Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitální elektromer spotřeba

Od: michalli odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
spotřebu panelového bytu mame 2,1 megawatt ročně. Přešli jsme v listopadu k EONu a ve vyučování za 4 měsíců k březnu natočená spotřeba 1,6 megawatt. Díval jsem se na stejné období zimy 21/22 a spotřeba činila polovinu tedy 866Kw. Elektroměr stále stejný digitální se zeleným podsvicenim...je možne, že se stala chyba? Žijeme stále stejné, nemáme nové spotřebiče, naopak jsme vyměnili žárovky za LED. Dnes ihned kouknu, jestli není černý odběr ve stupacce. Nenapadá vás, co to může být?
Dekuji
doplněno 27.03.23 13:02: Borci přišel jsem na to. Je to chyba přechodu od jiného dodavatele k EONu. Elektroměr u starého dodavatele natočil ke konci smlouvy 4800kw (bylo uhrazeno), kdežto EOn počítá do fakturace počáteční stav 4100kw, který prakticky není mozny. Ale nevím kde vzali hodnoty napr. 600kw v prosinci. Podvod.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Proč hned podvod? Prostě někdo udělal chybu při přepisu stavu. To se může stát. Určitě máte nějaký doklad nebo fotku při převodu, takže náprava je jednoduchá.

Doba, kdy se stav elektroměru přepisoval ručně na kus papíru už dávno minula. Z digitálních elektroměrů se stav odečítá bezkontaktně pomocí sondy přímo do čtecího zařízení. Chyba je prakticky vyloučená.

To jste na omylu. Při změně obchodníka se stav neodečítá digitálně, ale ručně a u některých dokládá fotkou. Digitálně odečítá jen distributor.

hodnocení

0x

To je na byt vysoka spotreba, ake mate spotrebice? Varite na plyne alebo indukcii? Nejake podlahove kurenie v kupelni? Plazmova tv? Herny pocitac?

michalli
hodnocení

Vše při starém, vaříme na sklokeramice, trouba, notebook 2x, PS5, LCD televize, nic víc. Topení ústřední...může toto vyprodukovat vadný zdroj? Mě to vychází spotřeba jednou tolik.

111®
hodnocení

0x
Misto dotazu tady bych uz sefel u dodavatele a reklamoval.
michalli
hodnocení

A co budu reklamovat, když nemám nic v rukávu? Neznám příčinu. Může to být chyba na mé straně a ve výsledku budu hradit naklady
sasa*

Vy máte ve stoupačce měřenou spotřebu? Spotřeba musí být za vaším elměrem. Digi elektroměry měří velmi přesně, již od řádu miliampér. Nebyl loňský odečet pouze odborný odhad? Pak jednoduše doma vše vypnout- nejlépe celý rozvaděč

a nechat 1/2 hod. vypnuté všechny spotřebiče v bytě. Elměr by neměl nic "natočit". Jinak reklamace možná- dodavatel si

elektroměr odebere, dá ho na kontrolu nezávislé organizaci. Pokud bude chyba v elměru uhradí vše dodavatel.

V případě 2 cejchovna ověří, že je přesnost elměru v toleranci, vše budete hradit vy!

gg*
hodnocení

0x
A stavy elektroměrů jsou na těch vyúčtováních správně? Prostě sedí to s tím, co na těch elektorměrech skutečně bylo?
michalli
hodnocení

To musím ověřit, jak přijdu domů. Jestli je na mé straně problém nebo naopak se někdo pricucnul ve stupacce.
sasa*

prosím odpověz mi ve stoupačce máš tvoji měřenou elektriku?

petrm
hodnocení

0x

Píšete si měsíční spotřebu? Uváděná čísla jsou nějaká zmatená. Pokud jste loni měli spotřebu 866 kWh za 4 měsíce, vycházela by roční spotřeba přes 2.5 MWh.

michalli
hodnocení

Minulý rok ve stejnou dobu za 4,5 měsíce 866kw přes zimu, což odpovídá roční spotřebě 2,2 megawatt. V zimě více svitite, pečete atd. Čísla sedi
petrm

Asi záleží na spotřebičích. Já mám celý rok téměř stejnou spotřebu. V zimě více svítím, v létě více chladím (lednička).

111®
hodnocení

0x

co budete reklamovat? no tak já třeba zapisuji elektroměr každý měsíc dlouhou řadu let, takže mám srovnání. Vy snad máte alespoň to srovnání o němž tady píšete. Nikde není napsáno že se elektroměr nemůže zbláznit stejně jako HDO , to jsem také zažil...Minimálně můžete dosáhnot toho, že vám dají dlouoletý průměr spotřeby, místo toho skokového nárůstu. Taky se na vás mohl někdo napojit a už proto bych se snažil zjistit co je příčina. Mohou nasadit kontrolní měřidlo...Tak bych to řešil já...

ml1
hodnocení

0x

Nebylo předchozí vyúčtování založené jen na odhadu?

Koukal jsem 2 vyúčtování pozpátku a na elektroměr se u nás zřejmě nikdo nepřišel podívat (veškerá čísla byla označená jako odhad distributora), přestože za službu měření platíme (jedna z regulovaných složek ceny elektřiny). U loňského byl samoodečet, to bylo na základě té fišingově vypadající zprávy. Protože nikdo z rodiny nemáme potřebnou techniku, abychom to mohli zadat do nějaké aplilkace, tak jsme jim to tam šli sdělit osobně. Pak se zase budou odborníci divit, jak někdo může instalovat aplikaci nebo na něco klikat v mejlu nebo sms.

111®

stčí mít aplikaci příslušného dodavatele, E-on má třeba aplikaci Energie 24, kde se dá zadat odečet. Já ho posílám čtvrtletně. S těmi odhady je jeden probléma to ten, že vám mohou 70%spotřeby dát do zimního období, kdy bvykle ceny zvedají. Není to nic proti ničemu, protože to umožňuje zákon.

hodnocení

0x
Nemohlo dojít letos, nebo loni k chybě odečtu? Máte i starší měření?
Vypněte všechny spotřebiče a zkontrolujte, že elektroměr skutečně neukazuje nějaký (černý) odběr. Zopakujte v různou denní dobu.
Odepisujte spotřebu denně.

hodnocení

0x
Zkuste si zapsat číslo elektroměru případně pokud to máte volně dostupné tak i od sousedů. A co měsíc koukat na rozdíl. Případně jaké spotřebiče doma máte a jak staré? (PC, televize, kávovar apod.) Respektive jaký nejčastěji používáte atd.
doplněno 27.03.23 12:17: Kouknejte denně. Třeba ráno jak jdete do práce zapište si stav jak přijdete koukněte. Nemělo by to být o ± 2 kW překročit (normální spotřeba lednice, PC v režimu spánku apod.)

hodnocení

0x

Předpokládám klasický panelový byt s vlastním měřením. Nejdříve bych překontroloval na starém vyúčtování jaký byl stav na konci vyúčtování a zda souhlasí stejný stav na nové faktuře. Potom konečný stav na nové faktuře zda přibližně souhlasí s elektroměrem. Pokud bude vše OK, tak požádat elektrikáře, zda by nemohl namontovat podružný elektroměr a porovnat za určité období zda spotřeba souhlasí. Pokud se bude reklamovat fakturační elektroměr, tak při neopráněné reklamaci vše platíte. Důvod reklamace může být i jen to, že se vám zdá spotřeba velká.

hodnocení

0x

Velku spotrebu vie spravit aj stara chladnicka / mraznicka, duplom ked odchadza a kompresor ide trvalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]