Nejste přihlášen/a.
V kuchyni mám na jedno světlo dva vypínače. Včera mi jeden odešel, světlo přestalo svítit. Teď jsem tam dal vypínač na dva okruhy. Světlo svítí ale jde jej ovládat jen z jednoho nebo druhého vypínače. Ve starém vypínači byl vstup na 3 žíly, u vypínače na dva ukruhy jsou 4 vstupy. CYKY kabel víc žil nemá. U staráho vypínače jsem to měl zapojeno (z mého pohledu) vpravo černý, vlevo hnědý, dole šedý. U toho nového jsem to zapojil také tak. Je jiná možnost jak to propojit aby to šlo ovládat normálně z obou vypínačů nebo je nesmysl chtít aby mi vypínač na 2 okruhy sloužil jako normální vypínač?
neví jestli jsou ještě poddruhy, ale základní sada ovládání svítidel má 7 druhů "vypínačů" /protože některé jsou přepínače/ 1 až 7 takže nejde vzít něco a dát to místo něčeho vadného ale konkrétní typ za stejný typ..jak potřebuješ třeba ty 6 za 6 a ne 6 za 2
6za 2 je špatně jao vidno mělo být 6 za 5
NJ, vím že je to lustrový. Myslel sem že to půjde. Vím že naši kdysi měli taky takovej, ale jeden vypínač byl úplně mrtvej/normálně se kýval. Ale oni to mělo stejně zapnuto jen na jeden okruh i když měli šestiramenný lustr. Tak se koupí novej.
Ta 6-tka už je dávno v koši. Vím jak to vypadá, co musím koupit, musel sem počkat až otevřou. Už můžu sednout na kolo a zajet si pro něj.
A je to. 6-tka na 3 dráty. Teď si jen najít 5 min. času na přehození. Ale při DPN (od 27.11.22) toho času je...
Už je dávno tam. Jede to jak má. JJ, jistič sem pro sichr vypl i když 230 V nic není. Soused byl elektrikář. Už nežije, umřel stářím. Vždy dělal takový prkotiny - 230 V vždy pod proudem. Pamatuju si když sem ho viděl něco dělat jak nájle poskočil - jasnej kopanec.
jistič sem pro sichr vypl i když 230 V nic není*** již několik mrtvých...
to zde moc neříkejte, páč NĚKTEŘÍ elektrikáři jsou dost náchylní, když neelektrikář se ďoube v elektrice.
Nevím kolik V se může skrývat ve statické elektřině. Ale já denně dostanu takovejch kopanců od plechových vozíků na jídlo, vždy úplně odletím. Mrtvej od kopance na 230V? Tak kdo je slabý na srdce tak určitě. Ten kdo má srdce zdravý tak mu to nic neudělá, maximálně dostane ten kopanec ale pochybuju že ho to může zabít. Denně dostanu tisíce V od vozíků..
Za 58 let sem nikdy neslyšel že by 230V někoho zabilo. 400V a víc určitě. Co sem ale kdy třeba v TV slyšel tak zabilo vysoké napětí kde jsou deseti tisíce V
"Za 58 let sem nikdy neslyšel že by 230V někoho zabilo"
Tak to jste asi špatně poslouchal. Za svou 18 letou praxi jsem absolvoval nepočítaně bezpečnostních školení kde nás těmi smrťáky dost masírovali (fotky, videa...) a divil byste se kolik i profesionálních elektrikářů těch Vašich "směšných" 230 V nepřežilo. A často to bylo právě proto, že si o elektřině mysleli to, co Vy. Osobně jsem tedy znal jen jednoho.
Statickou elektriku do toho netahejte, to je něco naprosto jiného, nemá to s tou silovou prakticky nic společného.
Tak bylo by jednodušší přehodit dráty. V příloze jsou fotky, na první fotce původní, na druhý současný. K současnýmu mám jen jednu krytku, z toho starého vypínače. Ne dvě klapky jak tam mají být. Potřebuju abych to ovládal tou jednou klapkou, tím dám současně do pohybu obě tlačítky vypínače, prostě aby to fungovalo jako klasický schodišťák. Jedním zapnu, druhým vypnu nebo aby šel jen jeden, jak člověk zrovna potřebuje. Nejsu elektrikář ale v kuchyni jsem si dělal elektriku sám, teda jen druhej vypínač. Elektrika tak už byla, já natahoval jen CYKY do druhý krabice, koupil vypínače a bylo to. Jo, jak zapojit sem se dával na netu. Do toho prvního dou i dráty z rozvodu, musí to být spojeno, to se mě netýká. Odešel mi prostě ten vypínač který jsem si tam dával před cca 15-ti lety. JJ, sem si říkal, zkusit to nějak můžu/přehodit. Kdyby něco, sou jističe.
Hlavně si pamatujte ten šedý, protože jak tohle přehodíte, tak je z toho zmatek (naštěstí na vodič odlišné funkce elektrikáři použili výrazně odlišnou barvu, což sice je dobrý zvyk, ale praxe bývá různá). Musíte tam zase dát schodišťák (řazení 6), s dvojitým vypínačem (řazení 5) to nemá šanci fungovat (leda by to byl přepínač od 5A nebo 5B). V době svých učňovských let jsem řešil právě takovou záhadu, šlo o pětipatrovou budovu, na každém patře 2 vypínače, dohromady 10 vypínačů, možná víc (ne do všech prostor jsme se dostali). Po výměně vypínače jim to nefungovalo. Poslali další dvojici, aby to opravili, nicméně výsledek byl ještě horší (namísto, aby dali do pořádku ten jeden vyměněný, tak to náhodně rozházeli všude). Tak poslali mě ještě s jedním spolužákem, abychom to dali do pořádku. Dneska by to s fázovkou byla rutina, tehdy (byl to druhý ročník) jsme na tom strávili dost času ani nevím jak jsme to dali do pořádku, jen si pamatuju, že jsme běhali z patra do patra.
Já si to myslel. Musím ho koupit. Dal jsem tam normílní vypínač na jedno světlo - jeden vypínač má dvě ovládací klapky., Je to vlastně dvojvypínač. Mohu vyfotit. Ale asi víte co mám na mysli.
habin-vem ten poškozený "vypínač" sebou do prodejny elektromateriálu, nejlíp kde se specializují jen na elektro, v Hobymarketech by to nemuselo dopadnout dobře.. Po ukázání "vypínače" ti daji vhodnou náhradu nebo objednaj stejný typ, ideálně dostat stejný typ. Doufám že sis před demontáží "vypínače" pořídil dobré foto pro rychlejší zprovoznění..
V mobilu to mám vyfocený, starej už nemám. Vím že tam praskl plíšek který slouží vlastně jako pérko. No, za ty roky, a plíšek 0,10 mm, není se co divit. Ale podle fotky budou vědět co chci. Nemůže to být normální vypínač (nevím jak se to značí) který je jen na 2 žíly - šroubky má jen na 2 žíly. Musím mít vypínač do kterého zapojím 3 žíly..
Náhodou já tenhle mechanizmus považuju za geniální. S výjimkou takové poruchy, která ale znamená konec života vypínače, tenhle vypínač nikdy nezůstane v mezipoloze. Narozdíl třeba od tohoto kvelektro.cz/... nebo jemu podobných. Je pěkná zábava obcházet všechny vypínače a kontrolovat, který je v mezipoloze, u mě je to jen tento (přecejenom držím se klasiky (zde i doslova, ABB tuto zděděnou řadu prodává pod názvem classic)), ale příbuzní si z nějakých takových vypínačů postavili celou instalaci.
Podle mě budou vědět v každých domácích potřebách, a v elektře naprosto samozřejmě. Teda pokud nenarazíte na nějakého troubu, což se nedá vyloučit.
Přesně. Je to křížový/lustrový, ovládání dvou okruhů, je to dvojvypínač. Já potřebuju klasický schodíšťák, jednovypínač abych moh jedno světlo ovládat dvěma vypínači.
Není problém, křížový (7) lze namísto schodišťového (6) zapojit bez problémů, prostě se na jedné straně jeden kontakt nezapojí.
Ale podle fotky (koukám-li na správnou fotku) má dvouvypínač (alias lustrový č. 5) a ten použít nejde.
Velmi názorně je zapojení světel ovládaných z více míst popsáno zde:
Skutečné zapojení v elektroinstalaci, schéma zapojení vypínačů ke světlům
Jde už o starší článek, ale vše je velmi pěkně ukázáno.
---
aha - odkaz už dal kolega výše ... @milancukrar® 10.04.23 16:39
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.