Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám na stole nový elektrický hoblík od Extolu, nešel do prodeje, vyřazen pro závadu. Rozběhne se, trochu jiskří na uhlících, ale nejde do otáček a po pár vteřinách kouř a smrad z motoru. Rozházel jsem ho, uhlíky v pohodě, komutátor také, vizuálně žádné poškození. Zdá se mi, že je rotor mírně prohnutý do luku a trochu háže, na statoru to vypadá, že v jednom místě se rotor trošku otřel, nepatrné stopy. Motory vůbec neumím, netuším co, jak a čím měřit. Koukněte do křišťálových koulí - je šance, že nový rotor to vyřeší? Vím, že bez měření to je na prd, ptám se na zkušenosti...
doplněno 08.04.23 21:40:
Dík všem, jdu do rizika. Objednal jsem rotor, stojí sedm kil, to jde, tak to prostě zkusím. Dám vědět, jak to dopadlo...
doplněno 13.04.23 16:40:
Díky všem! Dnes dorazil nový rotor, složil jsem to a mašinka šlape. Jde do výkonu, bez kouřových a světelných efektů a dalších překvápek. Makala asi půl hoďky, počítám, že závada by se už projevila... Starý rotor jsem upnul ma ponku a starou metodou centrování kol křídou zjistil, že fakt je prohnutý do luku, háže jaxviňa...
. Měřit zkraty jsem se opět nenaučil...![]()
3x
kouření signalizuje zkrat, buď na statoru,což se zdá pravděpodobné, nebo vada rotoru přerušen, měřit lamelu vedle lamely a cca stejný odpor.Rotoru by odpovídaly dlouhé jiskry uhlíků. Uhlíky proměření vyndat . Statorová vinutí se měří blběprotože mezizávitový zkrat se na doporu skoro nepozná, silnější vinutí.
2x
Ale pokud štrejchá kotva o stator tak to může být důvod..také..ale to se pozná jak jde motor po demontáži hladce, vyosení rotoru můžesignalizovat ivadné ložisko..
doplněno 08.04.23 16:50:
blbne mezerník
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.