Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestali fungovat zasuvky jistič nespadl, fáze jde

Od: soulpfk odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, přestali mi fungovat zasuvky aniž by spadl jistič. Na okruhu funguje jen jedna zásuvky z 6 ale do všech jde fáze. V neděli lehce elektrikáře neseženu ale za každou radu budu rád. Dekuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Shoďte jistič, pokud víte stopro, který. Pokud ne, shoďte všechny. Zásuvky přeměřte, pokud tam opravdu šťáva nebude, sundejte kryt té poslední fungující a první nefungující, vyfoťte vnitřek a dejte fotky. Pokud jste v hliníku, bude někde upadlý žz, zelený vodič. Pokud v mědi, modrý...

hodnocení

7x

Pravděpodobně smyčkované zásuvky a odpadla nula. Překontrolovat zásuvku co funguje, zda jsou všechny dráty dotaženy a pokud ano, tak následující zásuvku, zda je tam správně dotažená nula. Zkoušečka indikuje fázi, ale ne přítomnost nuly. Takže měřák a měřit fázi proti přivedené nule.

ml1
hodnocení

4x

To úplně příšerné, teda aspoň na první pohled. Nechte to elektrikářovi. Do té doby vypněte příslušný okruh. Toto je velmi nebezpečná situace. Odpadlý žlutozelený drát způsobí, nejen, že nefunguje ochrana před dotykem, ale taky se vám na kostrách všech kovových spotřebičů objeví fáze.

Elektrikář podle mě bude vědět. Já jsem asi před rokem opravoval jednu zásuvku, kde byly léta problémy. Fušeři to zfušovali tak, že tam udělali odbočení. Zásuvky nejsou dělané na 3 vodiče na svorce, proto byly pod jedním šroubem 2 a to dělalo problémy. Předchozí opravy pomocí čokolád vydržely vždy jen pár let. Naposledy jsem dal wago svorky s kontaktní pastou speciálně na tento účel (wago jsou měděné nebo mosazné, aby to nekorodovalo, musí se zabránit přístupu vzduchu, což právě udělá ta pasta). Prý je to řešení na věky, tak uvidíme, po roce je ještě dost brzo na hodnocení. Ale už jen to, že jsem hliníkové dráty, nebo to, co z nich zbylo (jsou zalomené skoro u zdi) prodloužil měděným fousem, a hliník je tak skrytý kdesi v hloubi (což ostatně je jako u těch vašich věnečků), považuju za velké plus (dnešní zásuvky nejsou dělané na připojování hliníku, skoro žádný dnešní elektromaterál neni dělaný na hliník, ty wago jsou čestnou výjimkou). Po této zkušenosti bych vyházel věnečky a dal tam wagovky (a kontaktní pastu), přičemž mám nejradši ty s páčkou. Já teda jsem byl v jiné situaci, u mě to byla hluboká kulatá krabice (musel jsem zasádrovat novou, ta stará byla dost opálená), ale i v této lištové krabici by to podle mě mělo jít.

To je jedno z rieseni, ale stale len provizorium a celkova rekonstrucia je lepsi napad.

Sam som takto prevadzkoval Wago 10 rokov, ziadny problem.

soulpfk
hodnocení

Hádám že hliník a ta korodace tam nemá být. Zásuvka je za gaucem takže by tam nemělo být vlhko.
doplněno 02.04.23 19:43: Horní obrázek je jediná zásuvka která funguje
Přestali fungovat zasuvky jistič nespadl, fáze jde
Přestali fungovat zasuvky jistič nespadl, fáze jde #2
asd1

Hned na horním obrázku je vidět upadlej PEN

Mmch. takhle zapojený to je nebezpečná prasárna, modrej drát tam nemá co dělat ale má být zelenožlutý nejdřív na kolík a pak na N.. Takhle když zelenej upadne tak zásuvka funguje ale kolík ne. Což může být velice snadno průser pokud se fáze dostane na dekl (stačí prodřená izolace a drát se dotkne plechu)

Tohle chce celý překopat.

111®
hodnocení

0x

kromě toho že ty 2 vodiče modý a zelenožlutý má být z jednoho kusu, to máš problém. Ta zásuvka na 1.obr. nemá pokračování, tam je jen přívod ale ne odvod, takže je buď samostatně tažená nebo koncová . Takže hledat dál. asi budeš muset hledat v krabicích. Ta spodní je zapojena taky blbě, protže modrý má vést nejdříve na kolík a pak teprve na dutinku N

doplněno 02.04.23 20:12:

možná se mýlím ale je pod tím označeným šroubkem vodič?

Přestali fungovat zasuvky jistič nespadl, fáze jde #3

Při velkém zvětšení a s velkými brýlemi tam vidím hliník, přímo u drážky na šroubku.

111®

n poroto jsem to sem dal , neb by pak popis byl zavádějící...a nebyla by to ani samostatná ani koncová zásuvka ale průběžná..

soulpfk
hodnocení

Ano je tam.

hodnocení

0x

Ta horní krabice je v hrozném stavu. přívody nuláku jsou opálené .Je nutné je odpojit,uštípnout konce a znova napojit.Pravděpodobně byl uvolněný drát a vznikl tam přechodový odpor.Jinak zapojení spodní zásuvky,je amatérština.Bezpečnější je zapojit nulák nejdříve na kolík a potom na zdířku.*smich*

soulpfk

Prostar tam je, takže to klidně otočím. Ale mohl bych se zeptat proč? Jelito delší tak protože bude stačit :-D

Protože bezpečnost. Pokud dojde k poruše, zásuvka nebude fungovat a tak poznáte, že je něco špatně.

Ale nejen to.Pokud se uvolní ten propoj a dojde ke zkratu na spotřebiči,tak Vás to zabije,vjednodušším případě pokope.*smich*

soulpfk
hodnocení

V té na prvním obrázku mám 2x černý a 2x zelený, jestli to nebylo patrné. Ale elektrikář v mém případě je asi jistota. Je to tam velice zkorodované ale jen v této krabici ostatní se zdají v pořádku. Nikde jinde jsme opálené kabely nenašel. Očistit kabely a případně zaizolovat páskou a otočit věneček se asi rovná sebevraždě i když se jedná o Nulák co? ( To je tak jediné co zvládnu)
ml1

Po zkušenostech jaké mám bych věneček zrušil a dal tam wago. Ale ani to se nesmí odfláknout (vodič musí zalézt až do konce).

kvelektro.cz/...

kvelektro.cz/...

Pokud by koukalo víc holého vodiče a hrozil zkrat, tak zaizolovat, jinak bych to radši nepokoušel. On ten hliník je docela náchylný na manpulaci s ním.

hodnocení

0x

Toto je velmi nebezpecny stav, ked vas kazdy spotrebic, ktory ma trojzilovy privod, napr pracka / zehlicka / stolne PC moze zabit, aj ked on sam o sebe vadny nebude. Vam sa niekde prerusil PEN a potom vsetky zasuvky za miestom poruchy su nebezpecne, cez vnutorny odpor spotrebica sa dostane plne fazove napatie na jeho kovovy kryt, potom staci druhou rukou dotyk na radiator a pod.

O biednom stave instalacie svedci aj opalena izolacia na niektorych fotkach. Provizorne sa to da opravit, ale odporucam prerobit komplet na 3-vodic a osadit prudove chranice.

111®
hodnocení

0x

podle typu instalace je to panelák. Je to Váš byt nebo pronájem?

soulpfk
hodnocení

Ano, panelový byt, v mém vlastnictví. Mám ho již 8 let a měl jsem za to že rozvody měly být novější. Do teď jsem nikdy neměl problém a nebylo potřeba nic řešit.
Přestali fungovat zasuvky jistič nespadl, fáze jde #4
soulpfk
hodnocení

Na okruhu je i terárium, a pokud praskla žárovka někdy se stalo, že vypadl hlavní jistič většinou tedy jen praskla žárovka a nic se nestalo ale asi tak ve dvou případech to vzalo hlavní jistič. To ale bylo před výměnou hlavní elektro instalace.

To se u žárovek stává běžně, když přepálené vlákno zkratuje přívody. Není to vada elektroinstalace. Hliníkové vodiče ničemu nevadí. Kvůli jednomu vadnému spoji nemusíte nic rekonstruovat. Úpravu zásuvek po zvýšení podlahy zřejmě nedělali elektrikáři. To je jedniné, co je potřeba opravit. Je to jednoduchá, levná oprava, za pár hodin hotovo. Při použití svorek na hliník a příslušné pasty to bude fungovat na věky bez potřeby dotahování.

dtd

Ta pasta s hlinikem a wagovkou se nesmi pouzit kde je vlhkost (pobliz kuchyne, koupelny, terarka). Normalne mi to vyhorelo. To uz radeji klasickou starou cokoladu (tu s pliskem nebo i bez).

Tyhle veci chce malokterej eletrykar delat, proto vam nabulikuje nutnost "rekonstrukce", ktera typicky nutna opravdu NENI.

ml1

Já jsem nechtěl strašit, tak jsem první pokus s natavenou wago svorkou z vyprávění vynechal. Jde o to, že ze zdi toho moc nekoukalo, a jak se to té svorky dá pasta, neni vidět, jestli je vodič zasunutý opravdu až do konce. A on nebyl, což se ukázalo dost brzo. Ještě že jsem tak nedůvěřivej a než jsem to zazdil, tak jsem tím pustil 20A, po chvíli se začlo kouřit. Na druhý pokus (odstranil jsem ještě kousek zdi, abych měl větší kus drátu) to ale už vyšlo a svorka zvládala 20A, protože ale ten zkušební proud šel i přes další zásuvky (zkratoval jsem poslední zásuvku a do první jsem připojil zdroj proudu), tak jsem to snížil radši na 12A a nechal to celý den. (Přecejenom zapíná se tam (přesně do té poslední zkratované zásuvky) rychlovarná konvice, tak jsem chtěl mít jistotu že to bude fungovat.) I po té době byly všechny spoje studené, lehce teplý byl akorát vodič, ale bylo to adevátní tomu proudu. Při jističi 10A takové zatížení nehrozí.

Spoj je v suchu, daleko od kuchyně i koupelny, na druhou stranu jsem to sádroval (musel jsem zasádrovat novou krabici namísto té opálené), takže pokud tomu vadí vlhkost, tak z té sádry jí jistě dostal až dost. Doufám teda, že nemáte pravdu.

V návodu k té pastě nic o vlhku nepsali, naopak právě ta pasta měla zabránit pronikání vzduchu a hlavně vlhkosti ke kontaktu těch dvou kovů s odlišnými chemickými potenciály. Něco podobného, jako se dřív spoje ve vlhku zamazávaly nějaký asfaltem nebo co to bylo (kolega, co taky dělal v loděnicích, vyprávěl o šelaku).

Dtd - to je zase co za blábol. Jednak ve wago svorce je měděný pásek poniklovaný, už tohle snižuje riziko, dále v suchu v kontaktu měď hliník žádné korozivní procesy nevznikají. Aby k chemické reakci nedocházelo ani ve vlhku, proto se přece do svorky dává právě vazelína. Ovšem je li v bytě taková vlhkost, že voda kondenzuje ve svítidlech, krabicích atd, pak je něco špatně a měla být provedena vodotěsná instalace. A k tomu "není nutná rekonstrukce" ; vždyť o tom je celé tohle vlákno, měl-li by tazatel řádnou instalaci, pak by mu nedošlo k poruše, nemusel by se ptát. Jen proto, že ty jsi si někde něco odfláknul, nemusíš tady šířit fušerské rady, co když se toho některý laik chytne?

hodnocení

0x

Podla fotiek a popisu "zasuvky puvodni rozvod" to je pekna fuserina, nechali vam tam stary hlinik, dokonca hnusne zazltnute krabice, hlavne ked je tam nova podlaha a obvodova lista. Zasuvky zapojili, ako sa kedy vyspali, raz 3 vodice, raz 2, modrou smelo na PE zasuvky. Spravne riesenie je natahat novy zasuvkovy okruh s chranicom a teda 3-zil kablom. Ak sa vymeni podlahova lista sa taku, kde sa zmesti kabel, ani nebude tolko sekania.

Tady se ale musím důrazně ohradit. Zásuvky jsou sice divoce zapojované, u toho ale zřejmě nebyl elektrikář, spíš nějaký elektrozedník, možná jen domácí kutil. A taky vůči tomu "nechali vám tam starý hliník". Takhle to dopadá, když si investor přeje lacinou rekonstrukci, hlavně co nejmíň sekání a tahání. Drát není vidět, netřeba měnit, raději nové podlahy a pěkné obklady. Myslím, že normální elektrikář majitele jistě upozornil na rizika zachování staré instalace. Nevěřím, že zákazník zaplatil celou instalaci a elektrikář ho takhle podvedl.

Tipujem to predaj bytu, ktory sa po zomretom 90 rocnom dedovi dal na rychlo do na pohlad pekneho stavu, aby sa dal vyhodne predat. 90% elektrike nerozumie a ked im v zasuvke funguje TV a vysavac, netusia, ake casovane bomby su tam.

Druhy scenar je netrpezliva manzelka "musime sa stahovat do Vianoc a vsetko bude hotove !".

111®
hodnocení

0x

je to příšerné ale nechtělo by to poradit aby byla alespoň jedna zásuvka zapjena správně? Co myslíte?

doplněno 04.04.23 11:17:

Rozhodl jsem se dát sem nákres jak se to propojí zeleno-žlutým vodičem 2,5mm2 vcelku, ta zelená v obrázku.

doplněno 04.04.23 12:12:

jo zatáčky se dělají blbě, tak rezervu tam nějakou udělat...*mir*

Přestali fungovat zasuvky jistič nespadl, fáze jde #5
04.04.23 11:43

1* a *palec*

soulpfk

Velice děkuji za rady, řídil jsme se rady a okruh už funguje(jen na to nejnutnější)! Elektrikáře mám již objednaného a dopředu informovaného takže snad nedostane infarkt.

Tímto chci všem poděkovat za pomoc s mojí situací :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]