Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje vypínání u rýžovaru?

Od: bohumil® odpovědí: 5 změna:
Měl bych takovýto dotaz. Na jakém principu prosím funguje automatické vypnutí rýžovaru SilverCrest? Byla u něj přerušená tepelná nevratná pojistka a mám dojem, že to normální provozní vypnutí zřejmě zavčas nevypíná a dojde pak k přerušení té pojistky. Ten středový klobouček v plotně, po stlačení vloženým hrncem se zatlačí a pak je možné teprve zapnout páčku ohřevu a ohřev. Pokud se hrnec nadzvedne (povolí se tlak na ten středový klobouček, který je na pružině) tak pak dojde k vypnutí přívodu ohřevu. Není mi ale jasné, proč a jak a čím by mělo dojít k tomu uvolnění toho středového kloboučku, aby došlo k normálnímu vypnutí po dovaření rýže. Můžete mi to někdo vysvětlit a případně poradit, zda a jak je možné nastavit citlivost toho vypínání, aby nedocházelo k tomu přehřátí? Dík za reakce.
doplněno 16.04.23 17:47:

Takže zjištěno a vyřešeno. A provedena i oprava. Vypínání tedy funguje na pricipu ztráty magnetismu u permanentního magnetu vlivem vysoké teploty (Curierův bod). Seřídil jsem mechanismus páčky ovládání vypínače a středového terče, jenž je aretován tím magnetem tak, že jsem opatrným přihýbáním seřídil tak, aby to bylo velmi citlivé, ale spolehlivě to drželo při zapnutí. Jinak tu tepelnou pojistku jsem vyměnil, ale ne za původní hodnotu 167 st.C, ale s rezervou za hodnotu 185 st.C. Což by nemělo na bezpečnost mít vliv, ale trochu by posunulo havarijní vypnutí. A už několikrát odzkoušeno a vše funguje jak má. *palec2*

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Obyčejné rýžovary bez elektroniky fungují díky magnetu. Voda se vypaří, tím se zvýší teplota, magnet přijde o svůj magnetismus, odskočí a tím se rýžovar přepne do udržovacího režimu.
Jendoduchá fyzika :)
Ale to mám z videa, naživo jsem rýžovar snad ani neviděl *smich*

youtu.be/...
hodnocení

mikihans - díky, to je vono.*smich* Primitivní, ale tohle mne nenapadlo. Teď ještě zjistit, proč mi to u toho mého nějak nechce spolehlivěji fungovat a jak to případně opavit, nebo seřídit. *zmateny*

P.S. Já to rovněž hledal na YT, ale tohle mi nějak uniklo.

hodnocení

Ještě malý dodatek. Tenhle rýžovar se mi náhodou dostal do ruky a tak jsem nad tím koumal. Jinak osobně používáme pouze elektrické automatické tlakové hrnce, v nichž se dá rýže vařit také a podstaně lépe a je to "úplně jiná liga".

Ale už na několika těchto obyčejných rýžovarech jsem známým ty pojistky měnil a tak mne nyní i zajímalo, jak to vlastně funguje. Zřejmě ten co mám rozmontuju a detailněji si to prohlídnu. ;)

kmet
hodnocení

0x

Asi odpařením vody, sníží se hmotnost a pružina je zvolená tak, aby to nadzvedla.

sasa*

No já nevím, co jsem opravoval měly termostat.Při odpaření vody se zvýší teplota dna rýžovaru a ten vypne spirálu.

Podobný vajíčkovar- odpaří se voda a vajíčkovar vypíná, ale kmet má jiný názor. Dle mne ,kdyby to bylo na hmotnost(váhu)

musela by hospodyňka dávkovat stále stejné množství rýže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]