Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mít uklizeno, přestože jsou doma ,,nepořádníci

Od: ver127 odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
Mám takový problém s úklidem u nás doma. Máme dvě dcery, jedné v pokoji vybuchla nejspíš atomovka a ta druhá se snaží mít uklizeno. V obýváku je uklizeno, ale do pár dní (hodin) je ještě větší bordel, než na začátku. Když se manžel poprvé za dlouhou dobu rozhodne, že by nám pomohl uklidit,tak to udělá následovně:
1. vyháže celou skříň (nebo cokoli jiného).
2. Nechá to tam ležet.
3. Řekne, že neví kam to má dát, takže to musím dělat buď já nebo dcery.
4. Ještě k tomu dodá, že do hodiny to musí být uklizeno.
Mám známé, které mají uklizeno každý den a žádná nečekaná návštěva je ,,nezaskočí"
Manžel je jinak v pohodě, krmí zvířátka , vaří, ale jeho slabá stránka je ten úklid.
Jak mu vysvětlit, že chci mít uklizeno, jak ho k tomu přinutit?
Děkuji za všechny odpovědi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Nechci strašit, ale tohle je téměř neřešitelné.To je povahou, vnitřním nastavením.

id
hodnocení

4x
Když nás bylo doma plno, tak to probíhalo asi takto. Po jidle si každy uklidil nádobí do dřezu, myčka nebyla. Vše ostatní v kuchyni byla má práce. Cokoliv jsem našla odložené ve společných prostorech jsem dotyčnému bordeláři odnesla na jeho postel. Děti než šly spát si musely postel uklidit. U manžela to trvalo, vše s postele shrnul na zem a v pohodě spinkal. Až.mu došly čisté ponožky a nebo hledal diář a podobně, musel se prohrabovat kupou věcí u své postele. Nějak mu to docvaklo, že to není dobré řešení a své věci si začal dávat na místo. Nevařil, nepral, neluxoval, to jsem po něm nechtěla.

p23®
hodnocení

2x

Dobrý den.

Moje rada. Každý po sobě musí začít uklízet.

To znamená. Po příchodu domů věci pověsit na věšák, převléknout se a ihned uklidit. Po společné snídani, obědě a večeři, odnést talíře, hrníčky do dřezu nebo dát do myčky. Pokud se válí něco v obýváku a nepatří to tam, odnést do svého pokoje nebo dát na své místo.

Manželovi, pokud by chtěl, bych s úklidem určitě pomohla. Srovnala bych věci ve skříni, aby měl přehled, kam věci dávat. Aby skřň nebyla přeplněna, aby tam bylo dostatek místa. Zjednodušit ! Někdy je třeba pomoci manželovi uklidit i v dílně nebo v garáži. Pak se tam manžel zase rád vrací.

U dcery je to horší. Dle svého věku by úklid měla zvládnout sama. I když bych ji určitě pomohla věci uspořádat. Někdy je opravdu věcí moc.

Jinak, pokud si zvyknete uklizet věci ihned, nebudete se muset obávat návštěv a to kdykoliv.

Ale pokud máte dvě dcery, nevím jakého věku, měly by pravidelně uklízet. Třeba v sobotu. Utřít prach, zalít květiny, vyluxovat, vytřít a pod. Dle toho bude v budoucnosti vypadat i jejich domácnost. Vždyť jste tři ženy.

Ať se daří !

id
Dobrá rada, ale tak z minulého století. Také jsem to doma zažila, sobotní generální úklid od lustrů po zásuvky. Máma na tom trvala. V dnešní uspěchané době má rodina vikendy trávit pohromadě někde v přírodě a ne leštěním nábytku.
p23®

id - Nesouhlasím.

Uklízelo se v minulosti, uklízí se i dnes. Pokud rodina udržuje pořádek, není potřeba každou sobotu leštit nábytek. Pokud se uklízí pouze před ohlášenou návštěvou a jinak se žije v nepořádku, tak Vás chápu.

V jaké dnešní uspěchané době? Pokud se rodina naučí udržovat pořádek, bude mít dostatek času na společné trávení víkendů.

Každý má dostatek času. Záleží jen na dobré organizaci práce. Pokud jsou v rodině 3 ženy, nevidím problém v úklidu.

Zdravím.

Praktikovali jsme to desítky let. Každý člen domácnosti měl nejen společné, ale i svoje povinnosti.
Jediné, co mi vadilo, když mi manželka uklidila v dílně, v garáži. Po ní hledat cokoliv, to bylo utrpení.
Ještě tak umýt okno, podlahu.
id
@p23, já jen reagovala na váš nápad v sobotu gruntovat a najednou s vaším nápadem sama nesouhlasíte.
Dále, když žena uklidí dílnu, tak se manžel tam rád bude vracet. Ani omylem. Nic nenajde a nadává jak špaček. Jednou do roka se to děje u nás. Muži v systematickém bordýlku v dílně jsou maximálně spokojeni. Já tam vlitnu, až nejdou otevřít dveře. Takže pro klídek v rodině radím - vstup ženám do dílny zakázán.
p23®

id - Zdravím. Myslím to tak.

Pokud uklízí soustavně, tak nemusí uklízet v sobotu. Sobotu jsem určila jen proto, aby někdo nenapsal, že během týdne na úklid není čas. Že se dcery třeba musí učit. S tou dílnou, dobrý názor. Pěkný.

olinl
hodnocení

1x

Vhodným nábytkem s dostatkem poliček a šuplíků by se něco u manžela mohlo změnit, aby každá část oblečení měla svoje místo-jo a přebrat staré a nepoužívané věci a těch se zbavit. Dobrá je i snaha dcery mít uklizeno

hodnocení

0x

Když manžel jinak pomáhá,tak ho do úklidu nenutte.Uklízejte vy a dcery,ale po všech vyžadujte,at po sobě uklízejí všechny věci na své místo.Kdo zapomene uklidit hrníček,papír od sušenky,nějaké oblečení a druzí ho na to budou muset upozornit,zaplatí pokutu korunu do pokladničky.

nov
hodnocení

0x

A kdo z vás 4 dělá ten bordel v uklizeném obýváku?

hodnocení

0x

Ještě že manžel nemusel porodit děti...takhle na mne dělá dojem otázka. Proč ho necháváte vyházet skříň? Když to neuklidí on, tak někdo musí, ne? Nebo co to tam máte za nastavená pravidla? Tři ženské v baráku a chlap co je v pohodě, vaří a stará se o zvířátka - ale sakra si po sobě neuklidí. No to je vážně katastrofa...

Rada - nastavte si všichni pravidla, udělejte si písemný rozpis, kde budete potvrzovat, co kdo každý den z toho co měl udělat udělal. Pokud by za mě vařil manžel, zcela určitě by neměl v rozpisu mytí nádobí. Asi tak.

111®
hodnocení

0x

ne , čím více poliček, tím více místa na bordel..

rrt
hodnocení

0x

Jak se říká, bordel v hlavě, bordel v domácnosti...

Nevím jestli ten manžel má v hlavě chaos a neví kam věci patří, asi jste si ho tak vychovala, tak buďto Zařiďte, aby věděl, kam věci patří, anebo rozdíl to je odpovědnost za jednotlivé místnosti na jednotlivé osoby...

Ps: mě taky trigger uje, když někde přijdu a oni mají talíře mi logicky dole, když já je mám nahoře v poličkách :) podobně jako když chcete roztřídit oblečení, buď to musí existovat nějaký plán a neboj je to chaos

pps: Ale někteří lidi zkrátka nemají prioritu úklidu a pořádku, mají důležitější věci na práci, než aby trávili půlku života s úklidem

hodnocení

0x

Pod pojmem "úklid" si představuju uklidit nádobí po vaření nebo nářadí po práci v dílně. Vyhazování věcí ze skříní jsme nedělali několik desetiletí a osobně nevidím žádný důvod k takovému počínání. Když má každá věc své místo, tak snad není důvod ji nějak přemísťovat.

hodnocení

0x
Ten binec v obýváku, to je přesně co? Když si uvědomím, že v obýváku v podstatě nic není, tak mě napadají nanejvýš rozházené polštáře nebo nějaké věci na stole. Nic, co by se nedalo vyřešit za pár minut.
Jinak osobně si každodenní úklid nedokážu představit. Když si vezmu, že po 6. hodině jdu pracovat a zpět jsem v šest nebo sedm večer, tak reálně moc času na úklid nezbývá. Tolik tedy k té uspěchané době, co se tady někdo už podivoval.

hodnocení

0x
Uklízení je něco, jako stavění sněhuláka v létě. Marná práce, kterou sotva dokončíte, už můžete začít znova. ;)

janka
hodnocení

0x

Je to opravdu v lidech. Někdo dělá binec, kudy chodí a ani nemusí vyhazovat skříně. Moje sestřenice, která měla vždy doma tak všelijak, najednou po smrti manžela začala mít doma uklizeno. Bylo to tam úplně jiné. Žádný smrad z cigaret, poházené oblečení na křesle, manželova pracovní bunda v kuchyni na židli...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]