Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce jádra, jak začít?

Od: julie12 odpovědí: 41 změna:
Zdravím všechny,
podařilo se mi nastřádat jakousi sumu a hodlám se vrhnout do rekonstrukce jádra. Mám starý umakart, který před deseti lety táta obložil nějakým tim hydrosádrokartonem, obložil novými obklady a dlažbou, dal nový kout (box), koupelka je ale malá, kout už zatéká, chtěla bych dát pryc celé to polepené jadro a výzdit jej s tim, že se to trošku promysli a prostorově pořeši trochu jinak. Mám přítele, který ale je se mnou krátce a nejeví se nějak zainteresovaně. Nečekám, že mi to udělá, ale třebas že poradí. Bohužel není ten typ, nechal by to nejadeji jak je. Směřuji dotaz tak, zda jsem schopna sama jako žena si to zařídit, cenově, odborně, aby vše navazovalo. Tak mě zajímá, kolik reálně stojí to vymlátit, výzdit, obložit, novou sanitu, vodo, elektriku. Leccos vím, ale jsem preci jen ženská a nevím, kde začít, abych do toho nevrazila ranec a aby to dopadlo dobře, i rychle. Možná úplně na začátek úvah je ta cena a třebas časová náročnost.

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

5x

Normál bude tak 300k a měsíc + nutné ohlídat aby to neojebali = svůj stavební dozor.. Platit materiál po složení a práci po etapách a kontrole že to je OK..

krtek6
hodnocení

5x

"Mám přítele, který ale je se mnou krátce a nejeví se nějak zainteresovaně"//Bohužel není ten typ, nechal by to nejadeji jak je.." ...a ty se dívíš?:-D Nemá zatím důvod...krátce je prostě krátce a nehodlá být otrok věci a pak být třeba odkopnut..

----- ale zpět k dotazu ---

Pokud tomu nerozumíš, tak musíš najít někoho komu můžeš věřit, protože na takové jako Ty, ti řemeslníci čekají, aby je mohli pořádně podojit. Řemeslníci mají spíš zásadní problém když narazí na někoho kdo tomu rozumí, který jim začne vytýkat všechny chyby co dělají, a které jim doposud procházely, protože jim do toho nikdo nekecal.

V prvé řadě je potřeba si ujasnit co chceš a kde chceš. Malůvku, výkres, vizualizaci. Všechny prvky co tam chceš. Jaká je cenová hladina a stupeň luxusu nebo standardu by tam měl být. Pak je potřeba se naučit trochu měřit a používat zdravý selský rozum. Aby při kontrole ceny nebo faktury se nestalo, že ti bude fakturovat 400m2 obkladů, když koupelka je 2m2 a podobně. Za další si musíš sehnat koho kdo ti podle bodu 1 udělá cenu. Ale cenu myšleno za měrné jednotky. Ne žádné 1 komplety a neurčité jednotky, které nejsou zkontrolovatelné. Za další je potřeba si domluvit termín realizace a uzavřít smlouvu o dílo. Smlouvu, kterou dáš ty řemeslníkovi včetně penále a dalších věcí. Ne smlouvu co dá řemeslník tobě. Pak už se jen pustit do díla a kontrolovat, aby bylo vše v pořádku a podle představ a hlavně norem! Na normy extra pozor, protože většina tady těch rádoby umělců co dělají koupelny na klíč nemá třeba povědomí o elektro normách, vodo-topo normách a jsou schopni ti dát třeba zásuvku do sprcháče nebo podobný vylomeniny a pak jsou schopni tě přesvěděčovat o tom, že je to tak OK "že se to tak normálně dělá"

Tipy na závěr:

1) Pravidla určuje JEN A POUZE objednatel

2) Perlinka s lepidlem patří jen na YTONG

3) vyhýbat se obloukem řemeslníkům co na dotazy "proč to tak je" a podobně odpovídají větou "já to tak dělám už x let"

4) Neplatit nic dopředu a poslední fakturu uhradit AŽ PO ODSTRANĚNÍ VŠECH VAD A NEDODĚLKŮ!

fergi
hodnocení

2x
Reálně tipuji okolo 150, úplně max 200K. Bude záležet, koho si na to najmete. Doporučuji někoho přes známost, ne kvůli penězům, ale kvůli kvalitě práce. Kdo to udělá skoro tak, jako když to dělá sobě. Odhady 250-300K už jsou, myslím, trochu nadsazené. Na druhou stranu, dáváte to do svého, lepší pustit prachy do bytu, i kdyby to mělo být 250, a mít to hotové, než to držet na účtu a dívat, jak to požírá inflace. Skoro doporučuji příliš neodkládat, cena práce neustále roste, a práce je z celé rekonstrukce to nejdražší. Sami si nejste, jak vidno, toho udělat nějak moc, pokud vůbec něco. Čili příliš nedoporučuji se do toho vrtat sami. Zase tolik tím neušetříte a zcela jistě si to akorát celé zpomalíte. Co se týče příspěvku, že by vás měly zajímát názory sousedů, tak určitě ne. Máte-li v OV, akorát pošlete info výboru/předsedovi SVJ a na nástěnku v baráku vyvěsíte oznámení, že bude v tom a tom termínu probíhat rekonstrukce. Tím to pro vás hasne, nikdo vám to nemusí schvalovat.

hodnocení

1x
Sami si to jak tak čtu ste schopný akorád tak zbourat a odvýzt bordel na zběrný dvúr na zbytek je třeba instalatéra elektrikáře zedníka
Prolezl bych facebuk sou tam skupiny elektrikářú zedníkú a instalatérú a prostě bych se poptal a nechal si doporučit náký šikuly
Počítejte stim že ten byt bude nákou dobu v podstatě neobyvatelnej tak at máte kde složit hlavu
A počítejte s cenou 250 a vice tisíc

Nejsou schopný to zbourat...;). Shodí si jistič před bytem, začnou bourat jádro a chytnou šlehu...*smich*

krtek6

@berger: budou to bourat gumovým kangem...to je odizolovaný*smich*

sick

Myslíš že mají zapojený panelákový větráky na střeše? To už spíš mají všude ty větroběžníky.

Každopádně holka to chce rychle, kvalitně, a asi i levně, což se docela vylučuje :))

A co táta, ten už ji neporadí?

hodnocení

0x
Před pěti lety kompletní rekonstrukce v paneláku, jádro pryč, koupelna, záchod cena 250000 doba 20 dní. Firma z Havířova.

vibe2*
hodnocení

0x

... vymlátit, výzdit, obložit, novou sanitu, vodo, elektriku ...

Tak především je třeba zohlednit názor sousedů / vlastníků a vyžádat si stanovisko družstva / SVJ.

Také byste nebyla ráda, kdyby vedle vás někdo měsíc mlátil a dělal nepořádek na schodech.

krtek6

a na tady tu ptákovinu jsi přišel jak?... Nezasahuje do nosných částí ani do něčeho co je v poměrovém vlastnictví...takže jediný co tak musí je, omluvit se za to, že ten bordel bude dělat...to je tak vše..žádnej názor sousedů nebo SVJ natož nějaké schvalování z jejich strany nepotřebuje...bo jim po tom může být tak akorát prd

Nezmysel, bezna rekonstrukcia bytoveho jadra nepodlieha ziadnym papierovackam. Susedia musia ten mesiac vydrzat, slusnost kaze vylepit oznam a dodrzat pracovny cas (8 - 17 hod ) a lehotu (mesiac).

julie12
hodnocení

Tohle miluju. Potkala jsem sousedku, která si mně stěžovala na hluk od jiných sousedů, kteří rekonstruovali. Tak jsem jí řekla, že ne všichni mají to štěstí si pořídit, tak jako kdysi oni, nový byt se vším všudy, kde se člověk nastěhoval do funglovky a bydlel. Tenhle panelák je starej 55 let, tj. moje mamka byla mimčo, když se zde její rodiče nastěhovali. Teď je to zkrátka vybydlené, zničené, umakart se třepe, když jde stupačkama průvan. Nezlobte se na mě, čas od času je potřeba revitalizovat a to, že nějakému důchodci bude měsíc v době od cca odmi do čtyř někdo rušit siestu, mi není vysloveně jedno, mohu politovat, omluvit se včas na nástěnce, ale ať se tahle generace nezlobí. Já viděla ty papíry, za kolik si moji prarodice byt onehdá pořídili a nelze srovnávat s dnešní dobou. Já si dnes podobný být koupím v původním, tj. skoro dezolátním stavu za cenu min. přes dva a půl milionu... Opravdu milí zlatí, je to nezbytné to opravit, nedá se nic dělat. Buďme rádi, že už nám soudruzi nekafrají do takové samozrejmosti a nemusí se scházet usnášenihodna většina.
111®

tím usnášením si nejsem jist, souhlas SVJ máte?

krtek6

@111: žádný souhlas SVJ ani koho dalšího nepotřebuje, už jsem to psal výše. ;) Dělá (respektive hodlá dělat) na SVÝM A ZA SVÉ. Koupelnové jádro není nosná konstrukce domu.:)

111®

tak jo, ještě že tohle nemusím řešit..tož pardon za špatnou odpověď...*bzum*

vibe2*

@krtek6 04.04.23 15:06 žádný souhlas SVJ ani koho dalšího nepotřebuje, už jsem to psal výše. Dělá (respektive hodlá dělat) na SVÝM A ZA SVÉ. Koupelnové jádro není nosná konstrukce domu.

Nesmysl. Dělá na svém a za své, ale dům není její, ani společné prostory (stupačky). Takové nájemníky miluju. Nejde o mosnou konstrukci, ale bude zasahovat do stupaček a možná i navýší dimenzi elektrické přípojky.

Takže oznámení vlastníkovi / správci domu je nutné. Paní by si měla přečíst stanovy toho jejich spolku ... i když dnes žádat po někom nějaké ohledy se asi nenosí, což? Já jsem vlastník, kdo je víc?

julie12
hodnocení

Vše potřebné si i jakožto vlastnice na družstvu zjistím, resp. nejspíš ohlasím, to buďte bez obav, ale názor sousedů na vznik mé nové koupelky bude trošku irelevantní.

BVibe sorry ale když nevíte tak raději neraďte! Pokud byste zanl víc , tak byste věděl že pro veškeré panelové domy je hromadně schválená rekonstrukce umakartovéhoi jádra vyzděním z materiálů Ytong-Hebel-Porfix -není třeba nikoho a nic žádat! Jediné vhodné je dole při vchoduna nástěnce INFORMOVAT další v domě bydlící osoby o zvýšené hlučnosti a případné prašnosti z důvodu rekonstrukce v bytu. SVJ do toho opravdu nemá co pindat ! Tolik asi k tomu

Nesmíte věřit agentuře JPP nebo Rádiu Jerevan! Týká se ovšem jen bytů v OV nikoliv městských -státních, případně ještě družstevních.

krtek6

@vibe2: prosím tě...neuč orla lítat;) já zas miluju takové experty co si přečetli jednu radu na seznamu v kategorii bydlení a budou mě tady v tomto poučovat...

1) Tazatelka do žádných společných prostor zasahovat nebude, stupačka je sice všech, ale na každém patře vývod do bytu a od tohoto vývodu je to její. Na to napojí jak WC tak i veškeré další odpady. To samé platí pro vodu.

2) s odkazem na bod 1 to platí i s elektrikou kdy kabel ve zdi (panelu) je od elektroměru ve sklepě až do bytu ve vlastnictví majitele jednotky a ten tazetelka měnit určitě nebude. Píše, že dělá rekonstrukci jádra. Tím pádem se nebude nic navyšovat a elektrika se udělá ze stávajícího rozvaděče v bytě. Opět viz. bod 1...je to jen její soukromý majetek.

3) jak ti tu napsal @diesel pro výměnu umakartového jádra za porotobenový tvárnice byla vydán odpovídající dokument, že statika domu tuhle změnu zkousne. Tento dokument platí primárně pro Bytová družstva a nájemníky, kteří o takové povolení musí žádat.

4) Už asi po 3. a doufám, že naposled. Nic oznamovat nikomu nemusí, protože tazatelka je vlastníkem jednotky a SVJ z výše uvedených důvodů nemá o čem rozhodovat a kecat jí do toho.

5) Když nevíš k čemu jsou stanovy a co se v nich píše, tak se tím prosím neoháněj.

Díky*cteni*

vibe2*

@krtek6 04.04.23 18:53 " a elektrika se udělá ze stávajícího rozvaděče v bytě "

Zrovna v tomto případě, pokud je starý rozvod TN-C (se společným středním a ochranným vodičem - PEN a specielně pokud je v hliníku) je nanejvýš vhodné přejít na TN-C-S a zvážit velikost hlavního jističe. Jak víte, že nebude chtít elektrický sporák místo plynového, myčku, pračku se sušičkou a další náročné spotřebiče?

Tak tazatelka nikomu nic oznamovat nemusí? Co vám říká obecná slušnost?

Pak se nemůže divit, když ji sousedé přestanou zdravit.

krtek6

@vibe2: ach jo...s tebou už, furt jak o červené pančošce... Přečti si pořádně, opakuji pořádně dotaz tazatelky. Píše o jádře a koupelně. Máš tam nějakou zmíňku o kuchyni? šporáku? Nemáš. Takže vycházejme z tohoto základu. A pokud by přece jenom chtěla, tak zvažovat může jakoukoliv další přidruženou práci včetně výměny elektriky celkové jako takové. Na což se opět dostáváme k tomu, že bude měnit pouze svoje spotřebiče a části v bytě. A kdyby přece chtěla měnit i přívod tak tím, že je v paneláku a má dráty v liště na společné chodbě tak výměna je jednoduchá. Pro ty co neumí číst, znovu opakuju, že přívodní drát do bytu je taky její až do sklepa do elektroměru.

A NE NEMUSÍ...nepleť si obecnou slušnost s POVINNOSTÍ. To jestli to někomu oznámí nebo ne je pouze na ní. Měla by, tato rada tu x krát zazněla, ale nikdo jí k tomu nemůže nutit, penalizovat ji nebo to po ní vyžadovat.

A už to prosím neřeš...

vibe2*

Není sice zmínka o kuchyni, sporáku - ale o sušičce ano ... o kuchyni a sporáku ještě tazatelka asi podrobně nepřemýšlela.

Zásadní rozdíl v postoji nynějších vlastníků bytů a družstevníků je v to, že družstevníci jednali především ve prospěch družstva. Vlastníci jednají výlučně každý ve svém zájmu.

Pokud jde o SVJ, doporučuji přčečíst si Občanský zákoník, Oddíl 5 Bytové spoluvlastnictví

zakonyprolidi.cz/...

Práva a povinnosti vlastníka jednotky
§ 1175

(1) Vlastník jednotky má právo svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt jakož i užívat společné části, nesmí však ztížit jinému vlastníku jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části.

(2) Vlastník jednotky spravuje svůj byt, jak to vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu; jde-li však o společné části uvnitř bytu a společné části, které slouží vlastníku jednotky k výlučnému užívání, provádí a hradí pouze údržbu a drobné opravy.

§ 1182

(1) Vlastník jednotky předem oznámí osobě odpovědné za správu domu stavební úpravu uvnitř svého bytu.

(2) Upravuje-li vlastník jednotky stavebně svůj byt, umožní osobě odpovědné za správu domu na základě její předchozí výzvy ověření, zda stavební úpravy neohrožují, nepoškozují nebo nemění společné části, a to popřípadě i přístupem do bytu.

(3) Vlastník jednotky předem oznámí osobě odpovědné za správu domu podnikání nebo jinou činnost v bytě, která může vést k narušení obvyklého klidu a pořádku v domě na dobu nikoli přechodnou.

§ 1183

(1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

(2) Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků jednotek (dále jen "společenství vlastníků"), a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám.

Vibe2, už se mi párkrát stalo, že jsem dělal byt a nějaký šašek se s odvoláním na to, že je nějaký správce, rval dovnitř. Vždy jsem ho vyhodil. Jednou byly otevřené dveře a já dědka našel v obýváku, toho jsem hnal s řevem... Vy si pouštíte do bytu každého, kdo se ohání nějakou funkcí? To jste celkem vstřícný... Bavím se o bytech v "osobním vlastnictví", ne o družstevních...

sick

Tak takového deb*la co by me jako předsedu nepustil do bytu ze kterého se ozyva 3 dny kango bych vykopnul na měsíc ..:) Bavím se o bytě v SVJ.

Ono i příčky mohou byt nosné a zákon hovoří jasne.

Mimo to půlka zechhle debi.. časem vytopi panelak, případně začne pruhyb konstrukci anebo začnou problémy s krocejovym hlukem

guma
hodnocení

0x

Máte to 10 let po rekonstrukci. Větší koupelnu určitě neuděláte. Kout už zatéká? Nesprávně používáte, moc vlhka. Po další rekonstrukci to bude za 5 let stejné nebo ještě horší. Já bych měnil jen ten sprchový kout, případně utěsnit. Nevím, není tu fotka, kde zatéká a pod.

Prdlajs 10 let po rekonstrukci. 10 let po připojení na přístroje, aby pacient neumřel...

julie12
hodnocení

Taťka pouze obložil starý umakart sadrosem. Vlhko v koupelně je, blbě to dýchá. Moje babi se ve vší úctě myla málo, maličké umyvadlo, jí to stačilo.Nyni uz hydromasážní box zatéká, koupila si ho babi za cca deset tisíc, ale kvůli vlhku dost silikony plesnivi, furt to čistím, oleza to. Přesilikonovavam a nepomaha, leze do něj muj 120 kg chlap, vrže, asi někde netěsní i trubky, protože k sousedce zatekame. Opravdu je to nezbytné. Chci tam vic mista třebas i na sušičku, na žebřík. Není pravda, že víc mista nezískám, lze ubrat metr v kuchyni, realizace jsem už viděla.
sick

Hydromasazni box za 10, to bude ten nejlevnější eckel... to musí vrzat a plasty praskat, ne?
Vana nejde dát? V paneláku nikdy nedáš sprchovou vaničku do úrovně podlahy, takže já preferuju vanu, byť by to byla 160cm a zvětšit koupelnu.

Neco ti pošlu.

hodnocení

0x

Jo já si to dělám sám kromě zapojení elektriky :D Pokud můžu poradit chyby, ze kterých jsem se poučil:

-opravdu si dopředu všechno naměřit

-lépe víc nákresů a vizualizací než jen jedna, krok 1 udělat si v nějakém prográmku nákres, případně koupelnové studium, nestojí to tolik a někde Vám jej udělají dokonce zdarma

-sosat internet a tohle fórum, protože je to absolutně best ever fórum (rady se občas musí filtrovat a lidi neradi odpovídají na opakující se dotazy, proto třeba maličko hledat)

-schovávat si účtenky i za blbej vrták (sám už teď nevím, za kolik v tom jsem a pěkně mě to sere)

-sousedi asi nebudou rádi a pokud Vás přítel je v tomhle ohledu naprd, tak si na bourání a odvoz raději sehnat firmu, sice je to dražší, ale čas a čistota je úplně jinde, nez kdybyste si to dělala sama (zase třeba u toho možná být, protože by Vám mohli jako mně odsekat kus nosných cihel z rohu, naštěstí nic hrozného :D)

-lidi říkají většinou SDK, ale já si jádro vyzdil a můžu jen doporučit

-pokud si na to troufnete sama, tak se připravte tak na 3-6 měsíců bordelu, podle toho, jak se bude chtít :D

sick

a pokud nechce makat a chce to rychle tak 300.000 a seriózní firmu :)

ps : k čemu ti je si zapisovat Vrták a každý nesmysl? Ztráta času.

tm
hodnocení

0x
Před 10 lety jsme svépomocí dělali jádro v paneláku - vč. sprchace za 10 tisíc jsme to dali asi za 40 až 50 tisíc. Firma už v té době by byla tak 200 tisíc
krtek6

No, když vezmu v potaz, že já dělal jádro s koupelnou a WC 5let zpátky a vyjma práce obkladače, která přišla v té koupelně 1,5x1,5m+vana + wc 0,9x1,4m dohromady na 32tis, mě to ještě vše stálo asi 140tis svépomocí s největšima slevama co šly sehnat, tak si dokážu živě představit jak může vypadat koupelna za 50tis v paneláku když 10tis z té částky je sprcháč.

Místo obkladů na umakart nalepí lino, laminát na stropě polepí polystyrenovýma dlaždicema a hlavně tam nedá třeba žebřík Sapho Silvana za čtrnáct litrů (;)), ale nějaký z baukrámu ve výprodeji. Práci dělá sám a vyjde to...*smich* Jo a dveře a futra otapetovat...

krtek6

@berger: jn...já tady takovým akcím říkám... "rekonstrukce z -60 na -20"... to mínus je myšleno jako roky...jinak, ty jsi převzal jabrakovi metody?;):-D

Krtku, nepřevzal. Ale v paměti mi utkvěly, fest...*smich*

sick

Krtku me stal tehdy obklad kojzlu a kuchyně jen 17 za práci i s fakturou (kroutili se) a zbytek řekneme 20. Vše nový trubky odpady vana záchod umyvadlo. Bojler 100L Drazicky vyšel na 6000 z Mall. Lepidlo C1T stávalo 46,- pytel a nějakou hydroizolaci už ani nevím jestli jsme dali...

A ještě jsem ty obkladače donutili tam dat topnou rohož pod dlazbu, jéje ty se kroutili a člověk musel zvýšit hlas :) YTo by jeden nevěřil jak kvůli malicko zvýšený námaze tipuju tak 15% se vymlouvaj...

Ale když platis až po díle a umíš zarvat, šlo to...

Každopádně dnes bude matroš +100% a práce +200% a už jsem viděl i trotly co chtěli jen za vybourani a odvoz fakturovat přes stotisic :))

krtek6

@sick: tak s tím vybouráním a odvozem se tomu dneska nedivím...mám momentálně na stole 3 kšefty, každej v jiném kraji a paradoxně ve všech jsou bouračky a likvidace. A když vezmu ofiko skládky včetně odvozu v místech stavby, tak mi to dělá takový šílený prachy, že to není možný. A takový věci vyhrávají zakázky. Když víš kam to udat nebo najdeš někoho kdo si to od tebe vezme levněji ušetříš třeba na 10milionech hned 0,5mega. Takže 100tis na vybourání a odvozu není hrozný.

sick
hodnocení

0x

Tady mas inspiraci

*smich* asi by tady ta videa neměl dávat, koleduje si. Tak nějak se to sice dělá, ale nesmí se to... Pár průserů tam spáchal.;)

sick

Co konkrétně, sundání té příčky spíže a nebo tam řezal vodorovně do panelu drážky? :)

Přeletěl jsem to jen narychlo, ale jste v obraze. Nejde o to, že tu špajzku zboural, ale jak ... Má se to odřezávat a odebírat, kango a palice by tam být neměly... Slyším ten smích tisíců zedníků... Drážky do panelu, tuším tam i vykružoval nějaký otvor... Zaslepené větračky vs. plyn... A jsem zvědav, jak to bude se VZT... Dodatek - také to tak dělávám...*hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]