Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dálkové odečítání vodoměrů

Od: re odpovědí: 15 změna:
Není mi jasné, jak funguje dálkové odečítání vodoměrů-je to jednorázová záležitost v každém roce, nebo SVJ dostávají informace z vodoměrů průběžně a jsou třeba schopni vypozorovat, kdy nejsem doma?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
V podstatě je možné obojí.
Záleží jak je systém proveden a jaké měl zadavatel požadavky.
ofiko

Pokud je tazatelka paranoidní, tak může v období února až listopadu svůj vodoměr zabalit do alobalu :-D

Ale počátkem prosince nezapomenout vybalit :)

Ps: Ano, někteří nejen předsedové disponují nejen čtečkou. A mohu se kdykoliv podívat, kdy je Madla doma a kdy měla velký prádlo :) A někteří se můžou podívat nejen na to...

Pps: Wireless MBUS (OMS) m-bus.com/...+ Rcom ČSN EN 62056-21 modA 869,299MHz

svj

Má to plombu ale pochybuju, že to na konci ten montér bude kontrolovat, je mu to úplně jedno. Ale některý vodoměru jsou mechanický a mají mechanický počítadlo,

některý mají digitální počítadlo

průměrný mu Frantovi z paneláku se to asi nevyplatí falšovat, standardně tam jsou i detekce sundání krytu a pokusy o manipulaci detekce magnetů apod - spousta registru, i u těch nejlevnějších. Konkrétně ka den, dá se k tomu dohledat i manuál toho výstupu má to snad 50 sloupečku, ty nevíš, jakou frekvenci oni to načítají ty registry

A co když se ti to paměti nepodaří načíst přepsat smazat a pak u tebe zjistí manipulaci s vodoměrem, na účtě uti tuším trojnásobek podle zákona...

Jedině by sis musel koupit stejný typ a na něm si to vyzkoušet nanečisto, ale to už jsme na tenkém ledě - A ty vůbec nemůžeš vědět, kdy oni to načítají, třeba naše aktivní předseda to načítá každýho cca dva měsíce, a v tom vodoměrem jsou registry který to ukládá stavy každý měsíc, A ty nemůžeš vědět, co on ještě nemá odečtený, a jaký registr bys měl přepisovat :)

hodnocení

2x

Dialkový odpočet je vodomera je možný vtedy, ak je namontovaný takýto vodomer. Mne prejde meracie auto po ceste, a vodomer vyšle namerané hodnoty vo vodomernej šachte.

hodnocení

2x

Jako že Vám někdo hackne vdmr, potom denně jezdí kolem a odečítá hodnoty? Chlapi, tady už týden žádný odběr, nejsou doma, dem ten barák vykrást! To je dobrý nápad, prodejte to Hollywoodu, pokračování Kevina a mokrých zlodějů...;)

ofiko
hodnocení

2x

Tahle sranda je jen byznys lobbingu výrobců a servisních organizaci a ve skutečnosti jen zdraží náklady ..

makak
Jakože vodoměry s dálkovým odectem jsou dražší než práce toho člověka,který všechny obchází?
svj

Jakože měsíční odečty jsou nesmysl, 95% lidí to nepotřebuje a ti co potřebuji tak to stejně nemají. Anebo to mají online už dávno, můžou si kdykoliv se mi zjistit aktuální spotřebu...

Hromadné online nesmysly se osazují zhruba už 10 let a dodnes to není zákonem stanoveno :) Prostě vypraný prachy

jediný co se zatím změnilo, že místo návštěvy jedenkrát za rok, ručního odečtu ti to odečtou bez návštěvy, za stejný peníze + si zaplatíš dvojnásobek peněz za ten vodoměrem! Takže naprosto žádný zlevnění tam není

bruter*
hodnocení

2x

Nechápu tady tu debatu.Od loňského roku mám v domku dálk.odpočet a není žádný problém,každé tři měsice přijde faktura a vše sedí,je to bez problémů.

Vám taky chodí 4x ročně vyúčtování? Páč minule mne jeden poradce školil, že někde dělají fakturace 1x ročně.

hodnocení

0x
Co na váš dotaz říkají "odborníci"...
Od začátku příštího roku bude každý uživatel získávat měsíční výpis své spotřeby
Na výhodu dálkových odečtů naváže novela zákona č. 67/2013 Sb., s nejvyšší pravděpodobností vstupující v platnost 1.1.2023. Tato novinka určuje provozovatelům povinnost každý měsíc informovat uživatele o jejich měsíční spotřebě tepla a teplé vody. Zmíněné informace budou dostupné přes internetové stránky poskytovatele a na vyžádání i písemně. Domy, jež se dočkají dálkových zařízení až v následujících letech (během další povinné cyklické výměny) si budou muset na tento benefit ještě chvíli počkat.
Je to informace z roku 2022, prozatím měsíční odečty nejsou povinností... uvidíme, zda to schválí... byly by to nemalé výdaje pro bydlící...
mereni-tepla.cz/...

Je už téměr jisté že měsíční frekvence se nestihne, proto se návrh měnil na čtvrletní a navíc s výjimkou letních měsíců kdy se netopí ale obávám se že ani to nebude reálné vzhledem k tomu že v dnešní době trvá roční vyůčtování správcovské firmě 4 měsíce a téměr nestíhají není reálné aby firmy dělali vyúčtování stále dokola. Ve výsledku by se spotřebitel nedoplatil protože na poplatcích za vyúčtování by zaplatil více než co by ušetřil.

hodnocení

0x

Docela by mne zajímalo jak chtějí vodárny pravidelně třeba měsíčně kontrolovat všechny vodoměry. V mém případě již mám nainstalovaný vodoměr pro dálkový odečet, jenže vodoměr je pod RD ve sklepě. Pracovník vodárny tak na čtečce nemá signál a stav vodoměru stejně neodečte. Ve výsledku tedy stejně dál dělám samoodečet. Věřím že tohle není ojedinělý případ a stejně tak nevěřím tomu že budou všichni ochotní hlásit měsíčně, nebo nedej bože týdně, stav vodoměru.

Já mám ve dvou objektech rovněž dálkový odečet, taky ve sklepě, daleko od vchodu, ale již nemusím hlásit co čtvrtletí stav vodoměru. Signál tam je asi OK.

mnd®
hodnocení

0x

Ahoj.Sice nemám fakturaci ale vyúčtování služeb u obecního bytu a to dostávám jednou za rok.V tom vyúčtování je jak teplá a studená voda tak i úklid,výtah,topení,vodné stočné,společná elektřina.Teď to mám tady na stole.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]