Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám se sousedem společnou hraniční zeď - břemeno z r.1950. V r.2010 ji postavil celou znovu včetně základů na vlastní náklady, je normálně postavená z 30cm cihel do výšky 2m a přesně na hranici pozemku tzn.jedna polovina cihel u něj a druhá u mě. Teď dům má jiný majitel a ten chce tuto zeď bez mého souhlasu zbourat. Může jí zbourat? Pokud jí začne bourat, koho mám zavolat respektive co můžu udělat? Děkuji moc za odpověď.
Nejspíš budete muset dohledat Smlouvu o věcném břemeni (měla by být založená na KN). Z ní by měly být jasné podrobnosti věcného břemena a z nich i to, zda a za jakých podmínek může soused zeď zbourat.
Pokud jsem to dobře pchopil, ta ta zeď je spoluvlastnictvím obou sousedů. Z toho logicky plyne, že jeden z vá ji nesmí sám svévolně zbourat. To za prvé. A za druhé: Pořád nevím JAK a PROČ to věcné břemeno vzniklo, což může být pro další řešení dost podstatné.
A dále: Až začne soused bourat, bude už docela pozdě. Nevím, jaké máte důkazy o tom, že soused chce zeď bourat, ale asi bych se obrátil na soud se žádostí o vydání předběžného opatření. Pokud jste schopen na místě prokázat, že jste spolumajitel zdi, pak v případě, že začne bourat, volejte policii a těm to splumajitelství prokažte, jinak asi nezakročí.
Smlouvu z katastru mám, ohledně bourání tam nic není. Je tam ...hraniční zeď mezi stavební plochou... a zahradou ...na straně jedné a stavební plochou ...na straně druhé jsou spoluvlastnictvím majitelů domku na těchto stavebních plochách...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.