Nejste přihlášen/a.
Dobrý den . Máme hlavní jistič 3x40A. Potřebuji stanovit jaký jistič by nám stačil a zároveň zajistit jeho montáž. Psal jsem na ČEZ distribuce, ale marně. Dostal jsem informaci, že se mám obrátit na mnou vybraného elektrikáře, protože hlavní jistič je mým majetkem. Žádného elektrikáře neznám, tak jsem jim tuto skutečnost sdělil a požádal o pomoc. Od té doby mlčí. Poradte mi prosím jak na to. Děkuji.
Tyto hodnoty běžně v PD počítá projektant elektro. Musí vědět co vše v domě máte, uvažuje s nějakou soudobostí a z toho vyjdou potřebné údaje.
3x40A, to je dnes pro RD docela dost..., pokud v domě nemáte truhlářskou dílnu a nevytápíte elektrokotlem.
I kdyby měl "elektrokotel", tak proudové relé na 40 sekund odstaví elektrokotel anebo jiné hloupé silové spotřebiče, když zrovna zapne sporák na max, za 300,- vyřešeno... Jenže to průměrný elektrikář používat neumí, tedy akcionáři ČEZu si mnou ruce. To jsou měsíčně stamiliony na zbytečném rezervovaném příkonu )
Pri SNIZENI amper myslim neni u Cezdistr. revize nutna, takze si to muzes udelat i sam za cenu noveho jistice. pokud mas odvahu a znalosti.
U PRE ne, tam musis pres smluvniho eletrykare.
Ps: u snizeni poctu fazi na 1x25 uz by by revize nutna byla. Ale u pouheho snizeni amper neni zadny logicky duvod pro revizi.
koko - radit laikovi, aby si vyměnil sám přívodní jistič na RD je velmi nezodpovědné. Za prvé to není bezpečné (nutnost vypnutí přípojky v přípojkové skříni) a také v rozporu s vyhláškou a zákony. Tohle není o "odvaze". Pokud si někdo opravuje zásuvku, nebo vymění vypínač u světla a má o tom aspoň trochu "ánundg" (vypnutí jističi a spolehlivá kontrola beznapěťového stavu), tak dejme tomu. Ale tohle je už "přes čáru".
Mas selektivni vnimani, vynechal jsi zbytek vety "a znalosti".
Ale neboj, da se to zlepsit, trenovat
Pointou sdeleni bylo, ze v uzemi CEZ muze kdokoliv, v uzemi PRE jen smluvni monter. Bystrejsi to pochopili.
Kdy jsi to naposledy delal?
Zaver je: nema-li znalosti, jako ze asi ne, tak muze rici znamemu s 1 rocnim ucebnim oborem. Samozrejme ze na elektrinu nema laik co sahat.
At jiz k vymene jistice pod plombou anebo pred tim k primontovani tohoto stejneho jistice na zkousku mezi EM a rozvadec (aby vyzkousel, zd bude drzet, protoze zpetne zvyseni jistice pod plombou uz by vyzadovalo slozitejsi procesy, proto ja osobne kdyz tomu nerozumim, bych si to v klidu pul roku testoval, na to ale nemusim lezt pod plombu).
Dvougenerační dům, měl jsem 25A, při rekonstrukci vedení v ulici jsem přešel na 3x20A. Ještě se mi nestalo, že by hlavní jistič vypadl z přetížení. Spotřebičů stále přibývá, ale jede to..
Je to tak snadny, muzes si to vyzkouset, jestli tvuj barak vystaci s jisticem 1xB25... Staci si za privod do rozvadece vlozit testovany jistic a mesic na nem zkusit fungovat
Muj barak v pohode, cirkularku ani 3F TC nemam a s prednostnim rele na tepelne spotrebice neni problem, za mne to je lepsi nez 3x10 (stejna cena). A pak mas problem se svareckou, bodovackou, naradim obecne...
No bezne se dava 3x25A, no pokud nemáš moc souběhu, tak bych dal klidně 3x16A
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.