Zdravím, před pár lety jsem postavil menší zahradní chatku z palubek. Zvenčí jsem ji natřel nějakým prostředkem proti plísním a hmyzu a potom světlým Luxolem. Už to dost zvětralo, takže letos potřebuji nátěr obnovit. Všiml jsem si ale, že na některých stinných místech se na dřevu zvenčí udělaly takové tmavé tečky plísně, nebo mechu. Pokud bych to opět natřel světlým Luxolem (tuším pinie) budou vidět a možná i dál "žít". Nějaký nápad? Tyto věci většinou zbělají Savem, ale nevím jestli je to na dřevo pod Luxol vhodné. Nebo je něco vhodnějšího, než Luxol? Dřevo jsem neměl v plánu uzavírat, jen napustit. doplněno 15.04.23 20:41: Foto: doplněno 15.04.23 20:42: Foto:
Ty "tecky" bys mel idealne odstranit, pokud je to skutecne mech nebo plisen. Fotka by pomohla. A luxol je sra***, vyplati se nesetrit a koupit kvalitni lazuru. Osmo, Belinka, Remmers, Karbolineum, Colorlak O1020 nebo aspon Xyladecor classic HP.
Chatka stále hezky voní dřevem, občas se v ní vegetí i přespává, takže vyjetým olejem ji zasmradit nechci. Ani ji nechci moc tmavou, když už, tak do hnědé, nebo červenohnědé, ne do šefočerné.
Jistě, já také olejema a dírám pouze plot v místě kde jste ho nedotýkám, nebo štítové části, kde nehrozí dotek, a tak ti tam asi nic smrdět nebude.
Natírání dřeva mám pořád nějaké zbytky, když si někde nechám něco vyrobit tak mi dej zbytek plechovky, případně v Kauflandu měli 10 litrovej barel asi za 190 Kč, to mi stačí na několik let, takže v podstatě sbírám zbytky a vždycky to něčím dopotřebuju zužitkuji...
pokud sis objednával řezivo na tu chatku, tak jsi si měl objednat i tlakovou impregnaci a nemusel bych řešit natírání kvůli houbám
I pokud by to plisen nebyla, preventivne osetrit mista vhodnym pripravkem napr.Lignofix I-OH. Palubky natrit vyse zminenymi olejovymi lazurami,radeji vice pigmentu tzn tmavsi. Pokud finance dovoli,tak z produktu na nasem trhu bude Osmo ci Remmers dobra volba. Z ceskych vyrobku se mi docela osvedcila Sedlacka barva na bazi lnene fermeze. Luxol bohuzel uz neni co byval a musi se cca 1x za 2 roky pretirat,cimz se to cenove vyrovna s kvalitnejsi barvou. Vubec nedoporucuji vyjety olej,smrdi to jak sv..a v zivote se toho nezbavite,nehlede na to,ze nikdy nezaschne furt to spini. Barvu doporucuji nenatirat na plnem slunci,nestihne se vpit do dreva. Jinak ja jsem si barvu na chatu nechal dovezt ze Svedska,protoze nas trh je fakt tragicky.
Šlo mi o to, jestli se můžu pokusit ty fleky vybělit Savem, nebo něčím takovým. Jestli to. co z něk zbyde po vyschnutí, nebude pod dalším nátěrem dělat neplechu.
Savo je chlornan 5%, chlornan 15% ma 3x vetsi silu ale ze by nejak masivne likvidoval mech - to jsem si nevsiml, ucinkuje proti vodnim organismum, to jo...
vezmi spachtli pokud je tam mech...
kdyz jsi neschopny prilozit fotku... tak vezmi plamen a opal to, uhel je sám dost kvalitní metoda ošetření dřeva
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.