Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna pokojového termostatu

Od: jpe* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, chtěl bych vyměnit stávající nefunkční prostorový termostat TC 116 (viz. příloha) za nový HT250S, který se mi líbí. Každý má ale jiné zapojení a spínání proudu. Lze to nějak zapojit?

Předem díky za rady.

CZ_SALUS_TC_116_MANUAL.pdf 232.26 kB
HT250S CZ(2).pdf 169.35 kB

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nový termostat má pouze spínací kontakt a nemá propojovací svorky vodiče N. Takže přívodní fázi (vodič) z bývalého termostatu, ze svorky L napojte na svorku NO nového. Vývodní vodič fáze, ze svorky H bývalého, na svorku COM nového. Nulový vodič N pak nemusí jít přes tento termostat, ale bylo by vhodné jej napojit přímo na nulovou svorku zařízení, jež je spínáno tímto termostatem. Případně by bylo možné původní vodiče N, u původního termostatu, propojit samostanou svorkou u (v) nového/m termostatu. Ale první řešení by bylo asi lepší.

Pozn.: Napájení systému nového je na baterie, takže nepotřebuje ten vodič N.

Len dodám, že nový termostat je dimenzovaný len na záťaž 2 A. Starý 16 A. Ak to má spínať bezpotenciálový kontakt na riadiacej jednotke plynového kotla, tak asi OK. Ale ak to má spínať nejaký elektrický ohrievač, nebude to bez prídavného stykača stačiť.
elko

No a je vůbec kontakt dimenzován na 230V? Viz návod:Relé NO spínaný proud max 2A (30V DC). Dále pak ,když pán neví jak tento jednoduchý přístroj zapojit ,vzal bych si aspoň kámoše, co tomu rozumí a nejrepe se v síťovém napájení. Viz další z návodu : Pozor! Elektrická zařízení by měla být zapojena pouze
školenými odborníky. Při neodborném zacházení může dojít
k úrazu elektrickým proudem nebo smrti.

Dobrá poznámka. Po druhej káve uznávam, že je tam len 30 V DC bez 230 V AC. S polorozlepenými očami po nočnej šichte som to prehliadol. Udreli mi do očí tie 2 A. 30 V DC si matne pamätám. Hoci sa o tom explicitne nezmieňujem, tak tých 230 V sa mi tam len vplížilo ako prízrak, čo som si nesprávne vyložil podobne ako u mnohých spínačov 230 V AC / 12 V DC, preto som na to extra neupozornil ani v alternatíve so stykačom.

jpe*
hodnocení

Děkuji odpovědi! Moje otázka je zatím jen hypotetická. Nový termostat jsem ještě neobjednal a zatím se v ničem nerejpu :).

Termostat spíná čerpadlo GRUNDFOS ALPHA2.

Asi se tedy budu muset podívat nějakém jiném termostatu na 230V ...

111®

Buď, nebo k němu použít stykač na 24V ale to zase vyžaduje zdroj, takže raději s kontaktama na 230V alespoň 20A

Pozrite sa po inom termostate. Nemal by to byť problém.

Souhlas se všemi. Já vycházel pouze ze základu otázky a z předpokladu, že jde o ovládací obvod kotle topení, který se většinou řeší na malé napětí a proudy. Takže na přímé spínání silového okruhu, pro oběhové čerpadlo, se určitě nehodí. V případě použití tohoto jedině pomocný stykač (relé) s ovládáním na 12, nebo 24V DC a cívkou na 12/24V DC a s kontaktem na 230 AC/6-10 A. Není to sice nic složitého (pro elektrikáře) ale pro laika jednodušší bude sehnat termostat se silovým kontaktem.

výběr z nabítky třeba zde

bbelektro.cz/...

nebo

třeba i tenhle, i když má kontkat pouze na 5 A.

datart.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]