Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Extrémní rez na WC

Od: alir odpovědí: 22 změna:

Ahoj, má cenu čistit extrémní rez ve WC míse tak 1cm hluboký? Je nahoře v tom odtoku vody v tom žlábku po celé šíři. Z vrchu nejde vidět, ale podle mě to i extrémně zapáchá. Záchod je 45 let starý, ale vypadá OK *smich*.
Divný je ten zápach, jde to po celém bytě, člověk si už zvykl, močůvka..

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

1cm hluboký? to je skoro síla porcelánu. Máte foto?

Já bych dal nový,

lmgify

Můžu se zeptat, jak jste našel takovou akci? Z Heureky ani Zboží mi nic takového nevypadne.

Jen jsem do vyhledávače zadal WC kombi a asi třetí obrázek jsem kliknul. Vůbec jsem nehledal.

lmgify

Tak to je tedy pěkná náhoda, že to vyplivne momentálně asi úplně nejlevnější nabídku na českém internetu.

lmgify,

dost často to takto dělám, když chci ukázat to, o čem píšu. Až teprve jsem si všiml, že to jsou stavebniny Dek. Osobně jsem dříve (5x za rok) kupoval WC kombi v Pce v Uni Hobby, či v Baumaxu. Podle momentální ceny. Ale prkýnko do 100Kč jinde.

hodnocení

3x
Tak pokud ma 45let, tak bych ho uz necistil. Namontoval bych novy.

ben®
hodnocení

3x
Dobry den, to je spise vodni kamen plny bakterii (to je ten zapach). Takto silnou vrstvu uz tezko odstranite bez poskozeni WC. Kupte si novy zachod a udrzujte cistotu/odstranujte vodni kamen vcas a pravidelne. Zdravim!
P.S. Do toho mista nedostanete ani treba kyselinu nebo ocet, aby tam dlouho pusobily.

olinl
hodnocení

0x

Čistil jsem po cca 14-ti letech dvou nebo třímilimetrový nános kamence nejdříve vroucím octem, potom jsem nechal na zbytek působit Fixinelu. Výsledkem byla čistá mísa. Centimetr by měl jít také rozpustit..

ben®
olinl - jakym zpusobem jste to nechal pusobit v tom zlabku, kde to chce cistit tazatel? Jak se to tam udrzelo, ze to nestekalo do odpadu?
olinl

Horký ocet přes nádržku rovnou do výpusti(načne kamenec), Fixinelu gel nanést na kamenec a po půl hodině širším šroubovákem "dloubat" do kamence (v gumových rukavicích, větrat). Pod celý horní lem mísy se s horkým octem dostat běžně nedá, tam jen Fixinela gel+šroubovák, neodstraní se vše, ale nevím jak to má tazatel/ka celkově zanešené. Další možnost jak se vyhnout koupě nové mísy je demontáž mísy a vyčistit kamenec položením mísy na bok+ocet nebo přípravky na kamenec.

ben®

olinl - toto beru jen jako hezkou teorii. Dovedu si z praxe představit, jak to bude vypadat, až se pohne se skoro půl století přišroubovaným WC - zarezlé šrouby v podlaze (patrně se ulomí, tak se budou muset potom převrtat) a otvor dole do odp. stoupačky zarostlý (bude tam "krápník"). A pokud bude tazatel/ka vodní kámen škrábat kovem, tak porcelán nevratně poškrábe (šedé škrábance). No nic, snad si tazatel/ka může dovolit ten luxus koupit si nový záchod, než experimentovat bez jasného výsledku a s možností, že WC praskne.

olinl
ben-u 45 let starého záchodu by mi bylo nějaké šedé poškrábání jedno a pokud znáš čistící prostředky, tak ten vodní kámen od nich změkne tak, že ho "odškrábneš" i záchodovou štětkou. U záchodu z minulého století asi budou použity železné vruty, ty opravdu zůstávají v podlaze..

ofiko
hodnocení

0x

Jestli do toho záchodu mučíte chlapi vestoje, případně tam máte něco dřevěného v té záchodové místnosti, tak to spíš smrdí vaše rozprášené chcanky, než nějaký Kamenec...

radši si za 15 stovek kup nový hajzlík než se v tom hrabat

alir
hodnocení

0x
Koupim novej asi a jak se řeší ten odpad? Všechny zachody co jsem našel mají vyšší tu rouru, takže asi nějaká flexi prechodka?
Díky
Extrémní rez na WC
ofiko

Však to gumový bílý těsnění co tam máš, tak to tam taky určitě není 45 let, takže kdo se v tom hrabal

alir
hodnocení

Před 20 lety se dělali obklady. Klidně bych to zrekonstruoval, ale byt je plnej skříni a ještě mi do toho nechce, tak jsem si říkal nový WC aspon na 5-10 let a pak uplna rekonstrukce
Ale to nepochopíte, tam to prostě všude smrdí i ty obklady :D a koberec pred záchodem..
Není to ani typický zápach záchodu, je to něco jiného nevím jak to říct. Bojím se, že pomůže jedině rekonstrukce, ale ten WC by to spravil aspon o 50%

popper

Proč asi se dělají zabudované závěsné záchody?, Aby to nebyl lapač prachu a močůvky.

Taky záleží, čím se s párová l o jestli to není třeba prodyšné a nezatéká to do těch spár...

A smrad, pokud tam bydlí starší lidé, tak to většinou smrdí zatuchlinou, oni už nemají tak vyvinutýčích takže to ani necítí

mnd®
hodnocení

0x

No to je teda humus a špína už jen od podívání.Nic nekupuj a pozvi si nějakého WC odborníka ať to opraví a předělá.Takovej bordel a špínu nemám ani já doma a to jsem už od prosince sám.

alir
hodnocení

Chápu, je to jen prach *smich*.
Těžko se tam leze.. Popravdě ten prach tam je tak 10-15 let a kachličky jsou mega zadrbané a spáry jsou černé, bývali bílé.
Spáry nejde už vybělit a prostě to nejde ani umýt. Jedině už rekonstrukce

lmgify

Ten prach na míse jde vždycky otřít. Nikdy tam není "nedostatek místa". Jen se u toho úklidu musí kleknout a obejmout mísa a to se většinu úklidů nikomu nechce. *hi*

Ta fotka je přesně důvod, proč toto řešení místností s WC, které by bylo v roce 1960 slušným standardem, už je tak od roku 2010 úplně nepřijatelné. Nejde to rychle a jednoduše udržovat čisté, takže časem to vypadá špinavé a je tam cítit.

> Spáry nejde už vybělit a prostě to nejde ani umýt

Známý použil parní čistič a dlaždice i spáry vypadaly jako nové na pár týdnů.

Kachličky i dlaždice s povrchovou texturou jdou navíc dobře omýt tou hrubší (tmavší, zelenou) stranou houbičky na nádobí. Prodává se to i samostatně. Teď to nemůžu najít, protože nevím, jak se tomu říká, tak alespoň něco podobného (ta, co mám na mysli, snad netvrdí, že je "ekologická").

guma
hodnocení

0x

Asi je to jinak. Rez je vždy v tom horním žlábku nahoře, není tam vrchní email, tak je to hrubé a rezavé. Stačí ten žlábek vyčistit, rezevé to trochu bude, to je zažrané v porcelánu.

Jak čistit WC i kachličky. Pořiďte si plastovou misku obyčejnou, třeba z obchodu od masa ale vymytou.

Potom si kupte štetec zárožák spojto.cz/...

Bělící savo nakupko.cz/...

Neředěné nalijte do misky a štětcem vytřete místo po místě celou podlahu, kachličky i za záchodem. Nevytírejte do sucha. Nechte 10 - 15minut působit. Potom otřete vodou. Pozor větrejte, neředěné Savo chodně smrdí. Můžete použít i na WC mísu zevnitř. Vevnitř mísy nejdříve odstraňte všechnu vodu v míse. Žádná tam nesmí být, voda snižuje snižuje učinnost chemikálií.

Potom udělejte:

Na vodní kámen na míse potom použijte nakupko.cz/... pozor, žádné jiné (jsou neúčinné) pouze SAVO turbo na vodní kámen, nově má již bilý obal. A zase v míse nesmí být voda, snižuje účinnost.

Nalijte gel do misky a štětcem natřete celé WC vevnitř i ten žlábek. Nechte působit 30 minut i déle. Případně opakujte.

Také můžete použít na kachličky a podobně.

Takhle vyčistíte celé WC i mísu podlahy kachličky a musíte místo po místě a nic tam nebude smrdět a záchod nemusíte měnit. Jen každý týden čistit.

guma

Doplnění. Štětec ihned po použití ihned vyčistite ve vodě, jinak hrozí že Savo zničí štětiny. Pozor na oděv. Savo nesmí kápnout nebo stříknout na oděv, odbarvího a bude tam bílý flek. Neředěné Savo vyčístí i staré zašlé spáry, když tak čištění opakovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]