Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Položení modifikovaného pásu na střechu garáže

Od: martin1 odpovědí: 11 změna:

Zdravím, letos už konečně musím položit novou lepenku na garáž. Podle rad použiju modifikovaný pás.

Momentálně mám na garáži 4 pásy (délka 7 m, šířka 1 m). Mám nové pásy přelepit stejně, jako to mám teď, tzn. že spoje/přesahy budou po tom metru nad sebou. Nebo mám třeba první pás seříznout na 50 cm, abych neměl spoje nad sebou a byly vždy na půlce původních pásů ipy?

Pak by mě ještě zajímaly ty přesahy pásů. Vychází mi to celkem blbě. Buď udělám menší přesahy (třeba 4-5 cm) anebo budu muset použít další pás. Při přesazích 8-10 cm mi tam pár centimetrů lepenky bude chybět...

A ještě k vytažení pásů na plechovou atiku. Momentálně mám ipu vytaženou cca 2 cm na atiku. Mám tu novou lepenku dát jen rovně (nevytahovat jí k té původní nebo nad ní)? Děkuju

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Starou lepenku strhnout/seškrábat škrabákem na podlahu. Nevím, co je pod ní (beton + penetrační nátěr?).

Lepit novou na starou je prasečina. Je těžké dobře natavit starou ipu přes ty kamínky a donutit novou ipu se k tomu dobře přilepit. Doufejte, že dobře uděláte okraje garáže a nedostane se pod to vítr a voda.

Jestli opravdu budete dělat novou na starou, dělejte 50% překryv. Jestli tyhle membrány někde prosakují, tak je to vždy ve spojích. Nechcete nový spoj na ten starý.

Přesah 5cm je málo. To by si netroufl garantovat ani profík na šikmé střeše. Dejte běžný překryv a na nejvyšším místě střechy dodělejte chybějící část ze zbytků rolí, které vám zůstanou.

To s tou atikou jsem nepochopil. IPA jde POD atikový plechu (plech musí překrývat ipu). Nová ipa musí nejlépe nad starou. 2cm přesah ipy a atiky je strašně málo. Překvapuje mě, že tam nezatékalo. Možná by to chtělo obrázek, jak to teď vypadá.

Doufám, že "mám ipu vytaženou cca 2 cm na atiku" není to zelené řešení. *ee*

doplněno 17.04.23 04:15:

> novou lepenku na garáž. Podle rad použiju modifikovaný pás

> k vytažení pásů na plechovou atiku. Momentálně mám ipu vytaženou cca 2 cm na atiku

Proboha, doufám, že tento dotaz z doby před 10 lety není Váš. *ee* Je tam vidět i to přilepení lepenky na vnějšek plechů atiky, což jsem si vůbec nedokázal představit, že je možné a že by to dokázalo vydržet několik let nezatékat (plech neustále mění rozměry s teplotou).

Nevím, jak přesně je to oplechování udělané, ale ta lepenka musí být minimálně 15cm pod plechem (tj. za plechem, překrytá tím plechem).

Položení modifikovaného pásu na střechu garáže
lmgify
17.04.23 04:13

(smazáno)

martin1
hodnocení

S tou atikou jsem to asi špatně popsal. Přiložil jsem ilustrační obrázek. Jde mi o to, že stará ipa je vytažená nahoru cca 2 cm na ten plech (není jen v rovině k plechu). A teď jestli mám tu novou přetáhnout ještě o kousek výš přes tu starou nebo jí natavit jen do roviny viz obr. Díky

Položení modifikovaného pásu na střechu garáže #2
krtek6

udělej to jak tak to popsal @mfgy musíš eliminovat to, že spojem nateče voda. V tom co jsem poslal já chybí ještě jeden oranžový pás, který bude přes atiku jako stříška a zakryje ten svislý kus...

Položení modifikovaného pásu na střechu garáže #3
lmgify

To je vaše střecha? Má to pěkný spád. Co je to hnědé na atice? Plech?

Nová ipa musí jít nad starou. Správně se to má dělat: červená na plochou část a pak fialový pruh podél zdi s tím, že musí být minimálně tak 15cm nad úrovní střechy a řekl bych tak alespoň 5cm nad horním krajem staré ipy, aby to šlo dobře přilepit na zeď/atiku (ne na plech!). Zeď v místě nového přilepení nové ipy natřít penetračním nátěrem.

Pokud nechcete dělat samostatný fialový pruh podél zdi, tak můžete místo té fialové vytáhnout tu červenou do stejné výše, jako by byla ta fialová. Pokud máte plochou střechu a ne takto skloněnou, výrazně bych doporučil ten pás, protože pro amatéra je obtížné správně přilepit překryv 2 rolí v místě přechodu na svislou zeď.

Ten pás není jeden dlouhý pás, ale kratší (1-2 metry) pruhy, aby se s tím dalo dobře pracovat (nahřát+přilepit).

Ipa na boční stěně musí být překryta oplechováním (buď modrým nebo lépe zeleným). Přesah ipy a plechu bych dělal alespoň 10cm.

Položení modifikovaného pásu na střechu garáže #4
martin1
hodnocení

Tohle je ilustrační obrázek, ale mám to dělané stejně, jen mám menší spád a někde se mi dělají i kaluže vody. To hnědé je plech. Právě mi přišla škoda, abych na celý ten plech lepil lepenku. Původně jsem myslel, že bych novou lepenku jen vytáhnul kousek nad původní a abych pojistil, že to bude dobře nataveno na plech, tak bych to ještě přemáznul bitumenovým tmelem nebo asfaltem. Ale pokud to tak nejde, tak se zařídím podle vašich rad. Díky

lmgify

> mi přišla škoda, abych na celý ten plech lepil lepenku

Na plech se nikdy nic nelepí. Plech se sundá, nalepí se nová ipa na zeď do výšky min.15cm a plech se zase dá zpátky. Plech pak překrývá horní okraj lepenky, takže se nemusí vymýšlet blbiny typu bitumelového tmelu, protože do té hrany lepenka-zeď se nikdy nedostane voda. Nehledě na to, že tmel má podle výrobců účinnost jen pár let a pak se musí vyškrábat a celý spoj znovu přetmelit a přetěsnit. *zed* Mnohem jednodušší je překrýt ten spoj plechem a nemusíte na to desítky let sáhnout.

> jen mám menší spád a někde se mi dělají i kaluže vody

V takovém případě definitivně chcete plný překryv okrajů pásů, jak uvádí výrobce a ne jen těch 5cm kvůli ušetření jedné role, zvlášť když stojí jen 175 korun.

martin1
hodnocení

Děkuju. Už je to jasné :).

krtek6
hodnocení

0x

1) celou střechu pořádně napenetruj asfaltovým lakem (váleček s chlupem, štětka...)

2) pásy pokládej na vazbu jak cihly. Tzn. spoj na spoj je špatně. Musí se překrývat, aby se minimalizovalo rizoko, že tím zateče

3) u atiky dojeď až k hraně klidně těch pár cm nahoru svisle jak ti to vyjde a stejně potom musíš tento detail přelepit dalším kusem (tzn.zpětný spoj), který překryuje tady ten roh. Takže si nastřehneš třeba 1m délky x ( výška atiky + 10až15cm vodorovně) a ten lepíš

4) Vytipuj si dobrý počasí, protože jak bude +23°tak se ti to začne na střeše tavit samo a když po tom budeš chodit, bude se ti do toho mačkat bota. Teď kolem těch 15° je na to ideál

5) na detaily si pořiď krátký hořák bude to pohodlnější na realizaci

6) pokud nebudeš plýtvat měla by ti na to vystačit 5kg bomba

paveldvorak
hodnocení

0x

a nakonec 2x nátěr reflexolem, zdvojnásobí životnost lepenky

lmgify
hodnocení

0x

> Starou lepenku strhnout/seškrábat škrabákem na podlahu.

> Lepit novou na starou je prasečina.

K odstranění starých pásů může dobře posloužit demoliční tyč ( podobné), nějaká masivnější podlahová škrabka nebo to může i jít jen lehce strhnout. Záleží, jak je to dobře přilepené.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]