Dobrý den, koupila jsem pozemek, jehož jedna strana hraničí se sousedovou stavbou. Jedná se o zeď domu bez vstupu, bez oken. Dle mapky je pozemek v mém vlastnictví až k té zdi. Chci podél postavit plot. Je nějaká daná vzdálenost? Jsou to klasicky 2m? Popřípadě jak byste to vyřešili vy? Děkuji.
Pokud pujde plot demontovat (napr pletivo) a pevne budou jen sloupky, tak klidne 5cm od zdi. Ale smysl takoveho vymyslu mi unika, zacal bych az tesne za zdi.
Smysl toho výmyslu je, abys umožnil majiteli toho domu údržbu té stěny. Dokonce jsi povinen majitele té stavby na svůj pozemek za tím účelem pustit. Upravuje to občanský zákonník.
re4zon
Pred komentovanim cehokoliv doporucuju pouzit obsah predmetu kuloveho tvaru spocivajiciho na krku. Smyslem placnuti plotu pred zed asi nebude poteba neco nekomu umoznit.
Plot podél zdi nedává smysl, k ničemu není a bude za ním růst šáší, ke kterému se nebude jak dostat. Tuším, že ta vaše potřeba plotu je spíš pocitová, že se chcete tím uzavřeným plotem jasně odříznout od těch a toho "za plotem". Pletu se?
Zeď není po cele délce pozemku. Plot bych chtěla kolem dokola už kvůli psovi. Četla jsem, že stavba od plotu (garáž, kůlna) je možná ve vzdálenosti 2m. Tak mě napadá, jestli to platí i obráceně.
1) Klidně si postav ten plot podél sousedova domu, když ti na to dá písemný souhlas, tak nemusíš jak blázen tam nechávat dvoumetrový průjezd na dodávku. Ale pak nevím, jak si bude chodit udržovat svou zeď když ti ten souhlas nedá, tak vytáhni druhý papír, se souhlasem, že můžeš k jeho zdi upevnit svůj plot.
2) ...asi rozumnější bude postavit plot jen tam, kde je potřeba... ušetříte.
A nebo je nějaký jiný důvod to udělat jinak, než podle odstavce jedna nebo odstavce dva?
Zdá se mi to jako dělání z komára velblouda. Plot podél zdi se zpravidla nedělá, pokud chcete zakrýt nevzhlednou zeď, stejně se to plotem nepovede úplně.
Nechal bych si od souseda odsouhlasit, že můžete svůj plot začít těsně u jeho stavby, ale mezi pozemkem a stavbou bych plot už nedělal. Znám několik takových situací a nikdo tam plot nemá.
Osobně bych obětoval dva metry a postavil plot. V proluce bych dal ve známost, že je to soukromý pozemek. Navíc ten barák vypadá, jako když z něj každou chvíli něco upadne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.