Nejste přihlášen/a.
Prosím, existuje nějaký způsob, jak zjistit příčinu mokré zdi domku, aniž by se ta zeď musela rozbourat? Žiju v malém domku, kde nebyla koupelna, tak jsme do zahrady přistavěli přístavbu a v ní je umyvadlo, sprchový kout a pračka. Před několika lety začala vlhnout původně obvodová zeď, nejdřív v interiéru, pak i zvenčí. Pozvala jsem instalatéra a zedníka, rozkopali přístavbu, v kuchyni zkoumali i dřez, a nakonec našli rozpojené koleno odpadu pod sprchovým koutem. To spravili, všechno nechali asi měsíc schnout, pak udělali novou dlažbu i obklady. Venku opadanou fasádu jsem neřešila, dokud je to tak moc mokré. Loni na jaře jsem zjistila, že podzemní nádrž na dešťovou vodu, která je hned za domkem u přístavby, zřejmě praskla, protože po zimě byla plná vody a najednou v ní bylo jen 30 cm. Od té doby zeď místo aby schla, je víc a víc mokrá. Už se to rozšířilo za roh podél přístavby a začala opadávat omítka i uvnitř - na záchodě a mezi kuchyní a přístavbou. Je to zoufalství. Nechce se mi věřit, že by prasklo ještě nějaké jiné koleno. Uvažuji, kam asi zmizela voda z nádrže. Je tu sice písek, ale pod ním musí být nějaké podloží, tak možná ta voda jde po něm vodorovně, a když už jednou začala vzlínat nahoru, asi v tom pokračuje. Za domem je v tom místě taky přečerpávací jímka tlakové kanalizace, do níž jsou svedeny všechny odpady z domu. Prosím o radu, na koho se obrátit, kdo by dovedl zjistit důvod vlhkosti. Podřezávat dům nemá smysl, zbytek domu je v pořádku. Naopak pokud jde o izolaci, přístavba je mnohem mladší. Dala bych zeď odvlhčit nějakou tou injektáží, ale pomůže to? Co mám dělat? Nemám tolik peněz, abych mohla zbourat půl domu a postavit znovu. Přikládám plánek. Červeně je vyznačena mokrá zeď. Moc děkuji za jakýkoli nápad, radu. L. Píšová
Vlhkost jde buď zespoda, z podloží, nebo zvrchu, někde utíkající vodou. Z popisu to nikdo neurčí, jen vždy bude odhadovat, podle toho co každý zná, umí, a setkal se s podobným. Vám musí přijít na místo někdo kdo tomu rozumí a nejde příčinu.
To vyznačení červenou čárou, to je dost dlouhá stěna. Nádrž je třeba vyprázdnit, zjistit, zdali je prasklá, pak jí dát pryč. Tužkou označit hranu mokrých fleků, vyfotit a kontrolovat, zdali se flek zmenšuje, zvětšuje. Pod WC je již sklep? Je tam sucho?
Ano, pod WC (a pod kuchyní) je sklep, a tam se mi to zdá být dobré. Ta nádrž měla být původně septik, byl do něj sveden odpad, ale asi po měsíci užívání nám začali dělat kanalizaci, tu jímku hned vedle, tak jsme do ní přetáhli ten odpad, takže vede skrz tu nádrž, kterou tím pádem nelze vyhodit. Do ní jsme svedli okapový svod, ale když nádrž loni praskla, okapový svod jsme uřízli a dešťovou vodu svedli jinam. Jinak ta nádrž je z nějakého plastu či laminátu a je to svařovaný hranol, takže zřejmě praskla ve svaru, v rohu, a když voda vytekla, škvíra se zase stáhla, takže tu díru nelze najít. Moc děkuji za dobrou radu s označením tužkou! To udělám. Nevím, jak hledat firmu, která by mi s tím pomohla, a hlavně mám hrůzu z toho, že by zase hledali stylem všechno rozbourat, obnažit všechny trubky... Někdo mi tu radil zbourat a postavit, ale to se mohu rovnou jít oběsit...
Milá Ludmilko, Lído,
na oběšení je vždy dost času, to zvládnete sama s okolím.
Zkontrolování nádrž, zdali je děravá, požádejte někoho, kdo dělá takové nádrže. Oni si poradí.
...kterou tím pádem nelze vyhodit...všechno lze, pokud se ví, jak na to.
Je nádrž prázdná?
Opravdu někdo musí příjít a zjistit, zdali to je voda vodovodní, odpadní, či spodní.
Pane Milane, tak jsem otevřela tu nádrž, změřila vodu, je tam asi 25 cm, nádrž je hluboká něco přes 2 m. Mám dojem, že jako plná měla 21 m3. Zjistila jsem, že napojení k WC je mokré, potřísněné fekáliemi, i dole v tom rohu je vidět, že je to ve vodě. To znamená, že netěsní odpad z domu ven. Ale zas na druhou stranu, v nádrži vody nepřibylo, a prasklina bude někde nad hladinou. Tak musí být někde ještě jiná závada, pokud ta mokrá zeď není ještě důsledek té prasklé nádrže. Prosím, můžete mi poradit, na koho se obrátit ohledně opravy toho odpadu? Zedník? Instalatér? VaK? Vůbec nevím, co s tím, a nemám nikoho, kdo by mi s tím poradil nebo pomohl. Přikládám foto toho odpadu v nádrži a mokrého rohu domu.
Děkuji, Lída
Instalatér? VaK?
Odkud jste? Instalater si poradí, VaK asi těžko a draze.
Takhle velký flek, na druhé fotce, nemůže být od septiku. Otlouci omítku, u oplechování zjistit, zdali je hydroizolace, obklad soklu keramikou, taky není dobré. Za tou stěnou je sprcháč, tam bych hledal problém.
Jsem 12 km za Nymburkem směr Ml. Boleslav. Pod tím sprcháčem bylo rozpojené koleno odpadu, to mi asi předloni opravili. Zedník a instalatér. Všechno rozkopali, bylo to zkáza za 40.000 Kč. Tohle bude asi koncový odpad nejen ze sprchy, ale ze všeho - WC, pračka, dřez, umyvadlo. Možná je ten odpad ucpaný a tak část teče do té nádrže a část jde do zdi? Plus samozřejmě to obrovské množství dešťovky z prasklé nádrže. Myslím, že to bude ono. Budu muset hledat nějakou firmu v okolí, protože si účtují drahou dopravu, třeba i 32 Kč za 1 km. Bude to asi ještě peklo, ale hlavní je přijít na to a najít řešení. Ani nevíte, jak moc by se mi ulevilo (a bohužel mé peněžence taky), kdybych to dokázala nějak dát do pořádku! Moc děkuji, že jste mě dotlačil k otevření nádrže.
Dešťová nádrž vytekla kamsi sama, okapový svod, který vedl do ní, jsem hned nechala uříznout a vodu z okapu svedla dlouhou hadicí dál do zahrady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.