Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřezat rovný závit očkem

Od: medvidek180® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Poradil by mi nějaký hodný člověk, co dělám špatně, že když vyřezávám jaký koli závit očkem, tak mi VŽDY uhne ke straně. Na mini soustruh nemám jako invalidní důchodce peníze. Moc děkuji za každou radu. Michal

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Po tchánovi mám několik vratidel s vodítkem - něco jako je toto

kovys.cz/...

on to dělal kdysi za socíku jako fušku, to vodítko je delší něž u toho vratidla z odkazu, ale zase je to super, tam už není možné nasadit to nakřivo

hodnocení

Děkuji, ale tyčka je příliš krátká. Michal

hodnocení

2x

1) kulatina o přesném průměru (není pravidlem že přesně je !)

2) mít na kulatině stejnoměrný náběh

3) kolmo nasadit a řezat... Tak jak se učí .. řezat a okousek se vracet aby se odřízla špona

4) a trénovat.. řezat, řezat , řezat...

5) a samozřejmě mít očko ostré, nevylámané a u toho ještě i dobře mazat.

6) samozřejmě v soustruhu je to jiná, ale i ručně jsou pěkné výsledky

hodnocení

Moc děkuji.M.

hodnocení

1x

1) Správný průměr pod závit

2) Chce to mít na konci kulatiny sraženou hranu (náběh), ale stejnoměrně, zvlášť pokud je to od pilníku v rukách.

3) na prvním závitu kontrolovat kolmost zavedení očka ve dvou směrech kolmo na sebe.

4) úlohu srovnání očka může vedle soustruhi zvládnout i stojanová vrtačka.

hodnocení

Moc děkuji. Michal

hodnocení

1x

Pokud je to možné (nevím o jaký průměr a jak dlouhou kulatinu se jedná), pak upnout kulatinu do hlavičky stojanové vrtačky, závitové očko ve sklíčidle položit na stolek vrtačky a ručním otáčením závádět kulatinu do závitu. Předpkladem je však, jak zdy bylo již napsáno, správný průměr pro závit a rovnoměrně sražená náběhová hrana.

hodnocení

Díky moc - tohle je pro mně nejlepší odpověď. Michal

jirib
hodnocení

0x
Pokuď máte správně předvrtáno nebo správný průměr kulatiny,nemá závitník kam uhnout...
Při ruční výrobě je potřeba i trochu šikovnosti...
Pokuď máš levé ruce,možná ten závitník i zlomíš.

111®
hodnocení

0x
Když to nejde tak si nech u soustruznika vyrobit kousek kulatiny s otvorem prislusneho průměru o ktery prvni 2 zavity opres očko nebo ti povede zavitnik.

riva
hodnocení

0x

A vadí to něčemu?

Já bych řekl, že vadí ! Zejména u malých průměrů závitu to může být velký problém.

host
hodnocení

0x

Kulatinu nejdříve na konci srovnat a pilníkem na konci lehce srazit kolemdokola hranu, aby vznikl náběh závitu, tedy asi tak půl mm s úhlem asi 45°. Pak opatrně nasadit očko a snažit se vyříznout první závit a další závity opravdu rovně. Samozřejmě mazat řeznou plochu olejíčkem, aby se závit hezky řezal. Vratidlo se samozřejmě musí držet rovně.

Viz

hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]