Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak předělat zářivkové těleso?

Od: lada1® odpovědí: 8 změna:

Máme zářivkové těleso- 2 kusy normální zářivky 18 W 590 mm,prý se to dá předělat na LED zářivky.Co je potřeba vyměnit nebo zrušit,co jen vím že se tam dává nový starter a dál...co dál?Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml
hodnocení

4x

Situace na trhu stále není ustálená, ale v zásadě jsou dva hlavní typy trubic. Ten jeden vyžaduje zásah do instalace svítidla (přemostění tlumivky, předrátování) ten druhý nevyžaduje nic, jen místo startéru se zapojí jumper (říkají mu led startér, ale je to jen propojka).

Pokud je to svítidlo s tlumivkou, sháněl bych právě takovou trubici. Pokud je s elektronickým předřadníkem ,tak se úpravě nevyhnete.

Takže bude potřeba postupovat podle přibalených instrukcí. Obecně je to tak, že se vyhází všechno a trubice se zapojí jak píše výrobce (z jedné nebo z obou stran) a nepotřebujete ani ten jumper.

Každopádně je to hračka proti výběru. Výrobci a prodejci dost mlží. Je potřeba si v nějakých tabulkách najít, jaký světelný tok měla původní trubice a hledat minimálně stejný (ty LED náhrady mívají standardně poloviční). Samotná montáž už bude hračkou, pokud nemáte problém přepojit pár drátů.

Moje pátrání asi před 3 měsíci vedlo k hornbach.cz/... má světelný výkon jen asi o 100 lumenů menší, než původní zářivka. Připojuje se přímo na 230V i když je tam ta možnost nechat tlumivku a propojit startér (propojka je v balení), já to předrátoval, protože tam byl elektronický předřadník, který jsem navíc podezříval, že je vadný (jinak bych do led nešel, ale když jsem našel, kolik stojí nový předřadník (nacházel jsem 400 a víc), řekl jsem si, že lepší bude ledka, která ho nepotřebuje).

hodnocení

Elektrika není moje parketa-ty drátky si ,,nelajznu" ale i tak děkuji za radu.

hodnocení

2x

Přišel kamarád - odstříhal startéry, napojil rovnou s propojením drátků - jedno světlo 4 zářivky 5 minut práce. Jak přesně to rozstříhat a jak to zapojit by mi namaloval, ale když jsme se tak bavili a omylem přehodil strany zářivky, vyhodilo to hlavní jistič baráku :D

Jinak - doporučuji! Náběh naprosto jiný, světlo příjemnější, silnější, odběr poloviční...

Říkal, že tam taky jde dát ty "startéry" pro ledky, ale je to další věc, která jen odebírá proud a vlastně zbytečně.

doplněno 24.04.23 16:44:

nicméně - vyfotím, co mám já... jak mi skončí šichta - jsou různé typy zářivek.

U té mé je přívod jen z jedné strany, připojí se tam nula a fáze na té přívodní, druhá strana zářivky má ty zarážky jen na držení (a když to přehodíte, je to vlastně zkrat - proto ta rána a jistič :D) - takže "všechno ven, na jeden drátek fáze, na druhý nula (jedno levý - pravý, pokud máte střídavý proud).

Ovšem sám bych to asi nedělal :D - protože elektřiny a plynu se bojím...

"startér" pro ledky žádný proud neodebírá, je to v podstatě jen kus drátu, který natvrdo propojuje kontakty v patici původního startéru.

tak umělecky nazývám onen "elektronický předřadník" pro LED

jm
24.04.23 17:12
Jak předělat zářivkové těleso?
Jak předělat zářivkové těleso? #2
Jak předělat zářivkové těleso? #3

hodnocení

2x

Nejlépe když se obrátíte na nějakou renomovanou prodejnu s LED světly, tam vám jistě dobře poradí. Pro vás bude ideální náhrada, která ponechává vše krom startéru, tedy vymontujete startér, dáte LED trubici a svítíte (pokud máte standardní zářivky bez elektroniky). Někdy se startér nahrazuje, někdy to není nutné a patice může zůstat prázdná, záleží na konstrukci, oni vám poradí, co bude pro vás vhodné.

hodnocení

1x

Ja bych ty stary sundal vyhodil a koupil nový led zařivky dle toho kolik tam chceš mít světla
Osobně sem ted předělával sál jednoho rekreačního střediska
Kupovali se 150cm 38W vysoce svítivý s 5 letou garancí tam je ted světla jak na porodnim sále *smich*
Tak se mi to líbylo že sem si obědnal 30w 120ky stou samou garancí vysocesvítivé a dam si je do garaže
Kupováno na LEDAKCE.cz

ledakce.cz/...

Jak předělat zářivkové těleso? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak vyměnit zářivku
Otázky na téma výměna zářivky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]