Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kopřivka kvůli prostředí

Od: sandra® odpovědí: 18 změna:

Zdravím, dá se nějak zjistit, bez návštěvy alergologie, co může způsobovat kopřivku (svědění kůže, pupínky, antihistaminika na to zabírají) v bytě? A nějaká rada, jak všechno dokonale vyčistit by byla? Bydlíme tu už rok a dva měsíce a poslední cca tři měsíce začínám mít s tímto problém. Před několika lety jsem se třičtvrtě roku léčila s alergií na paracetamol, na alergologii zjistili, že mám alergii na nikl, kočku a cigaretový kouř. Celý dům jsem po nastěhování opravdu důkladně zametla, vytřela, vyluxovala včetně desinfekce a až do ledna byl pokoj, ale poslední cca tři měsíce se mi cca jednou týdně objeví kopřivka, stačí si vzít půlku Xadosu a mám zase na týden pokoj, ale je to otravné. Kočku nemáme, nekouří se tu a podle všeho se uvnitř ani nikdy nekouřilo (na cigaretový kouř mám reakci ve formě bolesti hlavy a tady mě právě hlava bolet přestala). Mám podezření, jestli nejde o nějaký azbest nebo něco, asi pd podlahou, ale nemáme teď volné finance na výměnu podlah, je to v plánu, ale důležitější momentálně je platit co nejmíň za energie :) Co bych s tím mohla dělat? Díky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

podívat se za nábytek a linku jestli nemáte plíseň--jestli šetříte na topení..

hodnocení

Plíseň není, topíme tak, aby nám bylo příjemně, živá moc na světě mě nedonutí chodit doma ve svetru a tlustých ponožkách :)

hodnocení

1x

Kopřivka, pokud se nepletu bývá alergická reakce na jídlo , povětšinou ovoce a zeleninu, ne na jiné vlivy -prostředí, prach atd!

PS azbest pokud je někde v zabudován NEŠKODÍ. Za předpokladu, že se neobrábí=neřežem neborusí...Možná by škodil (kožní reakce) při jeho dotycích nebo lízání!

hodnocení

Kopřivku může vyvolat cokoliv, klidně i prací gel nebo cokoliv jiného. Ale právě od toho mého problému s paracetamolem jsem se zaměřila na hypoalergenní věci u všeho, kde to šlo. Vím, že že nemám alergii ani intoleranci na lepek ani laktózu."Jaké má kopřivka příčiny? Kopřivka může na kůži vzniknout z mnoha různých důvodů, nejčastěji se ovšem projeví alergická kopřivka. Mezi alergeny, které svědivou vyrážku u pacientů vyvolávají, patří potraviny, kosmetika a prací prášky, léky, kovy, nebo třeba bodnutí hmyzu."Tak právě proto hledám příčinu v prostředí. A vzhledem ke své zkušenosti vím, že to může trvat fakt dlouho, než se to projeví.

Každopádně to MUSÍ být něco co se změnilo v posledních třech měsících-pokud by to bylo něco co je tam od začátku Vašeho bydlení tj 14 měsíců-měla byste onu kopřivku již dříve než po skoro roce bydlení v onom prostředí.Nemáte třeba 3 měsíce jiné auto? Nějaké nové oblečení...

Musí to prostě něco způsobovat co se uměnilo i když tvrdíte, že nic.

Hledat zkoumat přemýšlet !Nebo řádné elrgologické všetření

hodnocení

Chápu, je to divné. Jediné, co mám v posledních třech měsících nové je grafická karta a SSD do PC a ty to jistě nezpůsobují. Do domácnosti jsme koupili hliníkový žebřík a na zahradě stojí "ponorka" (plastová nádoba na septik), který se bude zanedlouho dělat. Jinak z nových věcí akorát takové ty běžné jako filtry do konvice, sáčky do vysavače, prostě běžné věci. Z oblečení mám mikinu a šaty, jenže šaty jsou až na jaro a mikinu mám kratší dobu, než se to projevilo. Mohlo by jít o něco zavlečeného třeba od ženy z práce? Dělá v restauraci, jestli třeba nemůže mít něco na oblečení... Jinak taky se mi to projeví, když se po cvičení nejdéle do hodiny neosprchuju a právě sprcha je taky uklidňující element, vlastně funguje jako ten Xados, akorát se mi třeba o půlnoci pod sprchu nechce, když to začne... Takže jisté asi je, že to není vodou, máme vlastní studnu, voda je tu dost tvrdá (25 německých stupňů), ale když mi pomůže...

Ta alergologie asi možná fakt bude nakonec nejlepší...

hodnocení

1x

@sandra - Bydlíme tu už rok a dva měsíce a poslední cca tři měsíce začínám mít s tímto problém.
Přemýšlejte, vzpomínejte, co se za "poslední cca tři měsíce" změnilo a co nepoužíváte/neděje se denně - soudím podle "cca jednou týdně objeví kopřivka". Prášek na praní, kontakt s nějakou kytkou při zalévání, sousedovic nový mazlík na balkóně... je to zhruba od začátku roku, to byste si ještě vzpomenout mohla :)

hodnocení

No, co se změnilo, akorát se nám tu začali objevovat otravní sousedé, kteří dokončují dům a myslí si, že oni mají jen práva a ostatní jen povinnosti. Takže jedině že by to způsobovala psychika kvůli nim, jinak je tu všechno při starém. Kytky uvnitř jsou stále stejné (a byly i v původním bytě před přestěhováním) a zahradu teď zalévat ani nejde, je na to moc zima, zrovna tak není šance na zahradě cokoliv dělat (i když bych už fakt ráda :) ). Prášek resp. gel na praní od mé anabáze s paracetamolem používáme hypoalergenní Frosch, který nám navíc vozí kamarádka z Německa (je tam o polovinu levnější než v CZE a nejspíš i kvalitnější), sousedi mají stále stejné dva psy, my máme stále stejného psa už dva roky a se psy žiju celý život. Problém jsou ty kočky, ale o tom vím, takže s kočkama do styku nepřicházím a domů bych si je ani nepustila.

Jediné co mě právě napadá je, že původní majitelé byli dost bordeláři, já minimálně dvakrát týdně zametám, vytírám a jednou týdně luxuju a z dřevěné podlahy je tu stále spousta prachu, nedá se ani chodit bosky, chytá se to na nohy. Nevím jak se toho zbavit, jedině asi ty prkna vytrhat a položit plovoučku a hlavně zjistit, co je pod tím, ale na to právě zatím nejsou fondy... Od toho cca února používám při vytírání desinfekci, odtáhli jsme veškerý nábytek, jestli přeci jen někde v rohu není plíseň (mohla by, máme dost vysokou vzdušnou vlhkost, kterou odvlhčovačem a větráním držíme kolem 57%, ale nikde nic není, tedy tam kde je vidět). Tak mě právě napadá jedině ten úklid, ale nepřijde mi, že bych uklízela nedostatečně, jen se nemůžu zbavit prachu z té podlahy. V kuchyni máme novou vinilovou, tam je to v pohodě, v obýváku jsou lakovaná prkna, tam je to taky v pohodě, ale v ložnici a sousední místnosti jsou taková "hrubá" prkna, asi taky původně lakovaná, ale počítám tak před sto lety minimálně a teď už hladká nejsou. Jsou tam spáry mezi nima, tak jestli není něco tam. Ale jak se toho zbavit, "vyhubit" to?

Co ta desinfekce? Jak často s ní vytíráte? Necourají vám po okolí cizí kočky - tam nemusí být ani přímý kontakt, mně stačí kolem některých mých alergenů projít, ani nepotřebuju potkat nositele.

hodnocení

Ta desinfekce je Savo bez chlóru, používám to jednou za 14 dnů, ale začala jsem vlastně až když se objevily ty problémy. Jinak po nastěhování jsem jednou vytřela s desinfekcí a od té doby ne, jen klasický úklid... Přes zahradu nám chodí sousedův kocour, vadí mi to, ale spray proti kočkám nefunguje a střílet ho nechci, je to živá bytost. A pes ho sice každou chvíli prožene, ale kocour to asi bere jako adrenalinový sport a chodí pořád, vždycky v noci. Sice se několikrát doslova přerazil o plot, ale stejně zase přijde, projde přes zahradu, stráví u nás tak pět minut a pak pokračuje někam na louku. Ráda bych mu to zatrhla, ale fakt nevím jak. A domů fakt nechodí, nemá kudy a kdyby náhodou přišel a vlezl dovnitř, tak bych mu vyprášila kožich, že by si to pamatovaly ještě jeho prapravnuci :-D

111®
hodnocení

0x

bývá ale není to pravidlo..nakonec spory plísně se vdechují..

id
hodnocení

0x
Říká vám něco histamin? Není vâzán na prostředí, u mne na jídlo. Urçitě vím, že se osypu z makrely, z 2 x ohřívaného guláše atd. Vyskytuje se u někoho i bolest hlavy. Nastudujte problematiku histaminu.
hodnocení

Říká, ale jen zběžně. Zkusím po tom juknout, moc díky za tip :)

hodnocení

0x

Rád bych Vám nalil trochu optimismu do žil, ale obávám se, že nemám ty správně optimistické informace. To, že podobný problém nemáte sama, Vám moc nepomůže. Sice se říká, že nic tak člověka nepotěší, jako neštěstí druhého, ale z osobní zkušenosti vím, že nic člověka nepotěší víc, než když se ráno probudí a není osypaný. Můj příběh: Jsem celoživotní alergik. Začalo to v útlém věku exémem, který se zhruba ve 2 letech vytratil, aby ho nahradila pylová alergie. Po cca 20 letech se přidalo pylové astma, naštěstí v mírné formě. Dalších 25 let nic nového, tedy setrvalý stav. Cca před 2 lety mi zjistili zkřížené alergie na některé potraviny, naštěstí na takové, kterým se dá úspěšně vyhýbat a ani to neleze do peněz. No a teď letošní příběh. Na začátku února jsem úspěšně přechodil nějakou slabou virózu (dost pravděpodobně COVID). Týden poté jsem se osypal. Prášky na alergii, mast od praktické lékařky, nic moc nezabíralo. Vždycky to trochu ustoupilo, aby se to v zápětí objevilo znovu. Vyklizení bytu, výměna lůžkovin, vysátí matrace, vyprání přikrývky, spaní v jiné místnosti, nic nezaznamenalo úspěch. Přes den v pohodě, večer horší, nejpozději ráno po probuzení jsem se osypal znovu. Po 14 dnech jsem se dostal na zmiňovanou alergologii. Výtěry kdečeho, odběr krve, kompletní rozbory. Kromě obvyklých alergií a mírně zvýšeného CRP nezjistili naprosto nic. Po injekci týden bez obtíží, potom prudký sešup. Druhá injekce, opět týden klid a potom sešup na totální dno. Kopřivka se transformovala do nějakého kožního zánětu, takže bylo obtížné i chodit - nejhůř dopadly nohy. Teď jsem asi pátý den po dobrání dávky kortikoidů (zabraly v řádu jednotek hodin), zatím bez obtíží a klepu se, co bude dál.

Z toho, co píšu, si nic nedělejte. Každý jsme originál a moje a Vaše kopřivka nemusí být stejného původu, ani se stejným průběhem. Jen jsem chtěl nastínit, že může být i hůř a že ani alergolog není všemocný. Samozřejmě můžete zkoušet různé alergeny, ale s rozumem, zásah do černého nemusí být zrovna příjemný a je to hledání jehly v kupce sena. Ale chápu. Nejhorší je nedělat nic a čekat. Já taky v zoufalství bral dceři morče a prováděl si kožní test :-D. Ještě se vrátím k té zmínce o COVIDu. Prakticky celá naše rodina tehdy chytla "nějakou virózu". Nikdo nás na žádný test neposlal, takže nevíme. Ovšem třídní učitelka dcery a několik dětí v dosahu měly testy na COVID pozitivní... A z okolí mám 2 neověřené zprávy, že po prodělání COVIDu došlo u pacienta k "vyrážce". Jedna z nich je zdravotní sestra s přístupem ke zdravotní péči, o kterém se nám ani nezdá a bojuje už 4 měsíce (recidiva exému bez zjevné příčiny a po delší době).

hodnocení

No to je taky hezký... Já jsem nikdy na nic alergii neměla, resp. asi mám odjakživa na ten nikl, protože nemůžu nosit bižuterii, ale to jsem neřešila, prostě jsem vždycky nosila jenom čisté kovy, hlavně stříbro. Vlastně až když jsem se po paracetamolu probudila celá nateklá a skončila třikrát v nemocnici na kapačkách tak mi udělali testy a zjistilo se, že je to ten nikl, kočka a cigaretový kouř, dokonce ani ten paracetamol se nepotvrdil. Ale spala u nás přes víkend kamarádka, která má sedm koček, tak to asi vyvolala ona, já k tomu byla trochu nastydlá a už to jelo. A třičtvrtě roku antihistaminik (v té době mi reakci spouštělo prakticky cokoliv, takže to byla dost nepříjemná dieta např. a změnili jsme prací gel a mýdlo a šampón a vlastně úplně všechno) a na radu alergoložky mám doma jako první pomoc stále Prednison (zatím jsem nepoužila) a ten Xados a ještě že tak, vezmu si půlku a za 10 minut je po svědění a otékání... Takže odstranění následků funguje, jenže já bych radši odstranila příčinu.

Jinak já Covid prý měla, i když mi ho nějakým záhadným způsobem vyléčila antibiotika a bohužel jsem podlehla nátlaku a uvěřila jsem, že očkovaní budou mít výhody a nechala si dát tři dávky očkování, už to neudělám. Po půl roce od třetí dávky se mi otevřel bércový vřed a dalších pět měsíců jsem ho léčila. Od Pfizeru mi potvrdili, že mají celosvětově několik set tisíc hlášení, že to jejich vakcína způsobuje, doporučili mi už si další nedávat a že prý pracují na odstranění tohoto vedlejšího příznaku (+ spousty dalších). Ze SUKL mi suše oznámili, že to není možné a když jsem jim přeposlala vyjádření Pfizeru, tak už neodpověděli. Takže ano, Covid a očkování mohlo způsobit leccos...

Teď je otázka, jít k dr a brát léky? Přijde dr na látku, která to spůsobuje? Nebo co s tím vlastně mám dělat? Je to v první řadě dost otravné a vím, že to může časem přerůst v mnohem vážnější problém, proto to chci vyřešit na úrovni "odstranění příčiny".

guma

Roznášíte COVID. Běžte do lékárny a tam si kupte testy na COVID třeba 10 balení. 1 balení stojí pouhých 60 Kč.

drmax.cz/...

Udělejte si test při každém nachlazení nebo viroze. Pokud bude kladný, tak teprve informujte lékaře.

A žádejte lék na COVID. Já jsem měl Lagevrio a celá rodina také. Zlepšení po léku bylo 3 den.

hodnocení

Neroznáším covid. 1. jsem očkovaná, 2. ani nejsem nemocná (ani rýma) a 3. jsem měla covid v květnu 2021. Takže čínskou rýmičku můžeme vyloučit. A opravdu nebudu vyhazovat 600 czk za zbytečné testy, to ty peníze radši dám bezdomovci, bude to užitečnější.

hodnocení

A jen tak mimochodem, kdybych měla čínskou rýmičku, asi těžko vydržím cvičit 45 minut na běžeckém pásu nebo veslařském trenažéru, nemyslíte? Asi těžko budu chodit na hodinové procházky se psem. Když jsem tu rýmičku měla, tak jsem dva dny jen ležela a pila čaj a jedla antibiotika, třetí den jsem se pomalu šla projít, pátý den jsem ušla 12 km. Desátý den mi skončila karanténa, samozřejmě jak bylo tehdy zvykem bez nutnosti jít k dr. Samozřejmě jsem měla v případě setkání s lidmi respirátor (když jsem byla sama tak samozřejmě ne), ale je zjevné, že o covid nešlo, když mi ho 1. vyléčila antibiotika a 2. jsem dokázala takové výkony.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]