Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jak prosím dodává elektrocentrála proud do domácí sítě? Mám v garáži zásuvku na 380V a prý to jen stačí do ní zapojit. Může jít takto proud "obráceně"? A nebude to vadit jističům v domě a hlavnímu jističi v pilíři? Děkuji moc za odpověď
k čističce: Např. domácí ČOV pro 8 osob má spotřebu okolo 80 W, max. denní přítok do 1,5 m3 .
Pokud mi vypadne elektrika, určitě si toho všimnu i z jiného pohledu, ne jen že mi nejde čistička. Proto nepovažuji za nutné, aby centrála automaticky nabíhala. Zvláště když výpadky jsou občas. Sem - tam je přece jednoduché jít a tu centrálu mechanicky nahodit. Výpadky elektriky snad kromě výpadku kvůli kalamitě - popadané sloupy od větru, námrazy a pod. havárie netrvají dlouho. Čistička pracuje automaticky, kromě toho prohánění vzduchem procesy odkalování a další fungují.
k centrále: zapojit ji jen tak do zásuvky v garáži je sice možné, ale není to vhodné! Jističům v domě a v pilíři, teda asi hlavnímu, to vadit nebude do té doby, dokud po výpadku elektrické energie zase do rozvodné sítě proud nepustí! V tom okamžiku běžící centrála připojená do zásuvky v garáži "dostane zakouřit", shoří, vypadnou jističe v domě i v pilíři. Pustíte laicky řečeno dvě šťávy proti sobě.
Takže já bych zapojil centrálu jinak. Používat ji jen na tu čističku je dost nerentabilní, proto by bylo dobře ji připojovat například mechanicky přes zásuvku a zástrčku ZA jistič nebo vypinač hlavního přívodu. Při výpadku proudu ze sítě napřed vypnu hlavní vypinač nebo jistič, aby v případě opětovné dodávky nedošlo ke zkratu. Potom připojím centrálu přes kabel do zásuvky na to určené a jištěné. Připojit běžící či stojící centrálu podle návodu ke konkrétní centrále. Pomocí jističů můžu vyřazovat nebo vybírat obvody, které podle výkonu centrály potřebuji napájet. (čistička, osvětlení, zásuvka na mrazák či chladničku, zesilovač antény či satelitu, a pod.) Nemůžete malého koníka zapřáhnout do velkého vozu, ani centrála neutáhne vše.
Po obnovení dodávky ze sítě napřed odpojím centrálu a potom znova zapnu hlavní vypinač"! Viděl jsem i řešení, kdy připojený přívod centrály mechanicky bránil zapnutí přívodu sítě, takže nemohlo dojít k omylu. Dnes Vám každý lepší elektrikář navrhne a případně udělá a zkontroluje zapojení přepínače, který vám umožní vybrat si zdroj, buď síť, nebo centrála. Nikdy ne najednou.
Připojování a startování automatické centrály je trochu složitější a podstatně dražší.
hejkal:
jen doplnim... pripojit sit k centrale nebo naopak je mozne. Je to jen o synchronizaci HZ, V a faz. uhlu, pak lze bez problemu obnovit sit po vypadku a zacina paralerni chod se siti. Toto je bezny zpusob. Jde o to zda to centrala umoznuje (umi) a je dohodnuta s energetikou dodavka.Dale je mozna regulace nahodnotu, nanulu kde se pouze pokryje spotreba objektu tzv. elektromer stoji.
Boule by mel po vypadku vypnout hl. jistic nastartovat centralu a po obnoveni site centralu vypnout a zase nahodit hl. jistic.Centrala v podstate muze byt pripojena na kabel jak popisuje (samozrejme ne do zdirky). Spotrebice, ktere budou krmeny nesmi prekrocit vykon centraly a kabel musi byt dostatecne dimenzovan pozadovanemu vykonu.
Jediny mozny manualni postup. Jinak automat, ale je to vse o penezich.
Jedná se mi hlavně o ČOV. Samozřejmě poznám kdy vypadne proud a centrálu bych si pouštěl ručně. Jde o to že u nás výpadky proudu jsou třeba na 2 dny a to asi není pro čističku nic moc + mrazáky a lednička. Nás si elektrikáři při kalamitách (až 5x za rok) nechávají uplně na konec . Určitě se ještě dohodnu s elektrikářem, ale chtěl jsem něco o tom vědět abych nebyl uplně mimo.
pro běžnou potřebu obyvatele na vesnici jako je tazatel je asi zbytečné uvažovat o automatice a sfázování se sítí a pod. O této možnosti vím, ale schválně jsem ji ani nevzpomínal. Nevím, či by byl ochotný snášet zvýšené náklady a dělat všechny procedury a schvalovačky u dodavatele energie. Oplatí se to velkým odběratelům. O tom určitě standam jako profesionál ví a má s tím zkušenosti, mohl by to potvrdit.
Podle doplnění o častém výpadku a délce odstávky je třeba dobře vybrat centrálu podle požadavků na odběr. O tom poučí kvalitní dodavatel centrál... Jen zákazník musí dobře vzpomínat, co všechno na centrálu musí běžet. Ideální by bylo celý barák, ale ten výkon centrály a zároveň cena a náklady na provoz by šly rapídně nahoru.
Věřím, že teď už bude boule více v obrazu, a po posezení s elektrikářem při pivečku či vínečku bude mít úplně jasno...
Jaká elektrocentrála? Jestli na naftu neo podobné palivo, tak je to pro Vás velmi neekonomické. Pokud máte větrný mlýn nebo turbínu pod rybníkem, užnemáte elektrocentrálu, ale jiný zdroj energie, upřesněte, prosím. Nebo myslíte jako náhradní zdroj?
Přesně tak. Jako náhradní zdroj v případě výpadku el. Jsem na vesnici, kde občas proud vypadne. Vlastním domácí ČOV, která je závislá na el.
OKI, ektrocentrála může fungovat jako náhradní zdroj ČOV, ale: nemůže z ní trčet zástrčka, kterou byste strčil(a) do zásuvky. A nahození EC v případě výpadku proudu je záležitostí několika elektrikářských součástí, které v případě výpadku proudu budou fungovat naprosto automaticky. Může to fungovat docela dobře, ale nechal bych to k dořešení nějakýmu elektrikářovi, který bude vědět, o co "GO".
hoooodne zjednodusene receno... ano takto to fungovat muze, ale neznamena to, ze je to spravne. Je nutne zabezpecit plno dalsich veci coz je na delsi dobu. Delam 15let ve fi., ktera se zabyva timto systemem (vyrabi vlastni zdroje) a spoustel jsem zdroje od 7kW do 5000kW paralerni i ostrovni provoz na ruzna paliva (ZP,BIO, nafta atd.).
Technici nebo obchodnici ti vse vysvetli a vypocitaji podle spotrebicu jaky vykon a provoz je pro tebe vhodny a co vse je nutne zabezpecit. Samozrejme je to zdarma a nezavazne. Za zavolani nic nedas
Dale je mozne vyuzivat i teplo, ale tj. dle potreby.
Muzes taky dopadnou tak, ze pustis centralu a pri prvni pusteni el. motoru apod. padne na hubu
Nemyslím,že je nutné si dělat hlavu kvůli čističce OV.Pokud výpadek proudu nebude trvat několik dní,není třeba se znepokojovat.Pohon v čističce slouží míchadlu a provzdušňování,které podstatně zlepšuje účinnost čističky.Ale neznamená to,že ustanou všechny biologické procesy.Kromě toho je řešení mnohem jednodušší a levnější,než elektrocentrála,akumulátorová stanice.Ta je běžná při výpadku elektřiny v bytových domech na osvětlení schodišť.Může dodávat proud až 12 hodin.Po spuštění elektřiny se akumulátory automaticky dobijí.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.