Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych vyměnit stávající nefunkční prostorový termostat TC 116 (viz. příloha) za nový HT250S, který se mi líbí. Každý má ale jiné zapojení a spínání proudu. Lze to nějak zapojit?
Předem díky za rady.
![]() |
CZ_SALUS_TC_116_MANUAL.pdf | 232.26 kB |
![]() |
HT250S CZ(2).pdf | 169.35 kB |
Nový termostat má pouze spínací kontakt a nemá propojovací svorky vodiče N. Takže přívodní fázi (vodič) z bývalého termostatu, ze svorky L napojte na svorku NO nového. Vývodní vodič fáze, ze svorky H bývalého, na svorku COM nového. Nulový vodič N pak nemusí jít přes tento termostat, ale bylo by vhodné jej napojit přímo na nulovou svorku zařízení, jež je spínáno tímto termostatem. Případně by bylo možné původní vodiče N, u původního termostatu, propojit samostanou svorkou u (v) nového/m termostatu. Ale první řešení by bylo asi lepší.
Pozn.: Napájení systému nového je na baterie, takže nepotřebuje ten vodič N.
No a je vůbec kontakt dimenzován na 230V? Viz návod:Relé NO spínaný proud max 2A (30V DC). Dále pak ,když pán neví jak tento jednoduchý přístroj zapojit ,vzal bych si aspoň kámoše, co tomu rozumí a nejrepe se v síťovém napájení. Viz další z návodu : Pozor! Elektrická zařízení by měla být zapojena pouze
školenými odborníky. Při neodborném zacházení může dojít
k úrazu elektrickým proudem nebo smrti.
Dobrá poznámka. Po druhej káve uznávam, že je tam len 30 V DC bez 230 V AC. S polorozlepenými očami po nočnej šichte som to prehliadol. Udreli mi do očí tie 2 A. 30 V DC si matne pamätám. Hoci sa o tom explicitne nezmieňujem, tak tých 230 V sa mi tam len vplížilo ako prízrak, čo som si nesprávne vyložil podobne ako u mnohých spínačov 230 V AC / 12 V DC, preto som na to extra neupozornil ani v alternatíve so stykačom.
Děkuji odpovědi! Moje otázka je zatím jen hypotetická. Nový termostat jsem ještě neobjednal a zatím se v ničem nerejpu .
Termostat spíná čerpadlo GRUNDFOS ALPHA2.
Asi se tedy budu muset podívat nějakém jiném termostatu na 230V ...
Buď, nebo k němu použít stykač na 24V ale to zase vyžaduje zdroj, takže raději s kontaktama na 230V alespoň 20A
Souhlas se všemi. Já vycházel pouze ze základu otázky a z předpokladu, že jde o ovládací obvod kotle topení, který se většinou řeší na malé napětí a proudy. Takže na přímé spínání silového okruhu, pro oběhové čerpadlo, se určitě nehodí. V případě použití tohoto jedině pomocný stykač (relé) s ovládáním na 12, nebo 24V DC a cívkou na 12/24V DC a s kontaktem na 230 AC/6-10 A. Není to sice nic složitého (pro elektrikáře) ale pro laika jednodušší bude sehnat termostat se silovým kontaktem.
výběr z nabítky třeba zde
nebo
třeba i tenhle, i když má kontkat pouze na 5 A.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.