Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha nad ocelovými nosníky

Od: paaulooss* odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, prosím o radu jakou mohu zvolit skladbu podlahy nad íčky.
Skladba stropu je hurdis v patkách, malta, skvarobeton, beton dorovnany po horní hranu nosníku.
Beton podlaha nad nosníky ve výšce 9cm je úplně v háji.
Protože se mi nechce betonovat ve výšce cca 10cm, mohu použít skladbu:
1. Nad íčka eps 40 + 50mm betonu. Armovat?
2. Eps 60 + osb 2x20mm bez perodrážky kladené křížem jako plovoucí podlaha
Podlaha je pochozi.
Děkuji. P.

Podlaha nad ocelovými nosníky

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hurdisky nejsou pochozí, nad ním musí být vždy roznášecí deska z betonu s kari sítěmi. Pět cm je málo, páč kari musí mít nad sebou a pod sebou minimálně 3cm betonu. Dost záleží, jak hodně se má zatěžovat strop.

1. Nad íčka eps 40 + 5 60mm betonu. Armovat kari 6x150x150
2. Eps 100mm + osb 2x18mm perodrážka, kladené křížem jako plovoucí podlaha, pokud bude prostor vytápěn, jinak bez OSB desek.

paaulooss*
hodnocení

Jedna se chodbu v patře cca 3,5×2m. Prostor je vytápěný.
Jsem limitován výškou podlahy vůči prilehlým místnostech nad íčky max 10cm.
Pokud to dobře chápu mohu použít nad íčka eps 60 + osb 2x 18/20 s perodrážkou?
Jako separaci vrstev osb mirelon? Původně jsem chtěl použít bez perodrážky aby se zamezilo vrzání.
Podlaha je zatížena max. Jednou skříňkou jinak je pochozí.

špatně si rozumíme, musíte udělat beton, nemůžete dávat polyš na hurdisky, bez betonové vrstvy.

Pokud máte jen 10 cm, dejte beton s kari, na to jen OSB desku

hodnocení

0x
Ja bych zacal resit az po vycisteni a zmereni rovinnosti. A co treba liapor plus osb nebo fermacel/rigips? Tam neni potreba resit nerovnosti.

paaulooss*
hodnocení

Rovinnost předpokládám bude ok. Beton je zarovnany mezi íčky po jejich horní hranu.
Mezi íčky je docela tvrdý beton. Myslíte, že to není nosné? Třeba v koupelně máme x let vanu položenou přímo na betonu mezi íčky a nic to nedělá. Po zbytku místnosti koupelny je nad íčky ipa a oněch pár cm betonu a na tom dlažba.
V chodbě, kterou řeším mě zarazila i absence separační vrstvy asfaltových pásů. Rovnou beton jak je na fotce.
Měl bych řešit separační vrstvu - asfaltový pás a pak tedy beton?

Ne není to nosné p.Milan Vám to jasně napsal nad nosníky s hurdami patří ještě cca10cm vyztuženého betonu, aby byla podlaha únosná.

paaulooss*
hodnocení

Mě akorát přišlo divný, že strop s íčky, hurdisky maltou a betonávkou po horní pásnice íček není nosný a to mě trošku zaráží.
Prosím o info, problematiku neznám - jak se dělaly omítky ještě před finální betonovou deskou nad íčky? Muselo se po tom přeci nějak chodit.
Dále pak jak strop udržel betonování poslední 10cm vrstvy podlahy? Musely se hurdisky nějak podpírat? Nedává mi pak smysl užití hurdisek. To se mohlo místo nich použít jiné, levnější bednění a potom udělat 10cm nosného betonu nad íčky.
Prosím tedy o vysvětlení, jak takovýhle strop funguje. Díky moc.
paaulooss*
hodnocení

Ještě k tomu betonu nad íčky s hurdami - měla by se použít nějaká separační vrstva? Jaká? Aktuálně tam žádná není a nebude a nebyla.
paaulooss*
hodnocení

Ještě doplním, že na tom stropě jsou ještě založené cihlové příčky jak v ose íček tak i kolmo na jejich osu. Ty betony se dělaly až naposled.

Doplňujte co chcete,ale fakt , že to někdo oje.al a porušil normy na tom nic nemění!

paaulooss*
hodnocení

Vy budete, pane diesel, odborník. Na otázky jste mi neodpověděl ale ihned víte, že někdo nedodržel normy.

ale pan Diesel má pravdu, rady jste dostal, je jen na Vás, jak to doma uděláte.

Zdali nějak, nebo jak to má být správně. Kouknul jste se po internetu na skladbu stropu, třeba u hurdisek, či Miako vložek?

paaulooss*
hodnocení

Dobře, zeptám se tedy znovu:
Jelikož mám mezi íčky po jejich horní pasnici vybetonováno - nutno použít separační vrstvu (jakou?) při betonavce horní nosné vrstvy betonu?
Dále mě zajímalo, jak se dříve postupovalo při betonáži nad íčky? Strop se nějak pokládal? Ta váha betonu musela být limitní, když hurdy nejsou nosné.
Dál mě zajímalo jak se zakládaly příčky, protože nosné vrstvy podlah musely být až potom.
U nás se skladba hurdis dodržena správně, malta v patách, nad hurdiskami v určité vrstvě tam je, pak skavobeton a beton.

nutno použít separační vrstvu (jakou?)***Ne, není třeba.

Strop se nějak pokládal? ***Jakýkoliv strop, který se betonuje se musí pokládat stojinami. Jinak se vahou betonu prohne.

Ta váha betonu musela být limitní, když hurdy nejsou nosné.***proto se podkládají a tvoří jen jakési bednění...
Dál mě zajímalo jak se zakládaly příčky, protože nosné vrstvy podlah musely být až potom.***Nikoliv, udělalal se betonová deska a na ní pak příčky. Přeci je nepostavíte na hurdisky..

U nás se skladba hurdis dodržena správně, ***Tak to je tedy v pořádku, když to máte správně.

Záleží na okolnostech. Hurdiskové stropy padali protože nebylo dydrženy normy-uložení patek a hurdisek do maltového lože, nebyla použita separační vrstva hurdiska- asfatlový pás-kročejová izolace beton, nebyla dodržena max výška ocelového nosníku do 200mm , při montáži se chodilo po uložených hurdiskách (vložkách miako..)nebylo podepřeny, beton nezrál bez zatížení minimálně 14dnů... Pokud toto bylo splněno pak je strop vhodný pro lehké zatížení (běžné obytné prostory. Pokud ne pak je vhodné vyarmovat (karisítí) a zabetonovat+ kročejová izolace.

paaulooss*
hodnocení

Super, díky za odpovědi:) Už je mi to nějak jasné co a jak. Nejspíše půjdu cestou beton - říkáte bez separační vrstvy. Nevadi, že se nový beton spojí s tím co je mezi íčky?
Dále pak jsem zjistil přesnou skladbu stropu: íčka (velikost nevim), hurdisky v patķách, vrstva malty, kousek skvarobetonu a po horní hranu íček cca <6cm je armovaný konstrukční beton s roxory, dráty a kari sítí. U stěn to bylo prý ještě vařené. Údajně to tak bylo přesně podle projektu.
Příčky jsou už postavené (nevím zda je to tak správně) na této skladbě.

hodnocení

0x

Ještě mne napadlo -pokud je vše OK, pak jít cestou suché "výstavby"(osobně nemám zkušenosti, nestudoval jsem podmínky, nemám s tím praxi.V podstatě jen povrchní všeobecné vedomí o tomto)-na výšku Liapor + OSB 2x.Jednoduché rychlé,za chvíli hotové a na rozdílk od betonu ihned pochozí a jde pokládat finální vrstva-lino, plovoucí či jen zbrousit OSB a...(odkaz : liapor.cz/... )

Současně by odpadla kročejová izolace (minerální čedičová vata nebo zvukově neizolační EPS)

paaulooss*
hodnocení

Liapor dát bohužel nemůžu, jde o otevřenou chodbu směrem do schodiště. Nebo mě jen nenapadá jak fixovat liapor aby mi neutekl na schody Eventuálně by asi šlo zhotovit nějaký betonový rantl

Další možnost-keramzit beton nebo jiný lehčený beton

Prestudujte si navod vyrobcu k hurdiskam. Ten beton tam nie pre zabavu kralikov, ale roznasa zatazenie. Liapor tuto funkciu nema. Da sa najst aj clanok "havarijne zlyhania hurdisiek", kde je plno peknych obrazkov so spadnutymi stropmi. Vyrobca zakazuje aj zataz chodzou pracovnika pocas montaze, je nutna dodatocna lavka, po ktorej sa pracovnici pohybuju.

A skvatobeton je nejak extra unosny? Podle fotky to bude jako u me a ten beton rozeberes sroubovakem. Ja mam takovy pocit, ze kdyz jsem delal rekonstrukci a sundal jsem parkety, tak na me ty ucka stejne cumely. Myslim, ze se s tim kdysi nijak netrapili a pokud se to mezi icky dobre vylilo betonem, tak to takovy pruser nebyl, za 30 let to nespadlo. Ja pak na to dal 7cm betonu a dlazbu. Navic pokud jde o chodbu, tak tam predpokladam nebude velike zatizeni.

Ne každý, špatně udělaný strop spadne. Některé to vydrží...

O tom žádná. Evidentne to byl ale standart tehdejsich casu.
paaulooss*
hodnocení

Jak jsem zjistil - mezi íčky je beton armovaný ještě dokonce dráty a kari sítí. U stěn se to ještě prý vařilo.
Ten beton mezi íčky je slušnej - nejde ani rozbít. Tak že je tam beton, škvárobetin, malta a hurdiska v patce. Je to tady takhle 40 let. Nikde žádná praskliny nic.
Co to je tedy za strop? Jsou na to uložené aj příčky.

Honzo, dříve, pro minimálně pochúzné podlahy, kde se moc nechodilo, to bylo vyhovující, ale pevnost nic moc. Taky se šetřilo, jak se dalo, páč třeba jít koupit normálně cement, to nešlo, bylo to složitější. Když se dělalo "patro", vždy musela být na hurdiskách vrstva betonu, vcelku i nad nosníky, stejně, jako se to dělá i dnes.

Rovněž i dneska, když se dělá Miako strop, nesmí se jezdit s kolečkem s betonem po tvarovkách, stejně ale zedníci jezdí...

Me to povidejte, nekdy se mi rosi celo jak neco delam a vidim ten beton... To k cementu sotva cichlo.

A cement to byl "125". Kdo dával tenkrát "250", ten na to měl...

Peter -asi jste nepřečetl celé vlákno. O tom jak to má být jsem spsal výš, tazatel popsal jak to má takže vy jste si přečel o liaporu a že jsm psal případné použití lehčeného betonu ale víc ne. Doporučím vraťte se a přečtěte si celé vlákno a pak zjistíte, že Váš příspěvek je jen výkřik do tmy a opakujete co jsem s p.Milane psali výše!

paaulooss*
hodnocení

Tak že jak tedy? Co bude adekvátní? Biď stavna stropu není asi úplně podle standartu, protože mám mezi íčky armovaný beton, na tom uložené všechny příčky a podlahy až potom z nichž jednu musím předělat tak:
Beton nebo nějakou plovoucí roznášecí suchou podlahu?

hodnocení

0x

Už Vám to asi nepomůže, ale někomu jinému třeba jo. Řešil něco podobného.a strávil jsem nad tím dost času...

1) Malta se používala na zalití hurdis aby se zpevnily / spojily. Kdyby se tam nalil přímo beton, tak může Hurdus potrhat (já ji tam neměl).

2) Škváro beton - dle mého super volba Vašich předků. Já měl zasypáno pouze škvárou mezi a nad íčka

3) Nad škvárou jsem měl cca 6-7 cm roznášecí vrstvu betonu bez armatury

Rekonstruoval jsem následně:

1) beton vyrubal a všechnu škváru vybral

2) Na hurdisky nalil slabou vrstvu řídké malty (dneska už bych to nedělat) a na ni položil geotextilii (jako separační vrstvu)

3) Následně mezy traverzy dal 3-4 cm polystyrenu a zalil Baumit PorBetonem (obdoba Liapor betonu). To strop zpevnilo dost na to, aby se po něm dalo chodit (tahat omítky, rozvody, zavatovat stropy, ...). Jestli tomu dobře rozumím, tak vy to máte to samé, akorát místo moderních Liapor kuliček máte v betonu škváru (aby nebyl tak těžký).

4) Na íčka a nový lehčený beton jsem položil 3 cm kročejové vaty, 2 cm polystyrenu (místo systémové desky), natáhl podlahové topení a přelil litým betonem (nechtěl jsem anhydrit, ale také by fungoval).

Celé dohromady to byla celkem drahá sranda, hlavně ten PorBeton stál ranec, ale slouží to skvěle. Co se týká přenosu "hluku" z 1.NP do přízemí, tak super vyřešeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]