Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mněl bych dotaz jak přepočítat m3 na KW kvůli kotle. Aby se nestalo že kotel bude slabý.
0x
Nechci zakládat nové vlákno tak to zkusím tady.Budu mít byt zhruba 70m3.A chtěla bych krbovky.Nade mnou byt,pode mnou byt.Courám po internetu po kotlích a co znamená u každého kotle nebo kamen vytápěný prostor a uvedené metry3,že by ten uváděný prostor by měly vytopit nebo jak?
Pokud to s tím rozměrem 70 m3 myslíte vážně, tak se asi nejedná o byt, ale jen nějakou zemljanku nebo lepší celu v pasťáku. Nemělo se jednat spíše o plochu 70 m2 než o objem?
Cyrile, nějak jsem nad tímto rozměrem neuvažoval, asi jste první koho to zarazilo. To je opravdu rozměrově "kotec" z králikárny, jako topení bych do tohoto prostoru zvolil jezevčíka, který už tím že žije, vydává prý energii 200W (někde jsem četl, beru s rezervou). Máte ode mne bodík za pozornost! ![]()
![]()
Hrubý odhad pro 70m3 nazateplený barák je tepelná ztráta cca 3,5 kW. Byty kolem / zateplení to ještě sníží. Takže krbovky jednoznačně nejslabší co seženete (abyste je nemusela dusit, to by dehtovaly). Do zimy času dost, dejte si práci ať vyberete dobrá kamna, obecně u značkových neplatíte jen za značku, ale i za to že obvykle opravdu fungujou. Osobně mám se dřevem dobrou zkušenost se spalováním CB (vzduch předehřátý na 500°C do konce plamene), nebo i s přístupem vzduchu shora (topeniště je vana bez roštu). Oboje znám od Jotulu, ale výrobců je víc... Ale kamna max. 5 kW střed 2-3 kW - to opravdu nevím co poradit, většina je výkonnější a to znamená buď dehet v komíně nebo se upečete (jde to řešit přikládáním jen pár třísek, ale lepší je vybrat kamna s odpovídajícím výkonem)
Díky moc!Barák je nezateplený,jak říkám byt nahoře,byt dole,jinak byt je rohový-krajní,z druhé strany taky byt.Tady se rozhoduju : krbova-kamna-thorma.cz/...
0x
Jen, aby bylo jasno: dělám mimo jiné i topení. Ale navrhnout, spočítat a vymyslet typ a výkon kotle a příslušných topných těles mi dá daleko víc "zabrat", než pak skočit do montérek a tu vymyšlenou akci fyzicky zrealizovat. Ten "projekt" opravdu není sranda, je nesmysl to předimenzovat - to by se zbytečně prodražilo pro zákazníka na materiálu, a ještě větší nesmysl je to poddimenzovat - zákazník topí a nevytopí.
doplněno 15.06.10 22:43:Ještě doplním, na topení stačí kotel relativně slabý, pokud ale má fungovat k přímému ohřevu teplé užitkové vody, je zde nutnost radikální změny výkonu, a tedy i ceny...
Zdravim,
chci si koupit kotel, ve kterem budu topit prevazne drevem. Mam vyhlidnuty Dakon DOR 16 . Drevo je tam uvedeno jako nahradni palivo. Jak si mam predstavit topeni nahradnim palivem? Bude to hrat? Pripadne o kolik min nez kotel urceny primarne na drevo. Diky
Mam jeste jednu otazku. Podle rozmeru jsem si spocital tepelny vykon radiatoru. Pri 75/65 je to cca 8kW , plus tam je bojler Drazice OKC125, beru ze potrebuje tak 2kW. Bude stacit kotel 12kW (pri topeni drevem udavaji 11kW) nebo mam priplatit a koupit 18kW? Konkretne jde o tento kotel: opop.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.