Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupil jsem nové čerpadlo na vodu – výměna za staré. Zapojení je do systému, který léta funguje.
Přívod ze studny (ano vody je tam dost) je plastovou PP-PE trubkou průměr 32. Před čerpadlem je na té trubce Téčko s víčkem pro případné první zalití systému vodou. Následně trubka jde až k čerpadlu.
Čerpadlo má předsazený filtr. Z čerpadla jde nahoře pěticestný ventil, na něm je tlakový spínač, budík, přívod do tlakové nádoby (ta je nyní prázdná), a vývod do domovního systému.
Čerpadlo je samonasávací. Po zapojení čerpadla, jsem zalil vodou jak čerpadlo, pro jistotu i Téčkem celý systém. Nutno podotknout, že vlastně v nasávací hadici vedoucí až do studny byla po zimní odstávce voda, což mě trochu překvapilo, přeci jenom ta voda většinou přes zimu klesne.
Zapnul jsem čerpadlo a voda se ani nehnula. Čerpadlo běží, je slyšet i ty lopatky jak míchají vodu s trochou vzduchu co zůstalo v čerpadlu. Pohyb vody je standardně slyšet, jak se naplňuje tlaková nádoba a nebo že teše voda z kohoutku. Předsazený filtr má průhledné víčko a přes něj je vidět, že voda ve filtru se ani nehne, ani nestoupne ani neklesne při zapnutí čerpadla. A to je dost divné.
Zkoušel jsem kde co a dokonce jsem nechal otevřený předfiltr i třeba Téčko a při zapnutí čerpadla se se voda ani nehnula. Nikde není slyšet že by se přisával vzduch nebo něco podobného.
Standardně staré čerpadlo fungovalo tak, že po zapnutí okamžitě vytáhlo vodu z filtru chvíli sálo vzduch a následně se dotáhla voda ze studny.
Má někdo s něčím podobným zkušenost, už jsem dost zoufalý. Děkuji
Zkoušel jsem to i s otevřeným víčkem od filtru. Hladina vody se ani nehla a přitom čerpadlo běželo. jasně je slyšet jak se točí lamela a honí vodu v čerpadle. Nad čerpadlem je všechno otevřené jak do domu, tak do tlakové nádoby, tak ven do hadice. Nasávací potrubí je plné vody to lze kontrolovat i přes to Téčko, to je plné až nahoru a ani se v něm voda nehne.
Kdyby někde bylo porušené nasávací potrubí, tak by v něm nedržela voda a nasávalo by vzduch, tak by z filtru zmizela voda a šel by do filtru vzduch.
Vlastně to čerpadlo nemá kde nasávat vzduch, vždyť ten filtr je v rámci toho čerpadla, takže mezi filtrem a čerpadlem je integrované propojení. Tohle čerpadlo vlastně nemá zvláštní zalévací otvor, ale zalévá se přes víčko filtru.
Děkuji, s tím sacím košem to udělám o víkendu. Přesto mi to nějak nejde do hlavy, dělám to po každé zimě 20 let pořád stejně. Vypuštěný systém naplním a pak to jede samo. Někdy se stane, že není celá sací trubka zavodněná, ale jek píšete, ti si to čerpadlo vždycky natáhne, třeba na i až na druhý start. Ale teď nic.
aby to nesálo to by musel být koš ucpaný. Pokud nedovírá to by nevadilo , ale sálo by to. nakonec jestli nedovírá pozná tak že po zalití filtru mu voda spadne. Tam bych se díval až když nebude čerpadlo cmrndat ani s odpojeným výtokem...a to přece není problém odpojit...koukám že jsem 2. ale přijde mi dovné radit tyto základy...
Ak vylučujete netesnosť, stále môže byť zarastený sací kôš alebo spätná klapka na ňom. Kontrolovali ste ich?
Aká je výška čerpadla od hladiny a vzdialenosť? Aké tam bolo pred tým čerpadlo?
Taktiež môžete skúsiť demontovať výtlak a nahradiť ho kusom záhradnej hadice s voľným koncom.
Záslepky ať tam jsou nebo ne tak to vodu netáhne. V zásuvce jsem zkoušel proud je normálně vlevo v pravo to nic nedává a nulák je také OK. Tedy zkouším to normální malou tužkovou zkoušečkou. Dle všeho se stejně motor na 220 točí vždy stejným směrem.
Sasí koš jsem nezkoušel, to udělám teď o víkendu, ale pořád ikdyby byl zaseklí, tak by to čerpadlo mělo při otevření toho Tčka vysát vodu alespoň z předfiltru, ale ta se opravdu ani nehne.
Hladina vody je od čerpadla tak max 2m a sací koš je tak max 3,5m pod hladinou a 70cm nad dnem studny.
Dříve tam bylo AL-KO 800w 23let. Ale právě jsem ho vyndal, protože to netáhlo vodu. Usoudil jsem, že tedy má po životnosti a koupil jsem nové.
ještě doplnění, za pěticestným ventilem jde vývod do domu, ale ten je hned rozdělen na vývod do hadice ven a na vývod do domu , kuchyň a pod. Vše je otevřené.
vyzkoušet bez zásobníku.Zásobník je vypuštěn? A má být natlakován? Má tedy gumový vak nebo je jiné konstrukce...jak již psáno, nejdříve čerpat do kýble a pak pokračovat dál..
no já jen že pokud nemám jistitu že z čerpadla něco na výstupu teče/proto to odpojení na výtlaku/ nelze moc usuzovat na funkci. Pak je možnost vytáhnout filtr a zkusit bez něj, ale zčít se musí u sání. Je možost tam vrátit to staré?
Vrátit staré čerpadlo tam jde, ale to je dost náročné, jelikož nemělo ten integrovaný filtr, ten byl zvnášť, takže to jsou jiné nástavce a trubky mezi čerpadlem a tím Tčkovám kusem.
Staré čerpadlo jsem při vymontování zkoušl venkou s kýblem a nesálo vodu z kýkle. na výstupu tu jen trišičku ucmrndávalo a le žádný tlak. Po chvilce už ani neucmrdávalo. Pořád se mi zdá, že by se opravdu mohlo točit obráceně, ale i nové čerpadlo?
Vše de se tu na forech píše že motor na 230 se nemůře točit obráceně ani když se v zásuvce prohodí fáze.
může se točit obráceně ale to je pak výrobní vada, špatně zapojená vinutí..ještě může být šúatně zapojený běhový kondezzátor to pak nemá motor tah..rozebírat ho asi nebudete abyste zjistil jak se točí...v návodu je to popsáno..
dotaz: jaké tam bylo čerpadlo původně? Stejné nebo jiné? Dodejte typ původního čerpadla..fotku sestavy a fotku štítku.šerpadla. Nemáme to jak srovnat...
Vzhledem k tomu, že čerpadlo dodává vodu, bych to viděl na nějaký obchvat předsazeného filtru. Dodává čerpadlo vodu i při otevřeném víčku filtru?
jedná se o standardní čerpadlo, viz přiložený plánek a obrázek. Jen je v něm už integrovaný filtr, ale směry toku vody jsou stejné, Filtr je vždy před čerpadlem aby nedošlo k průniku nečistot do čerpadla. Šipka na otáčení tam není. Kterým směrem se točí můžu zjistit až o víkendu. Zdá se mi divné že by nové čerpadlo běželo obráceným chodem.
A proc jste vlastne menil cerpadlo? Nemate ucpany saci kos?
udelejte test, do toho vaseho Tecka namontujte hadici z kyble, anebo na nem jen pozorujte, zda tam vznika podtlak...
easy
ps: tyhle plastaky, to asi nemate na pitnou vodu...
VYŘEŠENO
Dobrý den, tak vše už funguje.
Vysvětlení, staré čerpadlo mělo před sebou takový ten klasický filtr, ten má vsup v horní části a výstup také v horní části. Tedy při zalití přes Téčo se dostane voda do filtru i do čerpadla a vzduch unikne přes toto Téčko v podobě bublin.
Nové čerpadlo má již integrovaný filtr a ten má vstup v horní části, ale výstup do čerpadla v dolní části. Tedy při zalévání čerpadla přes Téčko nebo přes ten filtr (při zavření přívodu do domu) se nezaplní celé vodou, jelikož vzduch nemá kam uniknout. Stačilo jen při zalévání čerpadla otevřít výstup do domu.
Ten jsem otevíral dříve až když jsem zalil čerpadlo a první vodu pustil přes vývod ven na zahradu, abych odpustil ze studny starou vodu a nepouštěl si ji do domu.
To jsem dělal i nyní, leč hadice na zahradu jde pod zemí ven a není určitě v rovině, takže se v ní držela zbytková voda a ta také nepustila vzduch z čerpadla.
Všem děkuji za rady pro lepší představu přikládám i plánky průchodu vody Starého i Nového čerpadla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.