Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
včera jsem vyčistila v záhybech u těsnění plíseň u všech našich oken. Myslím, že těsnění jsem nijak nepoškodila, ale v některých místech není úplně ok. Byt je rekonstruovaný, ale okna plastová tu už byli. Dnes je venku vlhko, prší a okna se hrozně rosí (viz foto). Nerada bych tady měla plíseň, kterou jsem včera z těch spár tak drhla. Můžu tu vlhkost otřít, což už jsem udělala, ale neumím si představit to takhle dělat celoživotně. Vždyť tam musí být špatné těsnění, ne? Jak se toto řeší, prosím vás? Jak se u okem mění těsnění a kolik to tak stojí? Potřebujeme to ve 4 místnostech. Děkuji.
Ano, v bytě prádlo suším, ale paradoxně v jediné místnosti, kde jsem tu plíseň ze spár těsnění ještě nestihla odstranit, tak tam prádlo suším a tam je to rosení fakt jen v koutcích oken. Ale tam, kde jsem okna čistila, je to blbé. Neměla jsem přípravek na odstranění plísně a tak jsem použila vodu, přípravek na čištění oken a párátko. A čistila a čistila. Stejně když tu spáru otřu, pořád mám na papírové útěrce černotu. Takže nejen, že plíseň není vyčištění dokonale, ale ještě se nám víc rosí okna.
Já bych si tipnul, že máte jen dvojskla, což jsou ty nejhorší okna na trhu.
Pak máte ještě nízkou povrchovou teplotu a vyšší vlhkost, proto se Vám potí sklo. Možná tam je i hliníkový rámeček. Zkuste se kouknout mezi skla, na rámečku, nejspíše nahoř bude nějaký text. Přečtete ho?
jenyk: Ano i ne... Nicméně v práci mám v kanceláři stejná okna a za celou zimu se sklo neorosilo ani jednou (a to ani v teplotách výrazně pod nulou). Tudíž samo okno za to nemůže.
Pokud se Vám v těchto dnech (resp. těchto venkovních teplotách) rosí okna zevnitř, pak je opravdu cosi velmi, ale velmi špatně. Buď jsou tedy okna hodně špatné kvality, nebo máte v místnosti vlhkost jako v parní sauně.
já ty okna těžko vyměním...je to panelák a navíc už máme zrekonstruováno, zjistila jsem až po nastěhování sem, že to dělá toto
Tomu rozumím... Chápal bych to, pokud se okna rosí v ložnici, je to stav po ránu...a při venkovní teplotě 0°C nebo výrazně nížší. Aktuálně jsou ale venku teploty již plusové a toto by se stávat nemělo ani u oken s dvojsklem.
Jakou máte v této konkrétní místnosti vlhkost?
Taky by mě to zajímalo. Mám eurookna s dvojsklem a mám v plánu vyměnit pouze skla izolační trojsklo.
Vybral jsem si firmu Tospur, která se tím zabývá, takže bych v tom problém neviděl.
arbo, výměnu oken si určitě teď nemůžeme dovolit, rekonstruovali jsme a peníze padly na to. Musíme to vyřešit bez výměny oken. Nestačilo by to nějak přetěsnit nebo něco takového?
No, nic nezkazíte seřízením křídel, popř výměnou těsnění. Tím ale rosení neodstraníte. Největší problém jsou ty dvojskla.
Jak psal výše pan Cakl, pokud se vám rosí zevnitř okna i při plusových venkovních teplotách, tak máte velkou vlhkost v bytě.
Prádlo pokud možno sušit na balkoně, nebo venku, při vaření používat digestoř.
Ak mate rosu na okne pri terajsich vonkajsich teplotach, tak pricina je jasna, vysoka vlhkost vzduchu v byte spolu s nizsou teplotu vnutri, napr pri snahe setrit a teplote +19.
Urcite tam nedavajte ziadne Savo, znicite gumu a plastu to tiez dobre robit nebude.
Neřešte to, počkejtem otírejte vodu a měřte hodnoty na povrchu okna, nikoliv uprostřed místnosti a 150cm vysoko...
Že byste měla na PVC oknech plíseň je nepravděpodobné. U starších oken dochází k tomu, že degraduje gumové těsnění a to pak černě špiní, nejspíš jste čistila tuto špínu.
Že se okna rosí při mrazivém počasí není nic vzácného, ale pokud se vám rosí i při plusových teplotách, tak to je divné, to naznačuje vysokou relativní vlhkost vzduchu poblíž skla. Bude nutno zjistit zdroj té vlhkosti, je možné, že se vám skrze špatné těsnění dovnitř dostává venkovní vzduch, který má při dešti téměř 100% relativní vlhkost.
Tohle opravdu vypadá spíše na dekomposici gumy než na plíseň. Doporučuji okna přetěsnit. Savo bych nepoužíval, tu načatou gumu tím dorazíte.
To černé není součástí té gumy, bohužel. Pár "teček" mezi gumou a sklem bylo i výše a byla to bohužel plíseň od pohledu. Proto ta okna musím nějak řešit a vyrešit. Může to být kombinace prachu, který tady byl usazený (jak říkám, před nedávnem jsme se stěhovali a až teď jsem se dostala k trochu důkladnějšímu čištění oken) a kombinace té plísně. Tak či tak, takové rosení oken mi nepřijde normální. Vlkoměr koupím.
Plíseň neroste ze vzduchu, musí se něčím živit, plasty ani gumu nežere, jedině by na oknech byla nějaká konzumovatelná špína. Podle čeho jste to vyhodnotila, že se jedná o plíseň?
nevyčištěné okno jsem nefotila. Ta guma je šedá a na ni byla černá špína, kterou jsem odstranila právě pomocí toho párátka a jednorázových papírových kapesníčků/papírových útěrek. To, že to černé je plíseň mi řekli dva přátelé, se kterými jsem se o tom radila. Víc navrchu u okna v krajích byly takové ty typické černé tečky, vzhledem fakt plíseň. Ale jen malinko.
Možná to ale byla "jen" špína. Těžko říct. Škoda, že to nemám vyfocené.
nevím, měním podle toho jak je mi zima :D Vždycky to zapnu něco mezi trojkou a čtyřkou. Máme ze všech stran sousedy. Takže bych řekla, že i ty vedlejší byty pomáhají tomu, že je tu teplo. Teplotu v bytě máme aktuálně podle meteostanice kolem 21 stupňů.
Po jednotlivých místnostech. Mám větrat naráz?
Mmch prosím doporučte nějaký měřič vlhka, případně kde jej sehnat. Stačí nějaký obyč z hobby marketu?
jak za pár minut průvanu srazíte vlkost
Tohle je poněkud matoucí, bezvýhradně to platí jen v zimě, kdy i vzduch s vysokou relativní vlhkostí má nízkou absolutní vlhkost. Když vyvětráte v létě při/po dešti, tak si vlhkost v bytě podstatně zvýšíte (což mnozí dělají, neb je to zdravé).
Pokud si do interiéru se vzduchem s běžnými parametry, tedy teplotou 20°C a relativní vlhkostí 50%, pustíte venkovní vzduch o stejné teplotě a relativní vlhkostí 90%, tak vlhkost v bytě zvýšíte, to je prostá fyzika, milý Watsone.
Kedy ste robili rekonštrukciu bytu? Tá zvýšená vlhkosť v byte by mohla byť zapríčinená i týmto. V panelákoch to býva skôr naopak. Príliš suchý vzduch. Ja mám teraz 31%. Plieseň sa na gume vytvorí ak je táto dlhodobo vlhká. Sám som to mal na starých trojkomorových so zaroseným dvojsklom a hliníkovým rámčekom medzi sklami.
Mám asi podobné 13 let staré plastové okna s dvěma skly a mezi nimi asi stejný kovový (možná hliníkový, ale nedokážu posoudit) rámeček. Doma topím kvůli šetření na +/- 19 °C a v některých místnostech kde nepotřebuji mít teplo mám dokonce topení vypnuté a nic se mi na oknech nikde nikdy nerosí nebo jen velmi vyjímečně a to ani dnes kdy venku téměř celý den slabě prší. Pouze v koupelně se mi zarosí malé okno když se koupu a je tam trochu páry, ale to je snad samozřejmé a pochopitelné.
Na tom prvním obrázku vidím v pravo dole do toho plastu asi dodatečně vyvrtanou malou dírku do které něco vede (asi nějaký drát nebo hadička atp.). Co to je, kde to vede a k čemu to slouží? Nemůže se odtamtud dostávat přes ten plast z venku dovnítř nějaká vlhkost? Pokud ty ona nejsou příliš stará tak by se možná na ně mohla ještě vztahovat záruka. Pokud ano tak zavolat firmu která ty okna vyráběla a montovala ať se na to příjdou podívat a pokud to je nějaká vada těch oken tak uplatnit záruku.
Také si myslím, že to bude ta dírka nějak souviset se žaluziemi, ale nebyl jsem si tím jistý. Pokud to bylo nějak dodatečně neodborně dodělávané tak se tím mohly ty okna poškodit.
Já na plastových oknech žádné vyvrtané dírky nemám a ani bych je tam nechtěl ať už by byly pro jakýkoliv účel. Ta dírka asi bude zeslabovat propustnost zimy přes ten plast z venku. Jinak přes tu dírku může ta vlhkost ze skel částečně stékat do té dirky a v tom plastu se zhromážďovat. Nejserm odborník na plastové okna, ale tak mi to připadá být.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.