po tom občas přeběhne nějaký dělňas, je to pak ohnutý z výroby jako turecká šavle. To by se dalo i úspěšně reklamovat, to, že se to ohne v mrazu, to fakt nevyreklamujete

asd1

I futro může být vyrobený z vohlýho profilu a rovnat ho prohnutím při montáži je prasárna.. Ověřeně rovná je i napnutá nit Přes "kopec" s podložkama)

Nereklamovat prohnutí který je v normě, ale to že dveře netěsní. Normovaný prohnutí totiž musí zvládnout těsnění.

Přesně jak píše asd1, teplotní dilataci zná každý výrobce a musí s tím umět pracovat. Pokud některý jeho výrobek ztrácí v určitých situacích část své funkčnosti, musí to být uvedeno ve vlastnostech, čili kupující s tím musí být obeznámen. Žádná takováto překvápka nelze omlouvat nějakou normou.

hodnocení

0x

Vás nějaká norma vůbec nemusí zajímat. Netěsnící dveře je to stejné jako třeba netěsnící okna, výrobek nesplňuje k čemu je určen, čili jasná reklamace. Pokud vám to firma nechce uznat, požádejte o písemné zamítnutí, jestli ho nemáte (pro případný soudní spor), a buď se obraťte na ČOI, nebo si rovnou nechte udělat odborný posudek a prodejci pak zašlete předžalobní výzvu.

hodnocení

0x
To není na straně u kliky žádný další opěrný bod? To drží jen klika?

hodnocení

Nad a pod klikou je toto.

Netěsnící vchodové dveře - neuznaná reklamace #4
Netěsnící vchodové dveře - neuznaná reklamace #5

hodnocení

0x

Ja vám poviem,že kde je chyba. Zistil som to,lebo mám tiež taký problém s jednými dverami z Baumaxu,už sú dávno po záruke. To,že sa sa firma odvoláva na normu o dovolenom prehybe je jedná vec,no na druhej strane sa zabudla dodať,že je to u profilu z výroby a nie u hotového výrobku. Pri výrobe plastových dverí alebo okien, sa dáva do vnútra profilu oceľová výstuž,aby nedochádzalo k ohybom plastového profilu. Takže,ak dochádza k ohybu plastových okien alebo dverý,tak tá oceľová výstuž je nedostatočná alebo zle namontovaná. Podľa vášho popisu budete mať pravdepodobne tú istú chybu,na ktorú som prišiel u mojich dverí. Tou chybou je prerušený,čiže časť chýba, vystužovací profil v oblasti zámku dverí. V tomto úseku cca 25 cm,chýba tento profil a nastáva tam ohyb plastového profilu. Konštrukčné riešenie daného miesta je chybné ako aj výrobný postup.

hruskas
hodnocení

0x

Asi špatně namontovaný rám dveří. nejlevnější řešení je nechat dát větší těsnění.

vibe2*
hodnocení

0x

Problém bude hlavně v návrhu dveří: je použita velká prosklená (a těžká) plocha, kterou nese nedostatečně tuhý profil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]