Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
rád bych si zde nechal poradit, jak udělat podlahu pro plechový domek 5x3m.
Bude na zahradě na travnatém povrchu.
Požadavek je, aby byl co nevýše nad úrovní terénu kvůli vlhkosti, dešti, sněhu. Zase o kolik zvednu domek, o tolik budu mít větší práh u dveří domku.
Na podlahu bude použita zámková dlažba. Mám v hlavě 2 řešení:
1.- Položit dlažbu na ploše 6x4, obrubníky použiju výšky 300mm a dlažba bude cca 100mm nad úrovní terénu. Dlažba bude mít přesah na všechny strany od domku 0,5m. Kotvení domku pomocí patek zkrze dlažbu.
2.- Položit dlažbu 5x3m jako domek, ale použiju silniční obrubníky, na kterou posadím domek a ukotvím přímo do nich. Hrana obrubníku bude o 10cm výše než dlažba, takže domek nebude přímo na dlažbě.
Ještě přemýšlím nad ztraceným bedněním šíře 100mm, ale to je zbytečně složité a dražší řešení.
Je daleko více možností, ale šel bych do upravené varianty číslo 1. Jen bych ze dvojky vzal rozměr. Položit dlažbu 5x3m jako domek
Pokud bude mít dlažba rozměr jako domek bude problém s trávou, která poroste až ke stěně domku. Bude ji poškozovat a tazatel bude mít problém se sekáním podél stěny. Kolem stavby navazující na trávník by měl být zpevněný "okapový chodníček" v úrovni trávníku tak, aby při sekání mohla sekačka jet po kraji, obrubě chodníčku!
Vlastní zkušenost: Po dokončení terénních úprav dvora a zahrady jsem na chalupě, po zkušenosti se sekáním trávy, dodatečně na všech okrajích trávníků - ve styku se zdmi, schodišti, zápražím, plotu - atd. položil cca 20 cm široké "obruby" ve výšce trávníku. Aby to bylo stylové, tak z plochých kamenů do betonu. Sekání je pak radost a ne otrava.
Pane Vitovec,
bude problém s trávou, která poroste až ke stěně domku, nebo k hraně obrubníku.To máte pravdu, ale je to jedno, stejně jí musí sekat něčím jiným, nežli jen sekačkou. Zase nebude mít okolo zbytečnou plochu, na kterou bude pršet a voda se odrážet na stěny a zatékat i pod stěny.
Jak jsem sdělil v první větě...Je daleko více možností, jen jsem hodnotil jeho dvě verze.
samozřejmě je výhodné, když trávník přejde v beton, bez jakékoliv hrany. to se pak seče krásně, ale taztel to chce zvýšený...
Dobrý den pane Cukrář,
Proč by to nemohl mít následovně: trávník, v jeho výškové rovině cca 20 cm široký pruh / dlažba, beton/ s mírným spádem k trávníku, pak bude následovat směrem nahoru okraj dlažby nebo betonu podlahy, pak ten obrubník a stěna boudy. Nikdy se tazatel nebude babrat s vyžínáním, resp. vyklízením trávy a pod. z kouta ve styku trávníku a stěny podezdívky, nebo stavby.
P.S. Vzhledem k počasí, /na Šumavě ještě dopoledne trochu sněžilo/ jsem ještě "na zimovišti" v paneláku a když se podívám ven z okna tak vidím, že u všech domů a staveb v sídlišti je kolem stěn směrem k trávníku pruh betonu nebo dlažby. Nikde nevidím, že by trávník byl až ke stěně domů nebo mobiliáře. I kolem betonových patek laviček je pruh dlažby. Jenom kolem pilíře, rozvaděče ČEZu je tráva až k pilíři, těm je to ale jedno, oni tu trávu nesečou a neuklízí.
I Vám přeji krásný den. I když ve východních čechách poprchává.
Proč by to nemohl mít, klidně může, nebo i jinak, je přeci desítky možností.
děkuji za věcné komentáře.
Asi nejpodstatnější věc, kterou jsem nedomyslel je ta stříkající voda z dlažby směrem na plech. Právě tím přesahem dlažby jsemm chtěl eliminovat trávu od domku, ale v dešti to bude problém. Okolo poseču křoviňákem.
Takže dlažbu 5,2Mx3,2M(10cm přesah na každou stranu). Dlažba bude 10cm nad povrchem(stačí kopat 20cm do země při použití 300mm vysokých obrubníků?)
Nějaký betonový sklon od obrubníků směrem k trávě zní dobře, jak to provést? Bude to náročná práce patlat kelňou po celém obvodu.
Pane Cukráři, jaké další nápady byste navrhnul pro usazení domku na zahradě?
Nakonec takto, dlažba má přesah asi 5 cm na každou stranu.
Pod rám jsme nic nedávál, budu řešit následně. Chtěl bych stěny udělat z OSB desek, které přichytnu vruty do jeklů. OSB desky bych u země rád vložil do U profilů( asi plast 20x20x1), aby nehnily. Jak ale utěsnit podlahu = vinkl k nerovné dlažbě? Protože dovnitř se i při lehkým dešti dostává voda. Dlažba to sice krásně vsaje, ale rád bych vodu držel co nejdál.
Určitě dám tmel mezi plechovou stěnu a svislou část vinklu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.