Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oddělení kotlů plyn a drevo

Od: nick22 odpovědí: 16 změna:
Ahoj mám kondenzační kotel a vedle něj plánují kotel na tuhá paliva.
Prý není dobré je nechat jen tak hned vedle sebe z důvodu popílku a prachu který se bude dostávat do kond. kotle.
Jak nejlépe kotle oddělit?
Ytong příčka a dveře nebo jen komora z červeného SDK nebo nějaký jiný typ? Jde mi o to aby se kotle dobře servisovaly a místa není mnoho.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bery*
hodnocení

2x
Kudy by se do toho kondenzačního kotle se sáním vzduchu zvenku dostalo cokoli z kotle na dřevo? Jedině z komína, pokud ten kondenzak saje vzduch klasicky "koaxiálním" potrubim a to ústí hned vedle komína toho kotle na drevo ... Kondenzační kotel nesaje vzduch z místnosti.

hodnocení

0x

Nick22, zkuste vyfotit Váš kotel v místě, kde nasává vzduch. Ve kterém to je místě? Kde nasává?

nick22
hodnocení

Tak kotel samozřejmě není vzduchotěsně uzavřen a dovnitř se dostanou saze, popílek atd. z kotle na dřevo. Doporučovali mi to tak dva lide-kominik a kotlář.
Foto pro představu v příloze. Tam co je židle s mikrovlnkou tam bude kotel na dřevo.
Oddělení kotlů plyn a drevo

Díky za foto, zkusím několik dotazů. Víte, kudy se nasává vzduch do kotle, aby hořel?

Prosím, udělejte ještě fotku detailu typu kotle?

nick22
hodnocení

Jedná se o kotel Protherm Panther Condens 25 KKO-CS/1 nasává vzduch pro provoz komínem.

Výborná odpověď,

"nasává vzduch pro provoz komínem."

tak jak může nasát vzduch a prach z místnosti?

nick22
hodnocení

Já ale netvrdím že nasává vzduch z místnosti. Říkám že při topení tuhými palivy se příště více práší a prý to nedělá těm plynovým kotlům dobře. Toť co jsem slyšel již od dvou řemeslníků.
Za mě přemýšlím, že kotel obezdim v rohu cetris deskama...taková jakoby skříň.

Tak kotel samozřejmě není vzduchotěsně uzavřen a dovnitř se dostanou saze, popílek atd. z kotle na dřevo
Toto jste napsal.

Pokud jste tím myslel, že se jen zapráší, popřípadě spadne prach do kotle, tak tam to ničemu nevadí. Stejně se pravidelně kotel "udržuje a seřizuje", takže se i vyčistí povrch a vyluxuje.

Když obezdíte uhlový kotel Cetrisem, tak se tam bude stejně prášit. Uzavřít to nelze, páč uhelný kotel musí mít přívod vzduchu.

Je to zbytečné, ale dělejte, co uznáte za vhodné, Uhlový kotel "ve skříni" nebude moc topit.

rrt

Z fotky je jasné že saje z komína. Ten kotel samozřejmě vzduchotěsně uzavřen, protože ten koaxiální přímo z komína je spojen s vnitřním prostorem kotle...

Takže jediný může nasávat zaseje, přes komín :)

Vaši dva řemeslníci jsou jenom bububu, ve skutečnosti jim asi jde hlavně o to, aby nemuseli makat v tom vasem bordelu se sazema :)) asi vás chtěl odradit od toho uhelného kotle, co? Vtipný mi přijde ten kabel ve zdi nad tou zděří kotle na tuhá paliva, to bude asi brzo zkrat

nick22
hodnocení

50let tam byl plynový kotel bez zkratu :) Každopádně eletrika se bude dělat nová a tama nepovede.
rrt

Plynový kotel nedává do komína žár jako kouřovod na tuhá paliva ;) ten kouřovod může být celý červený žárem

vibe2*

Podle fotky je kouřovod kotle na dřevo těsně vedle odtahu / přívodu kondenzačního kotle.

Tohle bych opravdu nedělal - jak je psáno výše, odtah kotle na tuhá paliva může být rozžhavený, což se neslučuje s plastovým odtahem / přívodem kondenzačního kotle ...

Nehledě na to, že provoz kotle na dřevo není bezprašný - raději by měl být v samostatné místnosti.

Na komíny a kouřovody je norma: ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv (včetně obrázkových příloh)

Dnešní kotle snad již nemají rozpálené trubky do červena. Proč taky, To bylo u starých kaborek...

Já mám teploměr na kovovém nerezovém komínu, asi 50 cm za kotlem, když zapomenu zavřít klapku, povrchovou teplotu nedostanu více, jak na 200°C.

tj
hodnocení

0x
Nebo si kupte elektrický, dostanete výhodný tarif a budete mít po starostech. Tchýně ho má a v pohodě. Pokud máte kvalitně zatepleno, vůbec bych o kotli na tuhá paliva neuvažoval.

tj, prosím, finanční rozvahu na tyto dva druhy topidla máte? Třeba na 5 let?

tj
Nebudu se zde vypisovat s blábolem bez podstatných dat. Záleží jak je zateplená nemovitost, což nevíme. Realita je taková, že máme s rodiči stejně velký barák +/- pár metrů, rodiče topí 70% plynem a 30% dřevem. My topíme 100% elektřinou. Náklady na elektřinu nemohu od topení separovat, protože to nevím, ale za topení a elektřinu dáme za celý rok 42 tis. - topení na 23 st. (30cm Porotherm, 20cm EPS, 35-40 cm strop vata). Díky tomu máme i s elektrickým topením o 15 000 ročně menší spotřebu (topení+elektřina) než mají naši. Vůbec neřeším dřevo, vůbec neřeším kotel, rozvody vody apod. Podlahové topení kabely + olejové radiátory. Servis = 0Kč. Nevyžaduje žádné pravidelné kontroly, nulová péče, pouze občas otřít prach z termostatů. Takže asi takto vypadá realita.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]