Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ošetřit litinové nádobí od rzi

Od: dana123® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím, co dělat s novým litinovým nádobím...nové jsem podle návodu vypálila se soli, potom jsem ho vytřela olejem, ale stírala jsem černou barvu. Teď teď ho stále vyvářím se solí a octem, ale pořád je voda zeravá, a na okraji hrnce rezavá obroučka. Bojím se v něm vařit. Jde se té rzi nějak zbavit, nebo nádobí vyhodit.?. Mám ho asi dva měsíce. Vím, že moje babička ho před 60ti lety používala, co si pamatuji, hrnec s vodou pořád na kamnech. Děkuji za každou radu, za každý názor. Přidávám foto. Hezký den všem, Dana

Jak ošetřit litinové nádobí od rzi
Jak ošetřit litinové nádobí od rzi #2
Jak ošetřit litinové nádobí od rzi #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je otázka, jestli je to opravdu litinové nádobí. Sama žádné litinové nemám, ale jak sleduji dění kolem sebe a určitě jsem litinové u někoho viděla, bylo ale vždy černé, masivní, těžké. Žádná červená či hnědá barva. Kde jste nádobí pořídila? Proč vyhazovat, řídila jste se návodem, tak reklamujte.

hodnocení

1x
Nesmíš to hlavně odmastit jarem. Umývat horké, čistou vodou stačí. Ono to pak i rychle oschne, což je důležité. Občas potřít trošičkou oleje. Máme leta pánev z ikei a je jak nová. Používáme na různé placky pečené na sucho.

tt
hodnocení

0x

Ocelovy kartáč na vfrtacku a vzit to tim.

hodnocení

0x

Mám doma litinové smaltované, nic mně nerezne. Tak zkuste z odkazu třeba tu Coca Colu, nalít po okraj, zahřát k varu, vypnout a nechat ji v pánvi zchladnout, potom pánev umýt a namazat olejem. Za zkoušku nic nedáte, těch návodů je tam víc abouthome.cz/...

hodnocení

0x
Ocet je schopný sežrat i nerez (při pořádném zahřátí), na železo bych ho nikdy nepustil.

hodnocení

0x

A kdo Vám poradil to "vypalování solí", to jsem ještě neslyšela. Na internetu jsou návody, jeden jsem Vám našla. Když jste stírala dokonce nějakou barvu a je to celé rezavé, tak je něco špatně. Ten návod byl přiložený k té pánvi? To je divné.

Příprava před první použitím

Litinové nádobí před prvním použitím pečlivě omyjte v čisté, horké vodě. Nepoužívejte detergenty (saponáty) ani hrubé mycí nástroje (drátěnka). Ideálním náčiním je měkký kartáč na nádobí, nebo jemná houbička.

Řádně omyté nádobí okamžitě dobře vysušte. Vnitřní povrch nádobí poté důkladně potřete rostlinným olejem bez přidaných solí. Můžete použít též tuhý rostlinný olej, který rozmažete po vnitřní straně nádobí. To pak necháte prohřát a přebytečný olej slijete.

Pro dosažení ideálního efektu je možné postup opakovat 2x -3x před prvním použitím. Správně připravené litinové nádobí je dokonale nepřilnavé.
Nakonec stačí vytřít nádobí papírovou utěrkou. Stále by mělo být mírně mastné – tím se stává nepřilnavým a je zabráněno tvorbě rzi.

V případě, že se na nádobí objeví vrstvička rzi, jde o znamení špatně ošetřeného povrchu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]