Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň pod kuchyňskou linkou

Od: henzlmartin odpovědí: 33 změna:

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o odbornou radu. V rodinném domku stáří 15 let se nám pod spodními skříňkami kuchyňské linky občas objeví plíseň. Kuchyň je umístěna na venkovní stěně domu. Přestože pravidelně větráme (vlhkost max. 60%) plíseň se objevuje především na podzim, kdy se ještě doma netopí, ale venku se objevuje sychravé počasí. Rodinný domek je postaven z dutých cihel Keratherm, tl. stěny 44 cm a zateplen polystyrénem tl. 10 cm. Sokl domu je ze štípaných tvarovek. Výška soklu v části, kde se objevuje tento problém je cca 1 m - viz foto.

Po celé délce kuchyně je rozvod plynu (pro plynovou varnou desku). Napadlo mě, že by tento problém mohla způsobovat kondenzující voda na potrubí. Proto jsem ho obalil izolační vrstvou – viz foto. Ale ani to nepomohlo.

Nejprve jsem plíseň odstraňoval Savem. Savo ale prý není vhodné! Bylo mi tedy doporučeno použít chytrou houbu.

Plíseň se již objevuje jen místy a v menším rozsahu. Rád bych ale tento problém vyřešil úplně, protože pokaždé musím část linky demontovat. Tato práce je skoro na celý víkend.

Napadlo mě změřit pod linkou teplotu podlahy. Na začátku linky (16 °C), uprostřed (13 °C) a u stěny nebo v rohu 11 °C a místy jen 8 °C. Zde bude asi problém!

V obchodě s barvami mi doporučili natřít stěnu přípravkem Eternal in thermo a ještě na to nanést Eternal in steril. Myslím, že barvy na chvíli pomohou, ale zřejmě ne napořád. Před nátěrem jsem celou stěnu ošetřil protiplísňovým přípravkem eternal.

Protože jsem ze situace zoufalý, rozhodl jsem se provést další z některých opatření:

Nalepit na podlahu a stěnu, kde je teplota nejnižší, polystyrén např. tl. 4 cm (obávám se, aby se plíseň neobjevila kolem polystyrénu, případně pod ním a abych tímto vše ještě nezhoršil.

Dalším řešením by mohlo být použití tepelné el. folie v šíři 100 mm, kterou bych položil po celé délce na podlahu to samé upevnil na stěnu. Avšak vzhledem k ceně el. energie by bylo velice finančně náročné topit pod linkou stále.

Proto mě napadlo, spínat toto topení časovým relé např. 3x denně 30 minut. Pokud však folie vychladne, nebude docházet ke kondenzaci vody? Nezhorším problém?

Dalším řešení by mohlo být provést cirkulaci vzduchu pod linkou. Ve spodním soklu mám umístěny větrací otvory. To samé v rohu pracovní desky (viz foto). Zvažuji připevnit ze spodu pracovní desky (u rohové, horní větrací mřížky ventilátor. Na něho napojit např. drenážní hadici a pomocí rozboček

vhánět vzduch např. 5x denně v intervalu 30 minut po celé ploše linky. Toto řešení by bylo pro mě jako pro elektrikáře nejpřijatelnější a nejlevnější. Ještě mě napadla otázka, zda by nebylo lepší vzduch z prostoru pod linkou ventilátorem raději odsávat (vypouštět mřížkou v rohu pracovní desky).

Zřejmě nejúčinnějším řešením by bylo zateplit sokl z venkovní strany. To je pro nás ale nepřijatelné.

Tímto bych Vám předem chtěl poděkovat za radu.

Plíseň pod kuchyňskou linkou
Plíseň pod kuchyňskou linkou #2
Plíseň pod kuchyňskou linkou #3

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

7x
Pokud tam primo nejde vlhkost (kde je hydroizolace a v jakem stavu?), tak je problemem kondenzace. Pokud ten sokl nezateplite, bude to tam kondenzovat porad. Ty zminene natery funguji, a to dobre (tady bude zas urcite nekdo tvrdit, jaka je to blbost, i kdyz to v zivote nepouzil, ja ano a problem mi to vyresilo), nicmene tim potlacujete nasledek a ne pricinu. Zadny polystyren tam nelepte, kondenzovalo by to za nim a plesnivela by zed za linkou. Vetrani prostoru pod linkou muze pomoct, stejne tak topna rohoz, nicmene to je zavisle na spouste faktoru a musi se to zkusit. Ja bych to nedelal a zateplil sokl, tolik prace ani nakladu to neni.

Presne tak, zateplit sokel. Aka je tam skladba materialov?

Odporucam ale spravit to komplexne a ist s polystyrenom pod uroven terenu.

martinhenzl

Dobrý den,

děkuji za odpověď. Máte pravdu, zateplit sokl by asi bylo to nejlepší. Štípané tvarovky se nám ale při stavbe domu (před cca 15. lety) velice líbily.

Ještě vyzkouším asi do čtyřech mřížek v soklu instalovat malé ventilátorky a v místech, kde plíseň řádí nejvíce, umístím

na podlahu (mezi nohy skříněk) toplnou folii. Vše to budu spínat cca 4x denně po cca 20 minut časovým spínačem. Spotřeba bude asi 100W.

vindex
hodnocení

7x

Pokud někde kondenzuje plíseň, je to tím, že se střetává teplé se studeným. Pokud máte starší dům, je možné, že nebude dostatečná izolace základů. Případně máte slabou izolaci stěn domu. Navíc kuchyňská linka vám zabední přístup teplého vzduchu ke zdi pod oknem a proto se v místě vyskytuje vlhkost.

Hodně by napověděla thermokamera, abyste viděli kde je nejslabší tepelné místo. a tím pádem kde dochází k tepelnému mostu.

Ideální je nemít u starých domů a vnějších zdí žádný nábytek. Pokud ji nehodláte měnit nezbývá než zařídit provětrávání tichým ventilátorem a odkrýt na bocích záda kuchyňských skríněk. Pokud máte finanční možnost, změřit tepelné úniky z venku, zevnitř a zvýšit izolaci domu z venku. Také zkontrolovat zda-li nevzlíná vlhkost ze sklepa pod místností na strop a vlhkost nepřijímáte zespodu.

Co se týče izolace potrubí plynu, uvažujete dobře, avšak otázkou zůstává, jestli za zabedněnými skříňkami stejně není nedostatečná. Tím pádem zkusit obalit více vatou.

hodnocení

4x

Pricina je podla tych teplot jasna : kondenzacia. Vy sice mate hrube steny z dobrych tehal, aj polystyren, ale podchladenu mate podlahu, tam bola chyba uz vo faze projektu a realizacie. Aj ked sa vam to nepaci a odmietate to, systemove riesenie je zateplit sokel, problem sa vyriesi. sikovna firma by vedela natiahnut polystyren tak, aby bol po oblozeni dekoracnym kamenom utopeny len 2 cm pod sucasnou urovnou fasady. Jednoduchsie je potom natiahnut dekoracnu omietku na novy polystyren, dekor male kamienky.

Druhe riesenie je rozobrat a prerobit kuchynku linku tak, aby medzi skrinkami a stenou bola vsade medzera 5cm, mam to takto na chate a bez problemu. Dolne listy uplne prec, tie vetracie mriezky vela nezachrania, nechat to len na nozickach.

guma
hodnocení

4x

Vidím tu linku. Pokud se plíseň objevuje dole, vidím nějaké větrací lišty asi jsou nedostatečné. Tak, celý ten sokl dát pryč a linku postavit na nohy výška tak 10 cm a nechat vše volné nebo bez soklu. Nevím jaká je konstrukce těch skříněk, jestli to půjde. Musí tam dole proudit vzduch do všech stran. Nalepení polystyrenu na stěnu je skoro asi stejné jak nátěr, možná lepší než nátěr. Dělal jsem studený most u okna před 3 roky, nalepil zevnitř polystyren a dal přes to omítku. Vlhkost a plíseň se již neobjevuje. Možná je uvnitř, ale není to zatím vidět.

Prva cast rady ok, druha nie. Posunut rosny bod kdesi do steny je velmi zly napad.

guma

Dělal jsem studený most u okna před 3 roky, nalepil zevnitř polystyren a dal přes to omítku. Vlhkost a plíseň se již neobjevuje. Možná je uvnitř, ale není to zatím vidět. Když to dobře nalepí, místo vedle místa, tak se ta vlhkost nemá kde strážet.

re4zon
Jenze kdyz tu zed odizolujes u zeme polystyrenem, nebude se ohrivat od vnitrniho vzduchu a chlad po ni poleze vys. Pak se to objevi znovu, jen vys, nebo primo za tim. Spaleta je neco jineho, tam ten tepelny most prakticky eliminujes.
henzlmartin
hodnocení

Pokusím se prostor pod linkou odvětrávat. Nalepit polystyré nebo podobnou izolaci je zřejmě blbost.

Blbost to není, ale muselo by se zateplit do nějaké minimální výšky, která by se asi musela odhadnout, ale čím výš, tím líp (případně celou stěnu). Nicméně mohl by nastat problém s podlahou, voda se začne srážet na podlaze podél studené stěny. To by šlo řešit zmíněným topným prvkem. Ale asi bude nejspolehlivější řešení zmíněná nucená cirkulace teplého vzduchu.

hodnocení

4x

NEJLEPŠÍ řešení je zateplit sokl zvenku jak zde konec konců už radí, zlepšíte izolaci i podlahy

STŘEDNÍ řešení je nalepit polyš zevnitř,ale nesmí být mezi polyšem a stěnou vzduchový mezerové

NÍZKÉ řešení je dát kuchyň "na nohy" tohle bude minimálně fungovat. To je řešení tak říkajíc systém "a lá Ukrajina" (rozuměj velký špatný)

hodnocení

4x

Pokud máte pod linkou teploty místy pod 10°C, tak je to jasné, kondenzuje vám tam voda. Pro informaci: vzduch s teplotou 20°C a relativní vlhkostí 60% má teplotu rosného bodu 12°C. Máte dvě možnosti, buď stěnu ohřívat, tedy nejlépe umožnit přístup dostatečného množství teplého vzduchu z místnosti ke stěně, třeba i nucenou cirkulací, nebo problematickou stěnu zevnitř zateplit (když tedy odmítáte zateplit sokl). Použít lze materiály s většími izolačními schopnostmi než pěnový PS, pak zateplovací vrstva nemusí být silná.

hodnocení

2x
Vitejte v klubu. Muj nazor je, ze ten sokl ochlazuje podlahu a vytvori se podminky pro kondenzaci vody na stene-rosny bod. Tu barvu mam aplikovanou taktez, hodne pomuze, ale pokud se vam i presto ta stejna orosi, tak se plisen deiv nebo pozdeji objevi znovu ja ji aplikoval predloni a plisen se mi na podzim ukazala jen asi 5cm od podlahy, takze nastesti stacilo odstranit skrz sokl. Premyslel jsem o oblepeni zdi kolem podlahy tak do vysky 30cm nejakym tenkym styrodurem, ale jsou na to ruzne nazory, ze se plisen objevi za nim atd. Tak jsem to zatim nerealizoval. Ale je fakt, ze kdyz se mi udelala plisen v rohu, kde mam podlahove listy, tak nikdy nebyla za listou nejak zasadne, z cehoz usuzuju, ze kdyz se poctive nalepi a presterkuje, tak by nemusel byt problem. Planuju komplet zatepleni ale jeste musim vydrzet jednu dve zimy. Pristi zimu zkusim do soklu umistit ventilator spínaný v urcitem intervalu.

Pristi zimu zkusim do soklu umistit ventilator spínaný v urcitem intervalu
Dobrá volba, to funguje.

henzlmartin
hodnocení

Také to vidím na ventilátory a na kritických místech položím kousek topné folie.

hodnocení

2x

Šikovný tazatel, dobře jste postupoval a našel příčinu. To je ta nízká povrchová teplota. jediné řešení je, zvýšit povrchovou teplotu konstrukce, aby teplota povrchu byla nad rosným bodem.

Často stačí malý ventilátorek, která občas vhání teplý vzduch z místnosti za kuchyňskou linku. nemusí tam být 20°C, ale 8°C je opravdu málo.

Krásný sokl, která často bývá příčinou ochlazení podlahy v místnosti. Je škoda ho zateplit, ale je to dobrá cesta, na zlepšení výsledků.

henzlmartin
hodnocení

Napadlo mě do mřížek v soklu (asi do každé druhé) připevnit malé ventilátorky. Ty by vháněly vzduch dovnitř.

V rohu pracovní desky linky bych připevnil mezaxiál, který by odváděl vzduch z podlinky do prostoru. Na kritických dvou místech bych ještě umístil volně na dlažbu (mezi skříňky) asi metr topné uhlíkové folie. Toto vše bych spínal časovým relé několikrát denně po cca 10 minut. Sice my mě spotřeba el. stoupla o cca 120W, ale teplo by zůstal doma ...

Plíseň pod kuchyňskou linkou #4

...do soklů připevnit malé ventilátorky. Ty by vháněly vzduch dovnitř.
Tímhle budete přetlačovat studený vzduch nahoru, to není dobré řešení. Lepší by bylo, kdyby ventilátoy vzduch zpod linky odčerpávaly. Já bych ještě utěsnil boky linky, aby se studený vzduch pod linkou nahrazoval teplým přisávaným zezhora od stropu. Topný prvek bych v takovém případě nedával, neměl by smysl.

henzlmartin
hodnocení

Vhánět teplý vzduch z místnosti (mezaxiálem v rohu praconí desky) dolů a pomocnými ventiláorky v mřížkách soklu zase ven. Aco, rozvádět teplý vzduch od horního ventilátoru pomocí děrované drenážní trubky?

Je jedno, jak bude proudit vzduch, ale musíte tam dostat ten teplý. Aby byl povrch stěny teplejší, nežli jste naměřit dosud.

Přivést teplý vzduch trubkou na problematické místo je dobré řešení, ovšem nepoužil bych drenážní trubku, ale hranaté plastové potrubí pro rozvody vzduchu. Do spodní vodorovné trubky bych udělal díry směrem ke zdi. Žádné pomocné ventilátorky pak nebudou zapotřebí. Samozřejmě záleží, co vám konstrukce kuchyňské linky dovolí.

Jak se donutí vzduch, aby vlezl do hranaté trubky a prošel vyvrtanou dírkou?

Děkuji za vysvětlení.

Ventilátorem. Nemáte zač, Milane

Moc děkuji za vysvětlení, ale já viděl, že jste napsal: "Žádné pomocné ventilátorky pak nebudou zapotřebí"

Tazatel zmiňuje tzv. mezaxiál (axiální ventilátor) v desce linky, a pomocné ventilátorky v soklu. Já měl na mysli ty pomocné, ty podle mého názoru nebudou potřebné. Ten hlavní ventilátor samozřejmě je nutný, měl jsem to napsat lépe, aby nevznikly pochybnosti.

Ano, stačí jeden ventilátor, který bude vhánět teplý vzduch za linku.

guma
hodnocení

2x

Možná je řešení mnohem jednodušší. Dole v tom soklu linky zrušit ty větráky. Tam jde potom vzduch a sráží se tam.

Chce to vyzkoušet.

To určitě nepomůže, jak tímto zvýší povrchovou teplotu?

guma

Nepůjde tam vzduch - vlhkost z vyvařování v kuchyni, tak se nemá co srážet. Povrchovou teplotu to nezvýší, nebo jen o trochu. Dole se drží studený vzduch a ten tam nepůjde, tak i teplota tam může stoupnout..

Chce to vyzkoušet, za to nic nedá. Někdy jednoduché řešení pomůže.

vzduchoprázdno tam nebude, neutěsní to, a bude se tam srážet vzduch na studené stěně.

Ale ať to klidně vyzkouší, zdali oblbne fyziku.

Nepůjde tam vzduch - vlhkost***vzduch tam bude a vlhklost taky.

To by fungovalo za predpokladu vytvorenia 100% tesneho priestoru, co v praxi mozne nie je. Kondenzacia nevznikne napriklad medzi sklami okna, kde je inertny plny bez obsahu vodnej pary. Taky priestor za linkou nie je mozne vytvorit.

Ty větrací mřížky určitě nerušit, může jimi odtékat studený vzduch zpoza linky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]