Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napojení kg potrubí na kameninu

Od: petrnovak10* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, jak prosím napojit kg potrubí na kameninovou trubku s hrdlem. Jsou na to přechody viz obrázek ale ta přechodka se jen zasune do hrdla a měla by se utěsnit tmelem. To se mi moc nelíbí, mám pochybnosti o pevností a těsnosti.
V kameninovém hrdle by mělo být gumové těsnění ale to nemohu nikde sehnat.
Máte s tím někdo zkušenosti?

Napojení kg potrubí na kameninu
Napojení kg potrubí na kameninu #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

2x

Ale to je v pořádku, pokud chceš přejít z kameniny do KG, tak tam guma je, to KG vydrží pnutí gumy, ale naopak z KG do hrdla kameniny to nemůžeš cpát přes gumu, to keramický hrdlo bys tím pnutím mohl roztrhnout.

V tom případě na fotce to utěsni asfaltovým tmelem a obetonuj, aby se to nemohlo hnout.

doplněno 24.04.23 21:35:

milan dal odkaz na postupy, ale tam už zapoměli na to, že starší kamenina nebyla ještě dělaná s gumama, to bylo na špagát, pak asfaltový had, pak zase špagát a potom se to zalilo asfaltem a nakonec zabetonovalo, před 50 lety mě to učil starý kanálník na kanalizaci v ulicích.

doplněno 24.04.23 21:37:

A ještě k tomu na tý fotce je vidět, že to hrdlo už prasklý je.

Naprosto přesný. Barák, co teď dělám - odpady připojte vevnitř do KG, je to nově uděláno. Nezdálo se mi to, všude mokro, tak jsem to vykopal a jistě... KG narvané do kameniny a ta roztrhaná... O dva metry dál ta kamenina šla do nových KG do kanalizace, nechápal jsem...*ee*

Zasejá, ale já to na těch stránkách čtu, že to tam píšou...

bez gumy a s gumou...:)

zaseja
Ale nepíšou, píšou:V kameninovém hrdle by měla být gumová manžeta, kterou v každém případě v hrdle nechte a přechodku nasaďte na ni – pokud ji z nějakého důvodu nemáte, tak postupujte bez ní stejným způsobem. Dbejte ale větší důraz na utěsnění zmíněným tmelem.takže z toho vyplívá, že se guma stratila a ne že je to kamenina vyrobená kdysi bez gumy.

asd1
hodnocení

2x

Když tam bude gumový těsnění tak hrdlo kameniny prdne. Ostatně už ruplý je *smich*

Uvažoval bych celý hrdlo + aspoň 10 cm trubky opatrně odkrýt, hrdlo uříznout a KG nasadit zvenku na trubku aby voda šla "po srsti" a utěsnění bylo jen pojistka proti vodě pod tlakem (nízkým, ala hlubší louže)...

asd1, ano, je to možnost. Taky se dělá KGUS přechodka,

Osobně jsem dělal do průběžné kameniny 200mm, KG vstup. Technik mi doporučil orginál kus, za těžké prachy, nakonec jsem dal rozpůlenou odbočku KG 250/160/45°, omazal solikonem, zatáhl plastovými pásky, a ve hloubce 2,3metrů to ničemu nevadí.

Jediný problém byl, dělat na kolenou v hloubce 2,3 metrů...nebylo mi příjemně.

zaseja

milane, to jsou ale přechodky z kameniny do KG a ne z KG do kameniny.

Že to prasklý je jsem psal už v noci, pokud to hrdlo uřízneš, pak to teprve bude proti srsti, podívej se pořádně.

To by se pak použila KG trubka třeba délky 250mm správného rozměru podle kameniny, pokud by šla akorát nasunout do kameniny bez hrdla, tak utěsnit tim asfaltovým tmelem, já používám bitumen a nebo pokud by KG trubka do kameniny nešla, tak jí nahřát a do tý kameniny zasunout aspoň 10 cm a zase utěsnit a pojistit obetonováním proti pohybu.

asd1

Jo, pokud to teče "z tý louže do trubky" tak máš pravdu říznout a nasadit zvenku je blbost proti srsti.. Pokud strkat do trubky tak dovnitř.. Hrdlo možná zpevnit "omotáním"

V každém případě humový těsnění je nesmysl, to by hrdlo úplně ruplo a teklo by to dírou ven..

hodnocení

0x

Na stránkách prodejců jsou i postupy:

petrnovak10*
hodnocení

Děkuji všem za rady.
Ta trubka na obrázku je pro příklad.
V reálu je ale stejná kameninová s hrdlem o průměru vnitřní díry 200mm. Ještě jsem se k ní neprokopal tak mám vyfocenou jinou.
Výrobce přechodech na kameninu uvádí, že by tam mělo být těsnění v hrdle a pokud není tak důkladně utěsnit tmelem.
Těsnění tam není, je to trubka ve zděné šachtě tam tam nebylo potřeba.
Já jsem přemýšlel nacpat třeba 20cm plastové kg do kameniny a utěsnit. Nebo to je blbost?
Děkuji Vám.
Ještě jsem napsal jinému výrobci přechodek na kameninu a tady je jeho odpověď:
Dobrý den,
toto těsnení není vhodné. Po konzultaci s kolegy, by jsme vám doporučili
přechodku KGSUM a utěsnit montážní pěnou.

Ty přechody jsuou dost drahé, ne všude je mají,.

Já jsem přemýšlel nacpat třeba 20cm plastové kg do kameniny a utěsnit.***I to lze, strčit do kameniny KG trubku, klidně půl metru a utěsnit kolem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]