Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo do vany

Od: lojza odpovědí: 6 změna:

Zdravím lidi potřebuji poradit koupil sem levné čerpadlo na deštovou vodu ktere bych chtel ponořit do klasicke vany

haček je v tom že mi přišlo čerpadlo s spojkou na hadici velikost vetší než moje zahradní hadice kupovat novou zahradní hadici se mi fakt nechce mohu koupit jinou spojku na muj prumer hadice nasroubovat to tam a bude to ok? nebo to čerpadlo je dělane na určity prumer hadice?

alza.cz/...

pro moje učely to bude snad stačit jen zalít skleník

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Čerpadlo má výstup 5/4“, ten je dále zredukovaný na 1" a 3/4“.
Pokud máš hadici 1/2", dá se většinou zastrčit kus dovnitř do kousku hadice 3/4" a stáhnout SK páskou. 3/4" pak na vývod.
Na zalévání skleníku a případný přesun vody do jiné nádrže bude 1/2 cól hadice stačit. Pomalu, ale jistě...
Stříkání na větší vzdálenost už bude horší. Hasit už jen tak po opékání...
V popise je výtlak z max. hloubky 7 m, z vany teda by mohl být větší tlak, čerpadlo nebude muset překonávat těch 7 metrů hadicí nahoru.
Chybami se člověk učí. Ať jsou naše rady poučením pro jiné méně znalé.
Zřejmě jsi jednal při nakupování jen s "podavačem". Ten se neptá, neporadí. Hlavně, že prodá.
Já vzpomínám na jedno. obchodnické heslo: NAKOPEJTE ODBORNÍKŮM!

re4zon
hodnocení

0x
Muzes. Ovsem precti si jedinou recenzi z toho odkazu, bude ti par metru stacit?
lojza
já kupoval čerpadlo v baumaxu co mi doporučil prodavač a taky byl problém s malým prutokem vody voda tekla ale slabé bi mám to cca 10 metrů od vany to čerpadlo stalo 1500 nějaké doporučení na čerpadlo pro moje účely?
Provozují skoro stejné čerpadlo (koupeno před pár lety za 600,-) čerpám stim cca 15m vodu z nádrže do sudů u záhonů, 400l přečerpám do 10 minut, používám 3/4 hadici se šroubovací spojkou. Tenhle typ kalových čerpadel dělá primárně objem,ne tlak( čim větsi pruměr hadice tím vetši množstvi přečerpané vody).
ml

Ono už ty parametry, ponor 7 metrů ale dopravní výška jen 5,5 metrů? Jaký to má smysl, mi uniká, jestli to má být odolnost proti povodním.

Pak je potřeba vzít tabulky a najít si, jakou ztracenou výšku znamená 1/2" hadice a víte o kolik musíte navýšit spád. Rozhodně bych věřil tomu, že budete rád, když to na konci hadice poteče čůrkem.

Ty parametry u čerpadel se udávají většinou jako průtok při nulové výšce a výška při nulovém průtoku (to co my elektrikáři známe jako body naprázdno a nakrátko mezi kterými prokládáme přímku). Ale explicitně to napsané neni, takže nepoučený člověk může nabýt dojmu, že čerpadlo dopraví 8000 litrů za hodinu při spádu 5,5 metru což rozhodně neni pravda. Třeba u čerpadel pro vodní chlazení (tuning) PC se radši už ani neudávají, předtím se udávaly dost nadhodnocené kromě toho efektu, že to byly body mimo rozumnou pracovní oblast.

Pracovní charakteristika čerpadla má přibližně tvar elipsy, při vhodném měřítku kružnice, takže když se tyhle dva body vezmou a nakreslí se mezi nima čtvrtkruh, je to zhruba odhad pracovní charakteristiky. Ale nevím nakolik se tomu dá věřit, jak moc jsou tyhle parametry věrohodné a jak moc platí teorie pro tak malá čerpadla.

riva
hodnocení

0x
Taková čerpadla mají velký průtok při malém tlaku. Na přečerpání fajn, na zalévání ne. Zredukováním průřezu se ale ten průtok sníží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]