Zdravím a předem děkuji za pomoc. Pronajal jsem si byt, co se mně líbil cenou i lokalitou, ovšem hned první den jsem zjistil, že v něm cítím podivný zápach, který mi způsobuje pálení v nose (resp. v jeho horní části, u kořene nosu). Sám jsem usoudil, že mi páchne lino a rozhodl se, že lino dám pryč a koupím koberec. Lina byly 3 vrstvy na sobě, pod ním jakási černá podložka, co jde lehce lámat, bohužel ne všude strhnout. Velmi těžce jsem lino odstranil a koupil koberec, ten položil na beton s těmi černými kusy, co nešly strhnout. Bohužel uběhly tři dny, větrán nonstop a stále cítím chemický-štiplavý, umělohmotný zápach, co mi způsobuje pálení v nose - v té stejné části nosu u jeho kořene a někdy i píchání v plicích a težké dýchání. Vím, že je to alergie, ale na co.. Jak dlouho může vysmrádat staré lino? Nemůže dělat problém neidentifik. lepidlo, čím vše bylo přilepené ke všemu a samozřejmě hojně zůstalo na spodním betoně? Dále, byt je několikrát přetřený, na zdech ke evidentně pod bílou barvou vidět červená, pod ní zelená barva. Jsem v posledním patře, nevím, jak je ošetřena střecha - může z ní do bytu něco pronikat? Jsem zoufalý a stěhovat se jinam nemůžu. Na provize, kauce, přestěhování padlo tolik peněz a energie, navíc je nějaká výpovědní lhůta a všude bude něco. Zde se mi jinak bydlí ok, jen to štípání a pálení v nose. PS. Ano, výše zmíněné potíže mám jen v bytě, mimo něj do cca půl hodiny odezní. Po návratu do bytu je do 20min mám zpět. Děkuji moc za rady, čím to může být, potm. jak dlouho odér lina, co tady už není, bude ve vzduchu.. Děkuji! Foto, řez liny až na beton.
Větrání nestačí, musí zjistit zdroj toho zápachu a ten odstranit, jestli to třeba nezpůsobují zmíněné zbytky lina nebo lepidlo v betonu podlahy... Ale tazatel je s vaší odpovědí spokojen, tak holt bude bydlet v trvalém průvanu, jeho volba. Radit podobným lidem je ztráta času.
martinam
orion: Dobře, možná byla moje odpověď až příliš optimistická. Lepidlo v betonu podlahy se dá odstranit v takovém případě jak?:O A zbytky lina se úplně odstranit asi nedají. My lino před rekonstrukcí odstraňovali a vždycky tam trochu z toho starého zbyde, málokdy to jde všechno odstranit do posledního kousíčku.
Staré lino kupodivu lze odstranit "do posledního kousíčku". Horší je to s lepidlem, to lze z betonové podlahy odstranit jen velmi obtížně, jednodušší je beton natřít vhodným, pro plyn nepropustným, nátěrem.
To skutečně vypadá, že na něco v bytě jste alergický. Pokud nejpozději do měsíce nenajdete a neodstraníte zdroj, tak neváhejte a odstěhujte se, pokud si nechcete vypěstovat nějaký vážný dravotní problém. Zkuste nejdříve vysledovat, ve které místnosti je problém. Dejte si matraci na spaní do jiné vyvětrané místnosti, utěsněte dveře a uvidíte, jestli ráno budete mít příznaky alergie slabší či horší. Též bych zkusil podlahu přikrýt silnou plachtou, jestli se zápach sníží.
no mne napadá zkusit sekáček na led co se používá v zimně a seškrábat, určitě je v tom větší síla, jak to loupat ručně..To černé je podkladová vrstva pod lino. Aby se hend nevyšlapala nerovnost betonu..A hledal bych i plíseň ...
Děkuji všem za reakce. Vše jsem pročetl a prostudoval. Výhledově udělám tedy novou stěrku a na to pvc / nějakou karimatkovou hmotu + koberec. Nyní jsem pro zhodnocení stavu, jestli je problém v podlaze zakoupil parotěsnou folii, tou oblepil celou podlahu a na to koberec. Uvidím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.