Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytvořit zašlý povrch u mincí

Od: pavels odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

vymýšlím hru pro děti, jejímž obsahem bude pátrání a nalezení pokladu. Opatřil jsem si sadu drobných neplatných mincí z celého světa. Jsou z různých druhů kovu. Můžete mi doporučit nějaký, pokud možno univerzální chemický prostředek, který by na povrchu těch mincí vytvořil zašlý povrch (oxidace, rez, měděnka, zčernání) atp.?

Předem díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zahrabte je na několik dní někam do záhonu a občas pokropte vodou.

pavels
hodnocení

Díky, tuhle variantu chci použít několik týdnů před "nalezením".

berger*
hodnocení

2x

Na zčernání zkuste brynýrování za studena, je to opakovaný proces podle stupně tmavosti. Na rez bych zkusil mince dát do kovového sítka, ponořit do vody s jedlou sodou a přidejte do kýbla s tou vodou něco fest rezavého. Vemte autonabíječku, jeden pól na sítko, druhý na to rezavý železo. Je to proces odrezování, pokud trefíte polaritu, z toho rezavýho železa přejde rez na mince. Tuším plus na rezavé, ale nejsem si jist, zkuste...

pavels
hodnocení

Díky, určitě to vyzkouším; s tou autonabíječkou je to dobrý nápad.

pavels
hodnocení

Tak jsem taky zkusil AI, jak na Bingu tak i na ChatGPT a dostal jsem následující rady (ve většině případů se jedná o vytvoření nálevu z těchto ingrediencí:

směs peroxidu vodíku a octové kyseliny

směs octa a soli

jablečný ocet

bramborový škrob.

Tak uvidím.

minak
hodnocení

0x

Myslím že děti ocení spíš blýskavý poklad, než nějakou zašlou starotu.

pavels
hodnocení

Součástí pokladu budou i "zlaté" šperky (mosaz zesvětlit umím).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]