Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyhladit štuk

Od: kachyna odpovědí: 14 změna:
Dobrý večer, prosím pomoc! Mám za sebou své první štukování v životě. Předělávám patro v RD a předesílám, že nejde o peníze a čas mě nehoní - chci si to udělat sám, baví mě to :)
Je to zeď 4 x 2,4m. Stará, ale omítka drží. Malba pryč, sem tam zadělaná nějaká ďoura a šlice po nové elektrice jádrovkou. Takže jsem ji radši napenetroval. Používám pytlovaný štuk, namíchán dle návodu. Natažení širokým hladítkem jakžtakž v pohodě. No ale teď jsem to asi po třech hodinách hlazení vzdal. Sem tam je nějaká prohlubeň, zkrátka nedokážu dosáhnout krásně hladkého povrchu *zed*
Mám hrubý a hladký molitan, filc... A nic. Takže mě zítra čeká druhá vrstva páč tohle není dobré.
Čili prosím vás, mám to zítra před druhou vrstvou namočit? A čím a jak to pak hladíte do té krásné roviny? Asi jsem nemohl na poprvé čekat zázrak :-D Poradíte? Děkuji :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud jste táhnul 1vrstvu,tak to je málo,je třeba min.2vrstvy a pokud možno do kříže.Tím vyrovnáte ty nerovnosti.*smich*

Na hlazení koupíte buď pěnové nebo plstěné hladítko. Přeji hodně zdaru!:)

kachyna
hodnocení

No tak to bude tím :-D Díky za uklidnění. A mám to před druhou vrstvou navlhčit?

Nikdy jsem žádné dvě vrstvy nenatahoval. Stačí jedna, ale povrch na který natahujeme štuk, by měl být pokud možno rovný. Pokud budete dávat silnou vrstvu, tak to popraská. Je potřeba natáhnout hladítkem, nechat chvíli zavadnout, pak srovnat krouživým pohybem vlhkým filcem a nakonec "zatočit" vlhkým molitanem pro vyhlazení. To vlhčení je podle odhadu, chce to zkušenost a fortel.

hodnocení

2x

Co zedník, to jiný postup, to jiné hladítko.

Na štuk jsem prodával: polystyrenové, filcové, molitan jemný, hrubý, mořská houba jemná, hrubá, Pur hladítko,lfilc jemný a hrubý, bílý a černý..

Pak si vyberte. Důležitá je praxe, pak to uděláte s čímkoliv.

(mě to taky nebavilo a přestal jsem to dělat)

Tak to máte pravdu ! CHtěl bych vydět výsledek:)

vidět výsledek čeho?

kachyna
hodnocení

Výsledek rád vyfotím, když s tím budu spokojen :)
Tedy pokud myslíte tu mou zeď.

filc
hodnocení

0x
Některý štuk se natahuje 2x.
První si to rozpucujete nahrubo po natáhnutí, necháte to chvilku poschnout, aby se to nešudlilo a poté to zapucujete nahotovo.
Mě to takhle funguje.

hodnocení

0x

Hrubou omitku nepenetrujte, jen pred natazenim lehce navlhcit. Na penetraci stuk neschne a tocite ho mokry. Taky neni stuk jako stuk. Me se osvedcil Salith Pll. Na opravu slicu jedenkrat natahnu, lehce zavadne a uhladim. Je to jen otazka grifu. dek.cz/...

hodnocení

0x

Vidím to tak - to není o radách na netu, to je o metrech...Každý jede jinak, má to jinak v ruce. Pár rad a postupů tu máte, zkoušejte. Já zdi, které jsem stavěl, tahám jednou vrstvou salithu PII, pucuji houbou, filcem a molitanem neumím. Zdi po jiném tahám dvěma vrstvama. Tahám do mokrýho, jen vodou, žádná penetrace. Dělejte pokusy a uvidít, co vám sedne. Znám zedníka který pucuje oběma rukama, v jedné má filc, ve druhé houbu, jede jako kombajn...*smich*

hodnocení

0x

Vždy je nejlepší vidět na vlastní oči, tím se člověk nejvíc naučí.

Hodně důležité je časování, tedy kdy nanášet štuk na čerstvé jádro a kdy začít sahat na nenesený štuk.

A také je hodně důležité kdy zeď/štuk namočit.

Oprava díry ve zdi jak to dělám já: díru namočím a jdu si udělat přiměřené množství jádrové malty.

Díru zas namočím a fláknu do ní maltu, když malta vyteče je moc řídká, když nevyteče je moc hustá.

Výtvor zarovnám dřevěným(namočeným) hladítkem nebo kusem ohoblovaného prkénka.

V závislosti na velikosti díry kdy už nejde do malty lehce strčit prst zarovnám opět dřevěným hladítkem, očistím okolní malbu, nepořádek co jsem vytvořil a štuk až další den.

Štuk nanáším na zeď co jsem cca před čtvrt hodinou jemně navlhčil. Víc navlhčit malbu v okolí otvoru.

Hustým štukem uděláš velkou vrstvu, řídkým uděláš nepořádek - takže štuk aby netekl.

Hladítko na štuk by mělo být rovné a pevné.

Naštukuješ křížem a jdeš od toho.

A to hlavní je až teď: kdy na to začít sahat. Test prstem: Měkký štuk - brzo. Suchý štuk - pozdě.

Podle toho kolik máš na zdi štuku(max 2-3mm) a jak dobře jsi to naštukoval začneš jemným, přiměřeně namočeným rovným filcem, nebo jemně proštříkneš rozprašovačem a vezmeš polystyrenové tuhé a přiměřeně velké hladítko.

Jde o to nenamočit celou vrstvu štuku, ale jen část a tu hladítkem krouživým pohybem rovnat.

Musíš docílit toho abys viděl všude stejný povrch po projetí hladítkem. Hladítko ti vlastně ukáže nerovnosti.

Pohybuješ hladítkem od vyvýšenin štuku k prohlubním a tím štuk stěhuješ kam potřebuješ. Původní malbu víc namočíš a víc na ni přitlačíš.

Rovnání štuku má dvě fáze: hrubou/mokrou ve větší hloubce - filcové hladítko.

A třeba už za pár minut druhou kdy vlastně vytváříš polystyrenem jednotný povrch.

Po dokončení pomůže i suchý plochý široký štětec kterým z povrchu štuku vyřeneš jemné kamínky.

Mrkni na videa na YouTube - pomůžou :)

hodnocení

0x
U stukovani je opruz, kdyz natahnete nerovnomernou vrstvu. Napriklad pres nejake prohlubne, drazky atd.. jako amaterovi se mi nejvic osvedcil polystyren. U plsti musi clovek presne vychytat zavadnuti, jinak se to za tou plsti tahne. Polystyren na to haklivy neni. Mel jsem i primo polystyrenove hladitko, ale nakonec jsem pouzival kostku urezanou z tabule. Houbu jsem nezkousel. Mozna by to taky slo v poho, akorat si myslim, ze uz bude mit problem zatocit stuk , ktery uz je vic zaschly.

kachyna
hodnocení

Tak jsem dnes natáhl druhou vrstvu. Hladil jsem to hrubou houbou. Hoooodně dlouho. Asi to není topka jako od profíka, ale je to rovné, díry tam nejsou a ty mikro nedostatky schová Primalex myslím :D
Všem moc děkuji za rady!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]