Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utažení krytu zásuvky

Od: civava350z* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

chci se pro jistotu zeptat, zda můžu šroubovákem utáhnout ten středový šroubek (co drží plastový kryt) u elektrické zásuvky bez vypnutí proudu. Děkuji.

doplněno 11.04.23 11:12:

Řeším problém, že se mi zásuvka hýbe a je nakřivo - viz foto. Budu muset sundat kryt a dotáhnout i něco pod krytem?

Utažení krytu zásuvky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

Po doplnění a fota.

vypněte přívod napěti do zásuvky, Zkontrolujte PEČLIVĚ, že tam opravdu není napětí. Sundejte kryt. Pak jsou dva šroubky po stranách, které drží zásuvku. Pokud ty jsou v pořádku, pevně drží, může být volná zásuvka v držáku, což je už na šikovnější montáž, kde se musí rozebrat zásuvka. To umí jen někdo.

Správná odpověď ! *palec*

děkuji za pochvalu.

Jako první mne napadlo - ano - izolovaným šroubovákem není problém dotáhnout středový šroubek. Ale souhlasím s tím, že pokud to již dělám, tak vypnout proud, zkontrolovat zdali v zásuvce není napětí, uvolnit středový šroubek, vizuelně zkontrolovat vnitřek zásuvky, zkontrolovat dotažení strojku zásuvky, nasadit kryt a dotáhnout středový šroubek. Poté slavnostně nahodit jistič okruhu zásuvek. Pokud bude jakákoliv anomálie - očouzení, smrad po spálenině, zvýšená teplota zásuvky, jiskření... radši zavolat odborníka.

Při takovéto otázce bych ani radu nedával. I dobře míněná rada může být pro tazatele nebezpečná.

ml1
hodnocení

3x

Radši bych na to vzal izolovaný šroubovák, což jsou skoro všechny (a dotýkl bych se jen té izolační plastové rukojeti). Šroubek je v pohodě, ale co když se netrefíte a šáhnete do díry.

Se šroubkem by neměl být problém, u starších zásuvek je na stejném potenciálu jako kolík, u novějších se to šroubuje někam do plastu, čili je úplně v luftě. Nedávno jsem koukal, jak jsou ty nové zásuvky blbovzdorné, že se tam nedá nikam šáhnout ani při odšroubovaném krytu.

Hlavně to s utahováním nepřežeňte, jestli je zásuvka ve zdi utopená, tak lehce poškodíte kryt (naoř. šroubek projde skrz).

hodnocení

2x
Bez problému. Pod napětím je jen fáze - levá dírka.

Ale nemusí to být pravidlo !

@hakl: Promiň, ale tvoje připomínka nesouvisí s tématem "Středový šroubek v zásuvce".

Neřešte anomálie zapojení, které nejsou podstatné, u tazatele, který jen položil dotaz a víc nepřijde. Páč je to asi automat.

Asi tak. Zásuvku i kryt může dělat klidně pod proudem. Tam se dotkne jen šroubků, v těch nic není.. Jedině že by chtěl utahovat i dráty, to by asi měl jistější to vypnout.

hodnocení

2x

Ano. Ten šroubek nemůže v normálním stavu být v kontaktu s jakoukoli částí zásuvky pod proudem.

A co když je to v nenormálním stavu?

Pan Hakl hledá problém, kde není...

Já se omlouvám za takovou reakci ale na tak blbý dotaz se normálně odpovědět nedá.Čím jiným by chtěl ten šroubek utáhnout,RUKOU? Já mám někdy pocit,že si ti tazatelé dělají srandu a na základě toho šroubku,tu je plno odpovědí*ee*

jano123
hodnocení

0x

Ja občas žasnem nad otázkami...

Každého laika aj bez kvalifikácie elektro, alebo "nepatrných skúsenosti" napadne:

kryt zásuvky je izolant, keďže sa jej bežne dotýkam, takže stred možem dotiahnuť pod napatím

Keďže sa nám celá kýve tak ju treba celú dotiahnuť, 2 šroubiky ako už spomenuly, najlepšie bez napatia.

Ja si myslím, že niekto sa zabáva formuláciou otázok...*tanec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]