Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přihlášení k pobytu

Od: nika odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně povinnosti přihlášení osoby k pobytu v bytovém domě - jde o nájemní, městský dům. V domě bydlí také svobodná, mladá žena, která má zhruba 2 roky přítele, nyní mají spolu asi roční dítě. Vztah praktikují tak, že on k ní jezdí několikrát týdně, kdy u ní přespí, vykoupe se, odpad, který vyprodukují hází do společných popelníc, parkuje ve dvoře. Na schránce uveden není, naopak je tam uvedeno jméno její a jejich dítěte. Už nám zanesl zhruba čtvrtinu půdy svými věcmi, dokonce si ji začal zamykat a klíč si vzal. Ve dnech, kdy u přítelkyně není, bydlí údajně v jiné obci, v maringotce. Neměl by být u nás v domě přihlášen a platit za odpad? Předem děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Neměl by být u nás v domě přihlášen a platit za odpad?***neměl, přesněji, není důvod, proč ho mít, když tam nebydlí a trvalý pobyt má jinde.

Vadí Vám odkládání věcí, nebo že sousedka má přítele?

tm
hodnocení

2x
Tyto fízly, co všechno sleduji a všechno vědí nejlíp fakt miluji. Teplo se počítá na byt, voda na byt, plyn a el. taky... max ty odpady, výtah a úklid - takže kolik? 100 až 200 na osobu za měsíc? Děleno 8 byty, tzn. 20 kc ušetříte a budete složite dokazovat, kolik dnů tam ten člověk strávil? Jak víte, že na půdě má všechny své věci a další už nemá? Zamčena půda - to ma klíče jen ten jeden byt a ostatní ne? Divné. Dohodnete se, že si na půdě vymezite prostor pro každý byt a starejte se o své návštěvy, které si určitě svědomitě neodnasi odpad domů...
Ještě mě napadlo, jestli paní nemá na mysli -mebim jak se to přesně jmenuje - ale jakože zvýšení záloh? Já se v tomhle neorientuji, tak se rovnou i poučím. V paneláku totiž předsedkyně SVJ pořád nutila k tomu, aby se do bytu,kdy byla hlášena jedna osoba (a jedna osoba tam fakticky trvale bydlela), přihlásila i druhá osoba (která chodí několikráte v týdnu přespat, nebo na kávu, nebo uvařit oběd. Popřípadě po dobu služební cesty první osoby chodí zalévat atp), že je to povinné, protože to musí uvést do nějaké zprávy a musí udělat nové vyúčtování, protože musí zvednout platby. Úplně jsem nechápala proč, protože přesně jak píšete, popelnice se platí ve městě, kde je trvalé bydliště, byt má vlastní odečty na plyn, topení, elektřinu, vodu. Úklid si dělají nájemníci sami. Takže pokud mi to budete ochoten vysvětlit, jak to vlastně předsedkyně SVJ myslela a nebo proč to tak je, protože já fakt nevím *nevi* Děkuji.

ondrej
hodnocení

0x

Dobrý den,

z toho, co píšete není zřejmé co Vám přesně vadí. Že hazí odpadky do společné popelnice? Každý je přeci povinnen platit za svoz odpadu a platí ho tam, kde má trvalé bydliště. To že parkuje ve dvoře - je tam zákaz parkování? A půdu zanesl Vám, nebo půda je společná? - pokud v domě bydlí pouze dvě rodiny, stále je to jejich prostor - každý má přece půlku. Pokud nedělají nepořádek, tak si jich nevšímejte a budete spokojenější :)

nika
hodnocení

V domě je 8 bytů, bydlení se řídí domovním řádem, který oni porušují - např. zanáší společné prostory věcmi a brání v jejich užívání ostatními nájemníky, protože si je zamykají. Obojí je domovním řádem zakázáno. Pokud má tento člověk trvalý pobyt jinde, proč si nastěhoval věci do našeho domu? Ostatně toto již řešíme s pronajímatelem, který jim nařídil věci vystěhovat a prostory odemknout. Mně jde ale o ohlášení změny počtu osob v domě, které je důležité pro následné rozúčtování dodávek tepla, vody, odpadů atd. Otázka tedy zní: musí se nahlásit pronajímateli změna v počtu osob v bytě, pokud tato osoba v bytě pobývá jen několik dnů v týdnu?

nika,

pokud tato osoba v bytě pobývá jen několik dnů v týdnu
návštěvy se nemusí nikomu hlásit. I když tam přespí. Není definováno, že tři dny se nehlásí, ale čtyři dny již ano. Tak to určitě není a opravdu hlásit to nemusí.

Proč by měl být zaúčtován do rozúčtování, když tam převážnou část roku není? K Vám návštěvy nechodí?

...rozúčtování dodávek tepla, vody, odpadů atd.
Vy nemáte v bytech vodoměr a měřiče tepla na radiátorech? Pokud ano, a je to dnes zcela běžné (nevím, jestli ne dokonce povinné), pak se tyto náklady nerozúčtovávají podle počtu osob, ale podle naměřených hodnot a je jedno, kolik osob v bytě bydlí. Odpad pán platí zřejmě v místě trvalého bydliště. Pokud je to takhle, tak můžete být v klidu.

nika
hodnocení

Pro Milana Cukrára: pane, to jste mě rozesmál. NÁVŠTĚVY, které by si do domu nastěhovaly na půdu veškeré své věci, pak by si půdu zamkly s tím, že tam mají své věci a bránily by tam ostatním nájemníkům v jejím užívání, návštěvy, které využívají všechna práva nájemníka, ale žádné povinnosti nedodržují, tak takové NÁVŠTĚVY ke mně opravdu nechodí.

Ta NÁVŠTĚVA je její přítel a otec jejího dítěte.

Jsem rád, že jsem Vás rozesmál,

Ta NÁVŠTĚVA je její přítel a otec jejího dítěte.
Správně jste to napsala, je to návštěva. Třeba je ženatý a bydlí u svých. O půdě jste nepsala nic, ale i to se přeci vyřešilo..

takové NÁVŠTĚVY ke mně opravdu nechodí.***a jiné chodí?

Stále nevím, co Vám vadí nejvíce..

ml
hodnocení

0x

To je přesně ta nesmyslnost kapitační platby za odpad. Vloni prý ještě přidali to, že se obec může rozhodnout, jestli vybírat za hlavu nebo za nemovitost. Vyprávěl známý z jedné vesnice, kde tohle zavedli, jak jim stoupnul počet obyvatel, protože se jim tam přihlásila k pobytu spousta lidí z okolních vesnic, kde platí za hlavu. Ale fakticky se nuc nezměnilo, ti lidé tam žili i předtím. Hádám, že podobné stěhování se událo i jinde v republice. Je to podobné, jako stěhování kvůli školkám, školám a kolejím.

ml1, domnívám se, že již všechny obce účtují za hlavu, dle trvalého pobytu a pak i za nemovitost, pokud tam nemá trvalý pobyt nikdo.

Ale vždy jsou i vyjímky...

Myslím si, že vyprávění jiných, je třeba brát s rezervou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]